Log in

ENCEFALOPATIA SPONGIFORMA BOVINA (ESB)

Encefalopatia spongiforma bovina, specifica doar bovinelor adulte, este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala.

CAUZA IMBOLNAVIRII:

Agentii neconventionali transmisibili, numiti PRIONI.

SURSE DE INFECTIE:

 • suplimentele furajere contaminate , mineralele proteice de origine animala – faina de carne, oase, sange, organe rezultate in urma prelucrarii cadavrelor, produselor si subproduselor de bovine / ovine contaminate.
 • pasunea, daca pe aceeasi suprafata se afla si efective de ovine sau caprine in care s-au semnalat cazuri de SCRAPIE (forma de encefalopatie spongiforma transmisibila specifica ovinelor si caprinelor ).

CARE ESTE BAZA LEGALA

Aparitia acestei boli si gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate in exploatare a determinat instituirea unor reglementari legislative pentru controlul bolii si oprirea raspandirii acesteia. In Romania, baza legala este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European si al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementari pentru prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiforma

CUM SE SUSPECTEAZA ESB ?

Poate fi suspectat cu ESB orice animal viu, sacrificat sau mort care prezinta sau a prezentat tulburari neurologice sau de comportament sau o deteriorare progresiva a starii generale asociata cu o degradare a sistemului nervos central si pentru care informaڏiile adunate pe baza examinarii clinice, a raspunsului la tratament, a examinarii post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ. Majoritatea vacilor cu ESB prezinta o dezvoltare graduala a semnelor pe o perioada de cateva saptamani, sau chiar luni, cu toate ca unele animale pot prezenta o deteriorare rapida a starii generale.

Majoritatea cazurilor de ESB prezinta cel putin unul din urmatoarele semne:

 • hipersensibilitate la atingere sau sunete,
 • teama / nervozitate,
 • slabiciunea membrelor, cu toate ca unele din aceste semne pot fi prezente si in alte boli.

ESB poate aparea la orice animal, de obicei peste 24 de luni, care prezinte tulburari de comportament sau semne ale unei boli nervoase, cand alte cauze nu pot fi identificate. Semnele usoare pot trece neobservate, dar stresul poate influenta starea animalelor, in special inainte de fatare, dupa fatare sau in timpul transportului.

Semnele clinice posibile ale ESB sunt:

 • modificarea comportamentului;
 • teama sau nervozitate (neliniste);
 • reactii repetate, exagerate la atingere sau sunete;
 • slabiciune a membrelor, in special a membrelor posterioare.
 • refuza trecerea unor santuri sau printre garduri sau iesirea/intrarea prin usan sau mulsul;
 • ocazional, agresivitate fata de alte vaci sau oameni;
 • loveste necontrolat cu picioarele cand este mulsa;
 • capul este tinut in jos, sfios.
 • dificultati in ridicare, evolueaza catre decubit;
 • tremuraturi;
 • scaderea greutatii corporale si a productiei de lapte;
 • lingere excesiva a nasului si salivatie abundenta.

Daca nu cunoasteti cauza modificarii starii de sanatate a animalului si aveti indoieli, trebuie anuntat imediat medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra pentru continuarea investigatiilor. Medicul veterinar de libera practica imputernicit va va vizita imediat pentru a confirma sau a elimina suspiciunea de scarpie.

DE CE ESTE IMPORTANT SA SE ANUNTE ORICE ANIMAL SUSPECT DE ESB?

ATENTIE! OAMENII SE POT INFECTA CU PRIONII MORTALI AI ENCEFALOPATIEI SPONGIFORME BOVINE, cand consuma produse ce contin material de risc provenite de la bovine.

SANATATEA OAMENILOR ESTE IN PERICOL.

Pana in prezent in Romania nu exista nici un caz de encefalopatie spongiforma bovina. (ESB) Materialul de risc reprezentat de: craniu intelegand encefalul si ochii precum si maduva spinarii de la bovine in varsta de peste 12 luni, coloana vertebrala, intelegand creasta sacrala mediana, aripile sacrumului, precum si ganglionii de la bovine in varsta de peste 30 luni, amigdale, intestine si mezenterul trebuie eliminat si distrus prin incinerare.

ATENTIE! Este important sa anuntati medicul veterinar animalele suspecte de ESB pentru:

 • imbunatatirea cunostintelor despre boala
 • imbunatatirea masurilor de control si eradicare a bolii 
 • protejarea santatii si bunastarii animalelor, inclusiv a oamenilor
 • prevenirea dificultatilor financiare ale detinatorilor de animal datorate pierderii animalelor

CE TREBUIE FACUT IN CAZ DE SUSPICIUNE?

Daca observati la un animal prezenta unor semne clinice asemanatoare cu cele descrise mai sus e posibil ca animalul dumneavostra sa aiba ESB. In cazul suspicionarii ESB, detinatorii de animale din specia bovina sunt obligati sa anunte imediat medicul veterinar. Aceasta se aplica pentru bovinele aflate in ingrijirea dumneavoastra la ferma sau gospodarie, abatoare sau alte locuri. Pentru a afla daca animalul aflat in posesia dumneavostra are ESB trebuie efectuate teste pe probe de creier si alte tesuturi recoltate de la animal, dupa taierea sau uciderea sa.

Medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra va va indruma asupra procedurii ce trebuie urmata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

ATENTIE! ESB ESTE O BOALA CARE SE DECLARA OBLIGATORIU, ADICA ORICE SUSPICIUNE SE ANUNTA IMEDIAT CE A FOST OBSERVATA.

Este important sa raportati de fiecare data orice animal suspect. Chiar daca nu sunteti siguri ca animalul este infectat, anuntati medicul veterinar. Nu este nici o problema daca nu se confirma ESB, chiar si in cazul unei alarme false este important ca ati anuntat medicul veterinar.

CE SE INTAMPLA DACA NU ANUNTATI IMEDIAT MEDICUL VETERINAR CARE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA IN RAZA DUMNEAVOSTRA?

Pentru neanuntarea unui animal suspect de scrapie pedepsele sunt foarte severe. In cazul neanuntarii unui animal suspect de scrapie, Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabileste ca pedepse amenzi mari sau chiar inchisoare. In plus, nu veti mai beneficia de despagubirile acordate in acest caz

SE ACORDA DESPAGUBIRI?

DA! Proprietarii primesc despagubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animala distruse in cazul in care prezenڏa unei forme de EST este suspicionata sau confirmata oficial. Aplicarea masurilor de control si eradicare a bolii presupune acordarea de despagubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, in afara asigurarilor úi platilor recuperate prin valorificarea produselor úi subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise. Medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra va va indruma asupra procedurii ce trebuie urmata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

EXISTA UN PROGRAM DE SUPRAVEGHEREA ACTIVA PENTRU ESB? DA!

In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, Romania este obligata sa testeze prin examene de laborator toate bovinele sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate din abatoare. Acelasi regulament prevede ca Romania este obligata sa testeze prin examene de laborator toate bovinele moarte sau suspecte in varsta de peste 18 luni pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate direct din ferma sau gospodaria populatiei.

RECOMANDARI PENTRU PASTRAREA SANATATII OAMENILOR SI A ANIMALELOR:

 • Este INTERZISA prin lege sacrificarea bovinelor in ferme/gospodarii, acest lucru se poate face la abatoarele autorizate sanitare-veterinar, cu exceptia situatiilor de urgenta, cauzate de diferite incidente. Doar in situatii de urgenta, animalul este sacrificat la ferma, sub supravegherea medicului veterinar si transmis imediat la abator in vederea eliminarii materialului de risc si recoltarii de probe de laborator pentru testarea pentru EST. Materialul de risc reprezentat de: craniu intelegand encefalul si ochii precum si maduva spinarii de la bovine in varsta de peste 12 luni, coloana vertebrala, intelegand creasta sacrala mediana si aripile sacrumului, precum si ganglionii de la bovine in varsta de peste 30 luni, amigdale, intestine si mezenterul trebuie eliminat si distrus prin incinerare.
 • este OBLIGATORIE prin lege anuntarea de catre proprietar a oricarei suspiciuni de ESB sau a mortii animalelor aflate in ingrijirea detinatorilor de animale.
 • este INTERZISA prin lege abandonarea animalelor .
 • se INTERZICE prin ORDINUL Presedintelui ANSVSA nr. 42/2005, administrarea proteinelor animale procesate in hrana animalelor de ferma.

SURSA: GHID ANSVSA pentru fermierii si detinatorii de animale din specia bovina

Ultima modificareMiercuri, 28 Noiembrie 2018 12:11
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele

Articole înrudite

 • Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor - Studiul ar putea ajuta si oamenii

  Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara. Un cercetator de la Universitatea din Florida, Institutul pentru Alimente si Stiinte Agronomice si colegii acestuia sunt mult mai siguri acum de faptul ca noul tratament biologic ar putea preveni bolile uterine de la vacile de lapte, lucru care ar putea imbunatati siguranta alimentara pentru oameni.

 • Noile teste detecteaza boala degenerativa cronica (BDC) inca din stadii incipiente

  Cercetatorii de la Institutul National de Sinteza Matematicasi Biologica (Institute for Mathematical and Biological Synthesis/NIMBioS) din cadrul Universitatii Tennessee din Knoxville, au identificat un test mai sensibil pentru detectarea stadiilor incipiente ale paratuberculozei, o boala fatala care afecteaza in mare parte vacile de lapte, cauzand o pierdere anuala a industriei produselor lactate, estimata la 250 milioane de dolari, numai in SUA.

 • Noi descoperiri privind cauzele avortului la rumegatoare

  Cercetatorii descriu modul prin care bacteriile periculoase ce ameninta sanatatea rumegatoarelor au devenit atat de infectioase. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat Iowa a identificat mutatiile specifice care au dus la instalarea virulentei unei bacterii foarte agresive ce ameninta rumegatoarele precum bovinele si ovinele. ”Descoperirea poate deschide drumul pentru noi optiuni de tratament si posibil chiar pentru un vaccin care sa ajute producatorii de bovine si ovine sa elimine aceste bacterii”, sustine Qijing Zhang, decan asociat pentru cercetare si studii postuniversitare la Facultatea de Medicina Veterinara ISU si profesor de microbiologie veterinara si medicina preventiva.

 • Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor

  Studiul ar putea ajuta si oamenii. Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara.

 • Limfosarcomul bovin

  Doar putine vaci arata semnele clinice ale bolii. Doar aproximativ 5% din bovinele infectate cu VLB vor prezenta semne clinice dar productia este semnificativ afectata de aceasta boala majora.

trclama pachet promo firme 600