Log in

Andalusianul

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de colonizare spaniole, a fost responsabil pentru imbunatatirea mai multor rase de cai din lumea intreaga.

Caracteristici fizice

Andalusianul este un cal frumos, elegant si gratios. Cu o statura de 154 cm, calul se inalta superb cu musculatura sa minunata, membrele robuste si articulatiile bine definite, precum si cu copitele dense. Cu toate acestea, nu se poate spune ca Andalusianul este un cal greoi, ci dimpotriva, putem spune ca se misca usor si cu o armonie iesita din comun.

In functie de liniile sale de sange, capul poate fi precum cel Arab sau cel Barb, desi este, de obicei convex. Ochii sunt plini de viata, urechile sunt scurte si drepte. Andalusianul are un gat arcuit, pieptul masiv, fundul rotunjit. In mod normal, andalusianul are o firul de par gros, la coama si la coada. Culorile obisnuite sunt gri deschis sau alb, desi poate fi la fel de bine si murg.

Personalitatea si temperamentul

Andalusianul invata rapid, este istet si loial. Este un cal calm si a fost calul ideal pentru ofiteri in timpul razboaielor.

Istoric si background

Andalusianul poate fi numit calul de rasa pura spaniola, dar stramosii sai au genele multor rase de cai din lume precum: Sorraia, Galician, Pottok, Garrano sau Asturian.

Aceste rase straine au fost aduse in Spania in diferite perioade de timp si sub diverse pretexte, de exemplu, in timpul invaziei asupra Peninsulei Iberice. In timpul invaziilor, invadatorii isi aduceau proprii lor cai cu ei. Asa se face ca in Peninsula Iberica au trecut atat cai cu sange fierbinte, din est, cat si cai cu sange rece, din nord. Alte rase care au contribuit la fondul genetic Andalusian sunt: Camargue, Arab, Gotland.

Ca rezultat al incrucisarilor, Andalusianul poate fi inclus in doua mari tipuri: andalusianul clasic, cu un profil convex si andalusianul cu capul tipic de arab. Andalusianul clasic a fost pastrat de catre calugarii Carthusian, in timp ce andalusianul cu cap de cal arab este rezultatul eforturilor din sec. 19, de incrucisare intre andalusian si arab.
Acest cal a fost folosit in toata lumea, astfel ca este cunoscut sub diferite nume: saddle, Jennet sau Zapta sunt cateva dintre ele.

Andalusianul modern pastreaza capacitatea de a se adapta la orice mediu, acesta fiind unul din motivele pentru care este una din cele mai folosite rase in scolile de calarie din lume.

 Media

Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:52

Articole înrudite

 • Calul American Albino
  p>Desi nu este o rasa din punct de vedere tehnic, calul Albinos este bine cunoscut, din cauza pielii rozalii. De fapt, orice cal - indiferent de linia sa genealogica, stramosi sau dimensiune - poate fi clasificat drept "albinos", in cazul in care se naste de culoarea alb distinctiv. Contrar a ceea ce unii ar putea crede, calul Albinos este un tip comun in Statele Unite.

 • Albanezul

  Rasa albaneza este numita dupa locul de origine - Albania. Un cal de rasa comuna, Albanezul este ideal pentru echitatie, dar este, de asemenea, util in activitatea de munca usoara.

 • Calul Abtenauer

  Abtenauer este o rasa de cai de provenienta germana. Un trapas bun, este deosebit de gratios si de lin in miscarile sale. Desi de dimensiune medie, Abtenauer este de fapt un cal de tractiune obisnuit cu tragerea de sarcini grele pe teren muntos. Din pacate, Abtenauer a devenit o rasa rara.

 • CALUL ARAB, un cal inteligent

  Calul Arab reprezinta una dintre cele mai cunoscute si respectate rase de cai. Este foarte admirat pentru inteligenta sa, atitudinea, rezistenta si trasaturile sale fine. Desi nu face parte din fondul genetic de provenienta al tuturor celorlalte rase de cai, calul Arab a fost folosit in numeroase proiecte de hibridare pentru a imbunatati trasaturile genetice ale celorlalte rase.

Mai multe din această categorie: « Calul American Albino

trclama pachet promo firme 600