Log in

Probleme postpartum la bovine

 

Dupa fatare organismul femelei sufera modificari fiziologice majore intr-untimp relativ scurt. Acest stres reprezinta un efort urias de adaptare pentru organism fapt care poate duce de multe ori, corelat si cu o productie mare de lapte la unele afectiuni dupa fatare, denumite postpartum.

 paralizie postpartum la vaca

Paralizia postpartum

• paralizia postpartum apare ca urmare a traumei si a inflamatiei asociate la nervii obturator si peronier.
• afectarea nervului obturator conduce la imposibilitatea de a se ridica si vaca va sta culcata cu picioarele desfacute.
• afectarea nervului peronier provoaca probleme la nivelul incheieturii. 
• prognoza pentru aceste afectiuni este in stransa legatura cu calitatea si intensitatea tratamentului.
• tratamentul consta in asistenta medicala atenta si are drept scop prevenirea "sindromului de cadere” prin care se previne afectarea nervului ca rezultat al greutatii in ridicare a vacii si persistenta in decubit prelungit. Vacile cu afectarea nervului obturator vor merge schiopatand.

 

Perioada postpartum


• ingrijire postpartum imediata (in ordine cronologica) consta din:
◦ 1) vitel - controlati respiratia, curatati narile, frecati pielea.
◦ 2) vaca - verificati prezenta unui alt fat si eventuale daune ale colului uterin.
◦ 3) vitel - dezinfectati cordonul ombilical.
◦ 4) vaca - administrati oxitocina, verificati ugerul.
◦ 5) vitel - hraniti cu colostru (2 L) in primele 6 ore de la fatare.
◦ verificati afectiunile congenitale sau cauzate de traumatisme la fatare.

• perioada de dupa fatare se intinde din momentul fatarii pana la involutia completa a uterului. Acesta poate fi impartit in 3 perioade.
◦ Perioada post-partum este perioada de la fatare pana cand glanda pituitara raspunde la GnRH (de obicei 7-14 zile postpartum).
◦ Perioada intermediara incepe cu cresterea sensibilitatii glandei pituitara la GnRH si dureaza pana la prima ovulatie (14-20 d PP).
◦ perioada post-ovulatorie este perioada de timp de la prima ovulatie pana ce involutia este completa.

Involutia normala


Pentru primele zile dupa fatare, palparea uterului in intregime este imposibila, dar se poate simti un perete gros uterin si striatii. Un perete subtire al uterului, un uter flasc si neted nu este normal.
La aproximativ 2 saptamani de la nastere ar trebui sa fie posibila palparea integrala a uterului. In tot acest timp este normal sa apara o scurgere, numita ”lohii”. Aceasta trebuie sa fie inodora, groasa, de culoare rosie (supa de rosii) si poate avea pete albe. Placenta se va exfolia de pe caruncului in 7 zile. Lichidul ar trebui sa dispara dupa 18 zile si dimensiunea uterului ar trebui sa devina normala dupa 5 saptamani.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs. date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.



Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:56
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele

Articole înrudite

  • Bvinele si ovinele pot face echipa buna la pasunat

    Bovine si ovine care pasuneaza impreuna in zonele montane pot stimula cresterea biodiversitatii plantelor si pot sa stimuleze performanta pasunii.

  • Zece idei pentru a imbunatati sanatatea efectivului dvs de vite in acest an

    Exista multe prioritati intr-o ferma de bovine si este dificil a spune ca o actiune este mai importanta sau mai putin importanta atata vreme cat lucram cu organisme vii, permanent supuse unei presiuni a mediului extrem de mare, caracteristica unei ferme. Cu toate acestea, am incercat sa facem o lista top 10 al celor mai importante actiuni veterinare intr-o ferma de bovine:

  • Biosecuritatea in fermele de taurine

    In Romania biosecuritatea este privita ca un fenomen abstract si total impotriva fermierului. Este foarte ciudata aceasta abordare din partea fermierului care priveste masurile de biosecuritate ca o imensa povara, inutila, neinteleasa si fara nici un rezultat pentru el.

  • Pregatirea vacilor pentru pasunat

    In conceptia generala pasunatul inseamna sa scoatem animalele la iarba verde. Ca si actiune de baza asa si inseamna. O definitie de prin cartile de zootehnie spune cam asa: "Pasunatul reprezinta furajarea animalelor prin autoservire cu plante de pe pasunile naturale sau cultivate, in conditiile oferite de mediul exterior." E un fel de de supermarket pasunea in aceasta definitie. Daca luam in considerare ca in anul de gratie 2012, vara fiind, am vazut pe un deal o insiruire de personaje biblice, care urmau tacute un domn imbracat in negru si cu o carte mare in mana rugandu-se sa dea ploaie, aceasta definitie a pasunatului nu ma surprinde a fi adevarata.

  • Sfaturi pentru o alimentatie corecta a vacilor de lapte

    Sfaturi pentru o alimentatie corecta a vacilor de lapte

    Esti fermier, ai cumparat de-a lungul timpului mai multe vaci de lapte si ai ajuns sa ai un efectiv maricel, dar n-ai inca o idee prea exacta cu ce ar trebui sa le hranesti, pentru a maximiza productia de lapte.

trclama pachet promo firme 600