Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Probleme postpartum la bovine

 

Dupa fatare organismul femelei sufera modificari fiziologice majore intr-untimp relativ scurt. Acest stres reprezinta un efort urias de adaptare pentru organism fapt care poate duce de multe ori, corelat si cu o productie mare de lapte la unele afectiuni dupa fatare, denumite postpartum.

 paralizie postpartum la vaca

Paralizia postpartum

• paralizia postpartum apare ca urmare a traumei si a inflamatiei asociate la nervii obturator si peronier.
• afectarea nervului obturator conduce la imposibilitatea de a se ridica si vaca va sta culcata cu picioarele desfacute.
• afectarea nervului peronier provoaca probleme la nivelul incheieturii. 
• prognoza pentru aceste afectiuni este in stransa legatura cu calitatea si intensitatea tratamentului.
• tratamentul consta in asistenta medicala atenta si are drept scop prevenirea "sindromului de cadere” prin care se previne afectarea nervului ca rezultat al greutatii in ridicare a vacii si persistenta in decubit prelungit. Vacile cu afectarea nervului obturator vor merge schiopatand.

 

Perioada postpartum


• ingrijire postpartum imediata (in ordine cronologica) consta din:
◦ 1) vitel - controlati respiratia, curatati narile, frecati pielea.
◦ 2) vaca - verificati prezenta unui alt fat si eventuale daune ale colului uterin.
◦ 3) vitel - dezinfectati cordonul ombilical.
◦ 4) vaca - administrati oxitocina, verificati ugerul.
◦ 5) vitel - hraniti cu colostru (2 L) in primele 6 ore de la fatare.
◦ verificati afectiunile congenitale sau cauzate de traumatisme la fatare.

• perioada de dupa fatare se intinde din momentul fatarii pana la involutia completa a uterului. Acesta poate fi impartit in 3 perioade.
◦ Perioada post-partum este perioada de la fatare pana cand glanda pituitara raspunde la GnRH (de obicei 7-14 zile postpartum).
◦ Perioada intermediara incepe cu cresterea sensibilitatii glandei pituitara la GnRH si dureaza pana la prima ovulatie (14-20 d PP).
◦ perioada post-ovulatorie este perioada de timp de la prima ovulatie pana ce involutia este completa.

Involutia normala


Pentru primele zile dupa fatare, palparea uterului in intregime este imposibila, dar se poate simti un perete gros uterin si striatii. Un perete subtire al uterului, un uter flasc si neted nu este normal.
La aproximativ 2 saptamani de la nastere ar trebui sa fie posibila palparea integrala a uterului. In tot acest timp este normal sa apara o scurgere, numita ”lohii”. Aceasta trebuie sa fie inodora, groasa, de culoare rosie (supa de rosii) si poate avea pete albe. Placenta se va exfolia de pe caruncului in 7 zile. Lichidul ar trebui sa dispara dupa 18 zile si dimensiunea uterului ar trebui sa devina normala dupa 5 saptamani.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs. date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:56
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600