Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Principiile furajarii eficiente a vacilor de lapte

In vederea exploatarii cu maximum de eficienta economica a vacilor de lapte, trebuie respectate cu sfintenie toate verigile lantului tehnologic. Aceste verigi, puternic interdependente, nu se pot selecta si duce la parametri optimi doar unele dintre ele, ci pentru a obtine bune rezultate trebuie acordata o mare atentie intregului lant.

 

 

Una din verigile cu importanta capitala in activitatea de crestere si exploatare a vacilor de lapte este alimentatia. Cu o alimentatie corespunzatoare, vacile de lapte isi pot intretine functiile vitale, gestatia si isi pot exterioriza potentialul genetic cat mai aproape de limita biologica.

Pentru aceasta, crescatorul trebuie sa asigure animalelor o furajare rationala, bazata pe anumite principii bine stabilite si verificate in practica.

Enumeram, in continuare, factorii cu cea mai mare influenta:

- administrarea de ratii complete atat din punct de vedere cantitativ cat si din punct de vedere calitativ se face tinand cont de greutatea vacii, starea fiziologica si productia de lapte pe care o poate da; orice abatere poate duce la perturbari metabolice, cu efecte imediate si de lunga durata in rentabilitatea economica a exploatatiei;

- numarul de tainuri administrate; se stabileste in functie de nivelul productiv al vacilor, dar si in functie de ponderea diferitelor sortimente furajere in ratie. Astfel, vacile cu productii mari de lapte vor primi ratia in trei tainuri zilnice, iar cele cu productii mici si medii vor fi furajate doar de doua ori pe zi; o atentie deosebita se va acorda furajelor concentrate, care, administrate, in cantitate de max. 3 kg (la productii de 10-12 litri lapte) se vor da intr-un singur tain in cantitati de 4-6 kg (la productii de pana la 18-20 litri lapte) se vor administra in doua tainuri, iar cantitati de peste 6 kg (la productii de peste 20 litri lapte) se vor administra in trei tainuri; furajele fibroase se vor administra in doua tainuri, dimineata si seara, cu o pondere mai mare la tainul de seara; suculentele (silozul, semifanul sau masa verde pe timp de vara), se vor administra in doua tainuri; respectarea numarului de tainuri are un rol important in mentinerea unui pH ruminal constant, creste consumul voluntar de furaje cu efecte favorabile asupra cantitatii si calitatii productiei de lapte;

- ordinea de administrare a furajelor - in vederea obtinerii unei bune digestibilitati si a cresterii randamentului de utilizare a substantelor nutritive din ratie, va trebui respectata o anumita ordine de succesiune a furajelor; astfel; este indicat ca primul furaj administrat sa fie fanul, care, prin intensificarea secretiei de saliva, reduce excesul aciditatii ruminale si va reduce viteza pasajului celorlalte furaje administrate ulterior, dand posibilitatea organismului de a-si extrage o cantitate mai mare de substante nutritive; in continuare, se vor administra furaje concentrate, care au o viteza mare de consum, urmate de furajele suculente, care, administrate in cantitati mari (20-30 kg sau chiar mai mult), raman o perioada mai indelungata in jgheabul de furajare;

- asigurarea odihnei dupa furajare este unul dintre motivele pentru care trebuie respectata succesiunea de administrare a furajelor; dupa ce animalele au consumat (cat mai devreme) tainul administrat, nu trebuie sa fie deranjate de nici o veriga a lantului tehnologic, timp de cateva ore; acest interval de timp este folosit de vaci pentru rumegare si odihna; nerespectarea timpilor de rumegare duce la scaderea semnificativa a productiei de lapte, duce la o crestere a consumului specific pentru functiile vitale si mai ales duce la scaderea randamentului de utilizare a substantelor nutritive din furaj cu influente negative asupra cantitatii laptelui muls;

- forma de administrare a furajelor influenteaza productia de lapte si continutul acestuia in principii nutritivi; forma fizica a furajelor administrate are influenta asupra randamentului de utilizare a substantelor nutritive, prin suprafata de absorbtie disponibila pentru flora bacteriana ruminala si prin usurinta extragerii acestora din furaj; de asemenea, respectarea formei optime de administrare, eliminarea riscului aparitiei diferitelor afectiuni gastro-intestinale; concentratele se vor administra sub forma de uruiala (2 mm); in cazul macinisului prea fin, vor adera de peretii gastrici provocand ulceratii; fanul este bine sa fie administrat ca atare sau tocat la dimensiuni mai mari; masa verde se va addministra ca atare sau tocata la dimensiuni de 5-10 cm; silozul de porumb se va administra tocat, la dimensiuni de 3-5 cm, iar boabele trebuie sa fie zdrobite, acestea fiind si doua dintre conditiile de calitate ale unui siloz de porumb;

- asigurarea apei potabile apa are un rol determinant in productia de lapte, tinand cont ca pentru fiecare litru de lapte sunt necesari 4-5 litri de apa; de asemenea, apa are rol important in toate procesele, stimuland si consumul voluntar de furaje;

- schimbarea regimului de furajare trebuie sa se faca treptat (min. 14 zile), pentru a permite diferitelor categorii de microsimbionti sa se adapteze la noile furaje; aceasta trecere treptata va permite o mai buna valorificare a substantelor nutritive din furaj si va preveni aparitia tulburarilor gastro-intestinale.

Respectad aceste cateva principii de furajare, se va obtine o productie de lapte net superioara atat cantitativ cat si calitativ. De asemenea, se va mentine la parametrii fiziologici metabolismul vacilor lactante, cu influente pozitive asupra starii de sanatate, longevitatii productive, toate conducand la cresterea rentabilitatii exploatatiei.

 

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.



Ultima modificareMarți, 30 August 2016 14:03
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600