Torsiunea uterina la vaci
- Scris de Veterinarul Ferma
- Publicat în Bolile bovinelor
Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari.
Diagnosticul
Diagnosticul poate confirmat pe mai multe cai.
- Prin examen vaginal manual, peretele vaginal poate fi considerat a fi rasucit sau in spirala. Acest lucru poate fi vizualizat cu ajutorul unui speculum.
- Prin examen rectal, ligamentele laterale pot fi simtite incrucisate si uterul rasucit. Vulva poate fi observata ca avand o usoara rasucire a portiunii dorsale.
Este importanta determinarea directiei de torsiune in timpul examinarii. Pentru a corecta distocia, daca vitelul este gasit rasucit(dorso-pubian), se ia in considerare posibilitatea unei torsiuni uterine.
Inainte si in timpul corectiei, asigurati-va ca procedurile decurg in directia corecta Daca cervixul este deschis, se poate utiliza o tija de detorsionare. Alternativ, torsiunea poate fi corectata manual prin balansarea fatului pana la expulzare. Daca cervixul este inchis pot fi utilizate alte metode, cum ar fi cea de"gater in flanc"sau metoda chirurgicala.
Semne clinice
- Normale pana la inceperea travaliului
- Contractiile uterului incep si continua apoi pe o perioada indelungata de timp
- Contractiile uterului se pot apoi opri. Acest lucru poate avea loc dupa o perioada relativ scurta de timp. Fatarea nu va mai inainta. Astfel vaca care a inceput fatarea poate trece neobservata, daca vacile care sunt aproape de termen nu sunt observate indeaproape.
- Cervixul se poate de asemenea deschide si apoi opri.
- Daca torsiunea nu este tratata, placenta se poate desprinde si vitelul poate muri.
Plasarea unei scanduri pe vaca in timpul rasucirii prin metoda de corectie a torsiunii numita Schaeffers
Tratament
Daca observi vreunul din simptomele de mai sus, trebuie sa chemi medicul veterinar cat mai repede posibil. Medicul va incerca sa rostogoleasca vitelul sau sa rostogoleasca vaca in jurul vitelului. Daca acest lucru nu este posibil, va fi nevoie de o cezariana pentru a corecta torsiunea. In unele cazuri, cervixul se va deschide de indata ce torsiunea a fost corectata. In astfel de cazuri, vitelul va trebui sa fie expulzat pe calea normala. Daca cervixul nu se deschide dupa corectarea torsiunii, este foarte probabil sa fie nevoie de o cezariana.
Prevenire
Reducerea numarului de vaci la fatare este singura metoda de incredere pentru reducerea numarului de torsiuni uterine care nu pot fi diagnosticate din timp si remediate. Torsiunea uterina nu este cauzata de deficiente de minerale, de supraalimentare sau de alti astfel de factori care sa tina de management.
In cele mai multe cazuri, torsiunea uterina pare sa fie cauzata de instabilitatea uterului combinat cu miscarea excesiva a vitelului in uter. Cei doi factori impreuna duc la torsiunea uterului in jurul ligamantelor sale.
Cauza cresterii incidentei acestei afectiuni nu este cunoscuta dar poate fi asociata cu o vaca mai inalta si mai mare, mai ales cea Holstein. Mai mult spatiu in abdomen combinat cu vitei mai grei, acest lucru poate creste riscul aparitie torsiunii.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.
Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt de popularizare stiintifica. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar sau o expertiza tehnica.
Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa utilizati sistemul SENSA.
Aceste informatii fac parte din programul de informare a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii sai.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.
Probleme postpartum la bovineMedia
- Tipul de boala: Neclasificata
- Agentul patogen: Neclasificat
- Rasele receptive: Toate rasele
- Specialisti recomandati: Cabinete generaliste
Articole înrudite
-
Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor - Studiul ar putea ajuta si oamenii
Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara. Un cercetator de la Universitatea din Florida, Institutul pentru Alimente si Stiinte Agronomice si colegii acestuia sunt mult mai siguri acum de faptul ca noul tratament biologic ar putea preveni bolile uterine de la vacile de lapte, lucru care ar putea imbunatati siguranta alimentara pentru oameni.
-
Noile teste detecteaza boala degenerativa cronica (BDC) inca din stadii incipiente
Cercetatorii de la Institutul National de Sinteza Matematicasi Biologica (Institute for Mathematical and Biological Synthesis/NIMBioS) din cadrul Universitatii Tennessee din Knoxville, au identificat un test mai sensibil pentru detectarea stadiilor incipiente ale paratuberculozei, o boala fatala care afecteaza in mare parte vacile de lapte, cauzand o pierdere anuala a industriei produselor lactate, estimata la 250 milioane de dolari, numai in SUA.
-
Noi descoperiri privind cauzele avortului la rumegatoare
Cercetatorii descriu modul prin care bacteriile periculoase ce ameninta sanatatea rumegatoarelor au devenit atat de infectioase. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat Iowa a identificat mutatiile specifice care au dus la instalarea virulentei unei bacterii foarte agresive ce ameninta rumegatoarele precum bovinele si ovinele. ”Descoperirea poate deschide drumul pentru noi optiuni de tratament si posibil chiar pentru un vaccin care sa ajute producatorii de bovine si ovine sa elimine aceste bacterii”, sustine Qijing Zhang, decan asociat pentru cercetare si studii postuniversitare la Facultatea de Medicina Veterinara ISU si profesor de microbiologie veterinara si medicina preventiva.
-
Cercetatorii descopera tratamentul biologic pentru bolile uterine ale vacilor
Studiul ar putea ajuta si oamenii. Microparticulele de chitosan distrug bacteriile din uterul vacii, raporteaza cercetatorii, care sugereaza de asemenea ca aceste microparticule ar putea la un moment dat fi utilizate pentru a ajuta oamenii care s-au imbolnavit de la mancarea contaminata cu E.coli, dar pentru aceasta este necesara o cercetare ulterioara.
-
Limfosarcomul bovin
Doar putine vaci arata semnele clinice ale bolii. Doar aproximativ 5% din bovinele infectate cu VLB vor prezenta semne clinice dar productia este semnificativ afectata de aceasta boala majora.
Articole recente - Veterinarul Ferma
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale renunta la masurile propuse pentru cresterea porcilor
- Colegiul Medicilor Veterinari din Romania avertizeaza: nu va automedicati cu ivermectina de uz veterinar!
- Recomandari pentru fermieri, pentru pregatirea pentru Covid -19
- Masurile adoptate de ANSVSA in cazul focarului de gripa aviara din judetul Maramures
- Intr-o ferma din apropierea Moscovei, s-au testat ochelari VR pentru vaci