Log in

Diareea la viteii nou-nascuti si terapia cu fluide

Viteii nou-nascuti au foarte multe provocari de infruntat pe masura ce incep sa traiasca pe cont propriu. Prima dintre aceste provocari consta in schimbarea mediului inconjurator. Daca un vitel poate trece peste provocarea de a sta pe picioarele proprii si de a gasi mamelonul mamei, exista o sansa destul de mare ca acesta sa poata sa fie capabil sa se descurce. Totusi, unele provocari nu vor aparea in viata vitelului decat mai tarziu. Prima dintre acestea este boala enterica (diareea).

 

Cauza diareei la vitei este, de obicei, destul de usor de diagnosticat. In cea mai mare parte se bazeaza pe varsta vitelului la momentul debutului bolii, deoarece un vitel este expus inca din ziua in care a fost fatat si fiecare agent patogen are o perioada de incubatie diferita sau perioade diferite de dezvoltare. De exemplu, perioada de incubatie pentru coccidia (parazit protozoar) este de aproximativ trei saptamani, prin urmare, este putin probabil ca un vitel de o saptamana sa aiba diaree ca urmare a infectarii cu coccidia. Deci, modul de tratare al diareei ar trebui sa fie bazat pe varsta vitelului si probabilitatea ca un agent patogen sa cauzeze boala. Antibioticele orale vor avea o eficacitate rezonabila in cazurile in care diareea este produsa de bacterii, de obicei, cauzate de E. coli. In cazul diareei produse de coccidia, un coccidiostatic, precum amprolium ar trebui sa fie cel mai potrivit antiinfectios. In cazul criptosporidiozei, nu exista un antiinfectios recomandat, insa, sulfamidele au avut cateva efecte terapeutice pozitive. Este foarte important sa nu pierdem din vedere faptul ca sulfamidele sunt excretate prin urina. Daca vitelul nu este hidratat corespunzator, exista posibilitatea ca sulfamidele sa se acumuleze la nivel renal si sa determine leziuni renale sau chiar insuficienta renala.

Frecventa declansarii functie de varsta

 • E. coli 0 – 5 zile des intalnita
 • Clostridium 0 – 21 zile rar intalnita
 • Rotavirus 4 – 14 zile des intalnita
 • Coronavirus 7 – 30 zile des intalnita
 • Salmonella 7+ zile rar intalnita
 • Cryptosporidium 8 – 16 zile des intalnita
 • Coccidia 21+ zile des intalnita

Ca si in majoritatea sistemelor biologice, sunt cateva modificari ale varstei de declansare bazate pe incarcatura patogena la care este expus vitelul, precum si capacitatile innascute de a lupta cu infectia ale sistemului imunitar al vitelului. Exceptia o reprezinta Cryptosporidium. Viteii vor incepe sa faca diaree la o varsta cuprinsa intre 8 si 16 zile si, daca primul vitel incepe sa faca diaree in ziua 11 de viata, toti viteii bolnavi vor incepe sa faca diaree in jurul zilei 11. Gasirea unui antiinfectios eficient pentru tratarea diareei la vitei nu va salva totusi viata acestora. De cele mai multe ori, nu este infectia cea care omoara viteii, ci acidoza sau hipovolemia (volum scazut de sange) produse de deshidratare, acestea determina mortalitatea crescuta la vitei.

Deshidratarea este probabil unul dintre cei mai importanti factori ai morbiditatii si mortalitatii viteilor in ceea ce priveste diareea viteilor. Majoritatea producatorilor nu sunt suficient de activi in ceea ce priveste terapia cu fluide la viteii cu diaree. Hranirea cu ajutorul sondei alimentare, o data sau de doua ori pe zi, cu o solutie eloctrolitica, nu este nici pe de parte suficient. Asadar, cam cate lichide ar trebui sa primeasca un vitel in 24 de ore? Haideti sa aruncam o privire. Sa spunem ca aveti un vitel de 50 kg cu coccidioza. Vitelul este apatic, deprimat, are ochii infundati si pielea uscata, cu alte cuvinte, in momentul in care pielea de la gat este trasa, nu revine la loc cu usurinta cum care ar trebui. Am presupune astfel ca vitelul are un grad de 10% de deshidratare. La o greutate de 50 kg si o deshidratatre de 10%, acest vitel ar avea nevoie de cinci litri de fluid doar pentru a inlocui deficitul curent. Vitelul va avea de asemenea nevoie de aproximativ 2,5 pana la 5 litri de fluid pe zi pentru o intretinere normala si mai apoi trebuie sa tinem cont si de pierderile determinate de diaree. Deci, luand totul in considerare, un vitel cu diaree care are un grad de deshidratare de 10%, va avea nevoie de aproximativ 8 – 11 litri de fluide in primele 24 de ore de terapie! Acest vitel va trebui hranit prin intermediul sondei alimentare de 4 – 5 ori, in loc de doua ori pe zi.

Este important sa ne amintim ca stomacul unui vitel, in medie, poate sustine pana la 8,7 litri, deci daca aveti un orar strict, ati putea hrani viteii cu sonda alimentara de trei ori pe zi, cate trei litri per hranire. Este de asemenea important de luat in considerare daca vitelul inca este alaptat. Un vitel care are un grad de deshidratare de 10% este prea putin probabil sa se alimenteze, dar unul care mananca isi va asigura parte din cerintele de fluide necesare din lapte. De asemenea, daca va trebui sa hraniti un vitel prin sonda alimentara cu un inlocuitor de lapte pentru vitei, deoarece acesta nu se alimenteaza, ar fi o buna idee sa asteptati doua ore inainte de alimentarea prin sonda a oricarei solutii electrolitice (bicarbonatul din solutia electrolitica va perturba coagularea si digestia normala a laptelui din stomacul vitelului).

Cand un vitel are diaree, isi pierde de asemenea depozitele de bicarbonat ale corpului. Bicarbonatul este „tamponul” corpului, cu alte cuvinte, bicarbonatul este responsabil de mentinerea la un nivel normal a pH-ului sangvin. Daca se pierde o cantitate destul de insemnata, pH-ul sangvin al vitelului va scadea (acidoza). Exista mai multe mecanisme compensatorii ale corpului vitelului pentru a putea face fata unui anumit nivel de acidoza, dar in momentul in care organismul este coplesit, vitelul moare datorita insuficientei cardiace.

Asadar, cand se alege un produs electrolitic pentru tratarea diareei viteilor, este foarte importanta prezenta bicarbonatului in solutia electrolitica. Cititi compozitia de pe eticheta si uitati-va dupa o forma de bicarbonat. Puteti de asemenea sa va preparati propria solutie electrolitica utilizand bicarbonat alimentar si sirop de porumb. Aceasta solutie nu va avea ceilalti electroliti pe care o solutie de marca ar avea-o, dar functioneaza bine la ananghie. Un alt electrolit important care se pierde odata cu diareea este potasiul. Pierderea potasiului apare in timpul compensatiei acidozei si nivelurile scazute de potasiu (hipokalemia) sunt cauza insuficientei cardiace la viteii cu diaree. Prin urmare, este o idee buna sa suplimentati potasiul, daca este posibil, la viteii cu diaree. In concluzie: este important sa va amintiti ca nu puteti hiperhidrata un vitel cu diaree. Apa si bicarbonatul sunt doua dintre cele mai importante componente ale terapiei cu fluide si o sursa de energie ce vor ajuta un vitel bolanv sa se puna pe picioare.

Ultima modificareMiercuri, 23 Ianuarie 2019 14:46
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele

Articole înrudite

 • Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor - Studiul ar putea ajuta si oamenii

  Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara. Un cercetator de la Universitatea din Florida, Institutul pentru Alimente si Stiinte Agronomice si colegii acestuia sunt mult mai siguri acum de faptul ca noul tratament biologic ar putea preveni bolile uterine de la vacile de lapte, lucru care ar putea imbunatati siguranta alimentara pentru oameni.

 • Noile teste detecteaza boala degenerativa cronica (BDC) inca din stadii incipiente

  Cercetatorii de la Institutul National de Sinteza Matematicasi Biologica (Institute for Mathematical and Biological Synthesis/NIMBioS) din cadrul Universitatii Tennessee din Knoxville, au identificat un test mai sensibil pentru detectarea stadiilor incipiente ale paratuberculozei, o boala fatala care afecteaza in mare parte vacile de lapte, cauzand o pierdere anuala a industriei produselor lactate, estimata la 250 milioane de dolari, numai in SUA.

 • Noi descoperiri privind cauzele avortului la rumegatoare

  Cercetatorii descriu modul prin care bacteriile periculoase ce ameninta sanatatea rumegatoarelor au devenit atat de infectioase. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat Iowa a identificat mutatiile specifice care au dus la instalarea virulentei unei bacterii foarte agresive ce ameninta rumegatoarele precum bovinele si ovinele. ”Descoperirea poate deschide drumul pentru noi optiuni de tratament si posibil chiar pentru un vaccin care sa ajute producatorii de bovine si ovine sa elimine aceste bacterii”, sustine Qijing Zhang, decan asociat pentru cercetare si studii postuniversitare la Facultatea de Medicina Veterinara ISU si profesor de microbiologie veterinara si medicina preventiva.

 • Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor

  Studiul ar putea ajuta si oamenii. Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara.

 • Limfosarcomul bovin

  Doar putine vaci arata semnele clinice ale bolii. Doar aproximativ 5% din bovinele infectate cu VLB vor prezenta semne clinice dar productia este semnificativ afectata de aceasta boala majora.

trclama pachet promo firme 600