Log in
  1. Despre Pasari:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PASARI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la pasari

Tricomonoza porumbeilor („cancerul porumbeilor”)

Aceasta este cea mai des intalnita boala a porumbeilor. Este cauzata de un protozoar microscopic mobil. Este transmis de la o pasare la alta prin intermediul apei de baut. Pasarea-parinte poate infecta puii odata cu realizarea procesului de hranire.

Cele mai frecvente urgente la pasari

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea pasarilor

Biosecuritatea pentru crescatoriile de porumbei

Biosecuritatea pentru crescatoriile de porumbei

Pentru cei care nu inteleg termenul „biosecuritatii”, vom oferi urmatoarele lamuriri. In termeni simpli, „biosecuritatea” este ceea ce faci pentru...

next
prev

Riscurile de biosecuritate pentru cresterea pasarilor: identificarea miscarii si a fluxului in fermele de animale

Protocoalele de biosecuritate sunt utilizate pentru a preveni introducerea organismelor infectioase catre animalele din ferma si pentru a controla raspandirea bolilor in interior, si intre hambare si ferme. Analiza fluxului din fermele de animale este o cale sistemica de a planifica miscarea oamenilor, animalelor, hranei, alimentelor, materialelor, echipamentului si a aerului de ventilare in interiorul unitatilor si prin acestea si de la acestea. Analiza fluxului poate sa fie de asemenea utilizata pentru a stabili si a mentine biosecuritatea necesara si eficienta si de a realiza in siguranta planurile operationale si cele de gestionare.

 

Pasul 1: Definiti si schitati limitele sistemului si linia (liniile) de separare.

  • Harta care arata limitele fermei
  • Exemple ale liniilor sistemului si ale limitelor de separare utilizand fotografierea aeriana.
  • Limitele sistemului pot defini zona integrala a fermei sau un grajd individual. Linia/liniile de separare definesc zonele curate de cele murdare. in majoritatea fermelor, ambele limite ale sistemului si liniile de separare trebuie sa fie luate in considerare.
  • Strazile, limitele proprietatii, portile si gardurile din jurul fermei pot fi utilizate pentru a defini limitele sistemului. Limitele unui grajd pot fi definite de acoperis, peretii laterali, usi, guri de aerisire si ventilatoarele de evacuare.
  • Intrarile in grajd sunt elementrul cheie al limitei grajdului deoarece acestea reprezinta limita de separare dintre zonele murdare de cele curate, biosigure pe care toti oamenii si multi furnizori o trec. Liniile de separare pot fi definite utilizand o linie desenata sau o urba pe podea. Grajdurile legate intre ele prin holuri inchise pot fi utilizate pentru a defini limitele dintre interior si exterior.

Pasul 2: Identificarea fiecarui flux care trece limitele sau linia de separare.

Fluxul general al fermei poate include: 

  • Personalul care intra si paraseste spatiul fermei
  • Persoanele care nu sunt angajate precum furnizorii de servicii, medicii veterinari, curierii, consultantii de vanzari si vizitatorii care intra si ies ocazional.
  • Camioanele cu hrana si hrana
  • Pasarile care intra si ies – camioane, echipament si angajati.
  • Animalele moarte care parasesc grajdurile si perimetrul fermei.
  • Ouale care sunt sunt scoase.
  • Camioanele care furnizeaza asternutul.
  • Camioanele de livrare si cu alimente (posta, pachete si altele).
  • Masinile de gunoi si gunoiul fizic.
  • Echipamentul de manipulare al gunoiului de grajd.
  • Indepartarea gunoiului de grajd.
  • Camioanele de alimentare.
  • Hainele de munca si cizmele lucratorilor.
  • Hrana si bautura pentru angajati

Fluxul grajdului poate include:

  • Fluxul aerului intrare si iesire
  • Fluxul de intrare al hranei
  • Iesirea animalelor moarte
  • Intrarea si iesirea ingrijitorilor de animale cu maini si haine murdare
  • Oamenii de serviciu, consultantii si vizitatorii cu maini murdare, echipament si haine murdare.
  • Lucruri personale incluzand ochelari, bijuterii si telefon
  • Intrarea alimentelor – inventar, ordonare, livrare, depozitare, curatare
  • Adaugarea asternutului
  • Indepartarea asternutului uzat si al gunoiului de grajd
  • Intrarea apei
  • Gunoiul care include cizmele utilizate de plastic, manusile, hainele de unica folosinta, alte lucruri
  • Cizmele curate si hainele de acoperire pentru intrare si cizmele murdare si hainele de acoperire pentru iesire
  • Dezinfectantul uscat sau umed pentru cizme
  • Intrarea proviziilor pentru curatare, indepartarea proviziilor utilizate murdare si golirea containerelor
  • Indepartarea reziduurilor de la toaleta si a apei de spalare
  • Rozatoarele, insectele si pasarile salbatice
  • Altele

Pasul 3: descrieti sau urmariti fiecare flux al echipamentului, oamenilor, proviziilor etc.

  • De unde vin intrarile si unde au fost?
  • Unde se duc iesirile?
  • Exista ramuri ale fluxului (de ex. oameni care pleaca, camioane care intra in ferma sau grajd)?
  • Exista posibilitatea ca materialul sau persoana sa devina contaminata?
  • Cat flux exista? Cand?
  • Cum este realizat fluxul sau transportul?
  • Ce se intampla de-a lungul fluxului prin grajd sau ferma?

Pasul 4: stabiliti riscurile de biosecuritate asociate cu fiecare flux si prioritizati riscurile pentru a fi gestionate cu atentie.

Asigurati-va de faptul ca presupuneti mereu ca fluxul de intrare si cel de iesire sunt tratate ca si murdare.

  • Care riscuri sunt asociate cu fiecare flux in parte (de ex. hrana, apa, aerul, asternutul, oamenii, camioanele, pasarile salbatice, insectele, rozatoarele, altele)?
  • Exista posibilitatea ca fluxul sa cauzeze transmiterea bolii? Daca ca, ce trebuie realizat pentru a reduce sau a minimaliza riscul de transmitere al bolii?
  • Ce tratamente sau proceduri pot fi utilizate pentru a reduce riscul de transmitere al bolilor?
  • Care sunt costurile si riscurile?
  • Cat de mult costa o procedura pentru a fi implementata prin echipament, costuri de operare, timp si munca?
  • Este procedura practica? Se potriveste cu planul de gestionare al fermei?
  • Care sunt beneficiile procedurii? Cat de mult este redus riscul de transmitere al bolii?

Pasul 5: Dezvoltati si implementati protocoale pentru a gestiona mai bine riscul de biosecuritate asociat cu fiecare flux.

  • Dezvoltati instructiuni clare si asigurati facilitati, echipament, provizii si personal calificat pentru gestionarea fiecarui flux pentru a minimaliza introducerea unei boli infectioase.
  • Dezvoltati instructiuni clare si asigurati facilitati, echipament, provizii si personal calificat pentru gestionarea fiecarui flux pentru a minimaliza exportarea materialelor contaminate prin moduri in care ar putea raspandi infectia.

Este important sa facem practicile de gestionare a fluxului si cele de biosecuritate facile. Daca munca este usor de realizat cu echipamentul potrivit, cel mai probabil va fi realizata si se va realiza corect. Conceptul analizei fluxului de sistem suna simplu, dar pentru a-l realiza corespunzator trebuie multa munca si multa atentie asupra detaliilor.

Ultima modificareMiercuri, 30 Ianuarie 2019 08:48
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire

trclama pachet promo firme 600