Log in

Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor - Studiul ar putea ajuta si oamenii

Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara. Un cercetator de la Universitatea din Florida, Institutul pentru Alimente si Stiinte Agronomice si colegii acestuia sunt mult mai siguri acum de faptul ca noul tratament biologic ar putea preveni bolile uterine de la vacile de lapte, lucru care ar putea imbunatati siguranta alimentara pentru oameni.

Kwang Cheol „KC” Jeong, asistent profesor de la UF/IFAS, departamentul de Stiinte animale si Klibs Galvao, un profesor asociat la UF Colegiul de Medicina Veterinara si echipa acestora, au efectuat experimente in laborator intai, apoi, pentru acest studiu, au mers in teren.

Jeong, care este de asemenea afiliat la Institutul de dezvoltare al patogenilor al UF, a studiat bolile uterine deoarece acestea pot determina infertilitatea la vaci, scaderea productiei de lapte si pentru ca acele maladii sunt deseori legate de bacterii.

Pentru studiul nou publicat, Jeong si Galvao au efectuat cercetarea la ferma de lapte Alliance, o ferma comerciala din Gilchrist, la aproximativ 48 km  in vestul Gainesville, unde acestia au infuzat microparticulele de chitosan – un material antimicrobian realizat din cochilii de creveti dizolvate – in uterul bolnav al vacii. Acestia au descoperit ca chitosanul a scazut nivelul mai multor bacterii patogene, inclusiv al Fusoscobacteria necrophorum, din uter si prin urmare a vindecat metrita, o inflamatie a uterului.

Ultimul studiu al lui Jeong investigheaza mai departe unele concluzii pe care le-a constatat in studiul pe care l-a publicat in anul 2014.

„Am realizat studii ulterioare la animale pentru a vindeca boala, care este foarte importanta”, a spus Jeong. „Este un progres important deoarece majoritatea datelor de laborator nu sunt repetate la nivelul situatiilor reale. Totusi, munca noastra a aratat faptul ca microparticulele de chitosan pot fi traduse intr-un tratament clinic pentru animale si chiar pentru oameni”.

Cand va fi achizitionat in magazine, chitosanul poate fi utilizat pentru a trata multe afectiuni, de la obezitate la anemie. „Pe cont propriu, chitosanul functioneaza la nivelul pH-ul acid”, spune Jeong. Pentru bovine, echipa lui Jeong a dezvoltat microparticulele de chitosan, care functioneaza la un pH neutru si acid, deoarece uterul vacilor are un pH neutru.

Descoperirile din ultimul studiu sugereaza faptul ca microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uter, spune el. Ar putea fi posibil la un moment dat ca particulele de chitosan sa poata fi utilizate pentru a trata oamenii, cand acestia s-au imbolnavit in urma consumului de hrana contaminata cu E. coli, dar este necesara o cercetare ulterioara.

„Odata ce bacteria devine rezistenta, fie in ferme, fie in spitale sau in mediu, acestea pot infecta oamenii, prin intermediul apei, hranei sau prin contact direct cu fecalele”, spune Jeong.

Mai mult, unele antibiotice utilizate pentru a trata oamenii si animalele distrug bacteriile bune si cele rele. „Oamenii de stiinta pot utiliza descoperirile din studiul de la UF pentru a incepe dezvoltarea unor medicamente mai bune care vizeaza patogenii dar care sunt benefici pentru bacteriile de natura buna”, arata Jeong.

Noul studiu este publicat in Jurnalul Biomaterials.

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele

Articole înrudite

 • Noile teste detecteaza boala degenerativa cronica (BDC) inca din stadii incipiente

  Cercetatorii de la Institutul National de Sinteza Matematicasi Biologica (Institute for Mathematical and Biological Synthesis/NIMBioS) din cadrul Universitatii Tennessee din Knoxville, au identificat un test mai sensibil pentru detectarea stadiilor incipiente ale paratuberculozei, o boala fatala care afecteaza in mare parte vacile de lapte, cauzand o pierdere anuala a industriei produselor lactate, estimata la 250 milioane de dolari, numai in SUA.

 • Noi descoperiri privind cauzele avortului la rumegatoare

  Cercetatorii descriu modul prin care bacteriile periculoase ce ameninta sanatatea rumegatoarelor au devenit atat de infectioase. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat Iowa a identificat mutatiile specifice care au dus la instalarea virulentei unei bacterii foarte agresive ce ameninta rumegatoarele precum bovinele si ovinele. ”Descoperirea poate deschide drumul pentru noi optiuni de tratament si posibil chiar pentru un vaccin care sa ajute producatorii de bovine si ovine sa elimine aceste bacterii”, sustine Qijing Zhang, decan asociat pentru cercetare si studii postuniversitare la Facultatea de Medicina Veterinara ISU si profesor de microbiologie veterinara si medicina preventiva.

 • Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor

  Studiul ar putea ajuta si oamenii. Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara.

 • Limfosarcomul bovin

  Doar putine vaci arata semnele clinice ale bolii. Doar aproximativ 5% din bovinele infectate cu VLB vor prezenta semne clinice dar productia este semnificativ afectata de aceasta boala majora.

 • Parazitii intestinali la efectivele de vaci

  Veterinarii si producatorii recunosc in general importanta si avantajele financiare ale controlului parazitilor intestinali, mai ales in cazul viteilor si al tineretului de inlocuire. 

  In turma de vaci adulte, totusi, unde efectele parazitismului sunt in mare parte subclinice, beneficiile tratamentului pot fi mai putin evidente. Insa, un program potrivit de control al parazitilor in efectivul de vaci poate proteja animalele de pierderi in greutate corporala, scaderea imunitatii si pierderi ale reproductiei. Iar datorita unei mari variatii a mediilor de reproductie bovina si a punctelor de management, fermierii pot beneficia de colaborarea cu veterinarii pentru a identifica si executa un program personalizat si pentru a-si monitoriza rezultatele.

trclama pachet promo firme 600