Log in
  1. Despre Pasari:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PASARI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la pasari

Vaccinarea impotrivei variolei la porumbei

Variola apare atat la porumbeii de casa cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede, dar si in zilele calde de toamna. Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii, dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu se transmite la oameni sau mamifere. In forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului...

Cele mai frecvente urgente la pasari

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea pasarilor

Cresterea porumbeilor de casa

Cresterea porumbeilor de casa

Cresterea porumbeilor de casa este un hobby agreat de foarte multi oameni. Porumbeii sunt animale bune de companie. Cresterea porumbeilor...

next
prev

Porumbeii si virusurile gripale

Porumbeii au fost inoculati experimental cu virusul gripei aviare (AIV) in cateva studii. Aceste studii demonstreaza ca porumbeii sunt destul de rezistenti la infectii.

Porumbeii au fost inoculati cu AIV izolate obtinute de la gaini si unul de la emu. La porumbeii intre opt si treizeci si doua de luni inoculati intravenos sau intranazal cu AIV, nici un titru de anticorpi nu a fost detectat dupa douazeci si unu de zile si nici nu a fost vreun virus izolat din mostre din regiunea pasajului nazal sau cloacal ori de la organele interne. 

Porumbeii inoculati nu au raspandit virusul la puii de gaina susceptibili, prin contact direct. Ambele virusuri de joasa si inalta patogenitate au fost utilizate in acest studiu (Panigrahy si colab., 1996). Perkins si colab., (2002) a inoculat porumbeii in varsta de patru saptamani (concomitent infectati cu circovirus de porumbel) cu H5N1 de Hong Kong izolat, intranazal.

Nici un virus nu a fost izolat de la porumbeii inoculati si nici nu s-au detectat leziuni. Serologia nu a fost efectuata in acest studiu. Slemons si Easterday (1972) au demonstrat ca izolatul A / Tk / Ontario H5N9 AIV de curcan cu patogenitate inalta poate fi izolat la doi dintre nouasprezece porumbei experimental inoculati, cu toate acestea, nu a putut fi determinat daca virusul izolat a fost direct din inocul, sau porumbeii s-au infectat. Porumbeii inoculati oculonazal cu 10E6 de A / Anhui / 1/13 (H7N9) sau cu A / curcan / Germania / AR534 / 13 (H7N7) au fost infectati cu ambele virusuri si au eliminat niveluri scazute intre zilele a doua si a saptea post-inoculare. 

Cea mai mare eliminare a fost din arborele respirator, desi A / curcan / Germania / AR534 / 13 (H7N7) a fost, de asemenea, detectat in fecale. Nici un antigen viral nu a fost detectat in organele interne (Kalthoff si colab., 2014). Singurul studiu realizat cu ajutorul unui virus recuperat dintr-un porumbel infectat in mod natural (H5N1, clade 2.2.1 / C, Egipt) a aratat ca acesta cauza semne neurologice si diaree verzuie la pasarile infectate experimental. Interesant, pasarile infectate nu par a fi eliminat mult virus cu titruri variind de la 10e1.6-10e3.16 din studiile experimentale (Shimaa et al., 2014).

Sondajele la animale salbatice, inclusiv 480 de porumbei si porumbei salbatici dupa focarul din 1983 PA AI a rezultat cu nici o izolare de AIV. Virusul H5N2 Ck / PA nici nu a replicat, nici nu a obtinut anticorpi la porumbeii inoculati experimental (Nettles, si colab., 1985). Un numar suplimentar de 309 porumbei studiati in timpul epidemiei nu au avut anticorpi fata de virusul H5N2 (Tudor, 1991). Sondajele recente la pasarile de pe pietele de pasari vii din New York nu au relevat vreodata un porumbel cu anticorpi la AIV (Trock, comunicare personala).

Cateva izolari au fost facute de la punerea unor placi sub custile de porumbei pe pietele din Hong Kong. In comparatii genetice, aceste virusuri sunt foarte asemanatoare cu cele izolate din pui de matase japoneza, prepelite si alti pui de pe pietele de pasari vii din Hong Kong (Guan si colab., 2000, Cauthen si colab., 2000, Guan si colab., 2002, Peiris si colab., 2001). Nu s-au efectuat inoculari experimentale la porumbei cu aceste izolate.

O linie descendenta din virusurile H5 (clade 2.2.1 / C) a fost cauza unui focar de HPAI la porumbei in Egipt. Acest virus a fost similar cu virusurile care circula concomitent in efectivele de pasari de curte si rate si care provoaca infectii umane. Doi pui de porumbel (in varsta de patruzeci de zile) de la un efectiv de 50, de diferite varste, intr-o curte, au fost prezentati si diagnosticati cu HPAI. Efectivul a prezentat moartea subita (mortalitate 50%), semne neurologice si diaree verzuie (Shimaa, si colab., 2014).

In concluzie, porumbeii sunt, probabil, destul de rezistenti la infectia cu AIV in mod normal. Cu toate acestea, ar putea fi posibil ca AIV sa se adapteze la porumbei. Infectiile care apar in mod natural si care au fost documentate au fost limitate ca numar si nu au cauzat focare. Porumbeii au fost infectati cu mai multe virusuri descendente din H5 care indica faptul ca acestea sunt o gazda potentiala. Cand sunt infectati, semnele clinice au fost in primul rand neurologice si diareea verzuie.

Ultima modificareMiercuri, 25 Septembrie 2019 17:09
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Vaccinarea impotrivei variolei la porumbei

trclama pachet promo firme 600