Log in

Anemia la cai

Anemia la cai este definita generic ca diminuarea volumui de sange. Exista o varietate de cauze diferite care produc anemia si de obicei apare ca efect secundar al altor afectiuni de care sufera calul.

Simptome si tipuri

• Neobisnuit de slaba performanta

• Slabiciune

• Letargie

• Pierderea poftei de mancare

• Depresia

• Pierderea luciului parului

• Murmur cardiac

• Membranele mucoase palide

Cauze

Anemia poate fi clasificata ca anemie acuta (cu debut rapid) sau cronica (persistenta sau de lunga durata). Anemia acuta este cauzata de pierderea rapida de sange, ca urmare a unei leziuni traumatice sau a unui vas de sange rupt. Anemia cronica este uneori un pic mai complicata si poate avea mai multe cauze, dintre care unele includ cancerul (in special tipurile care afecteaza maduva osoasa), boala renala cronica, ulcerele gastrice, sau grave deficiente nutritionale.

Diagnostic

Diagnosticul de anemie este foarte simplu, dar gasirea cauzei anemiei este de multe ori destul de anevoioasa. Un simplu test de sange care masoara volumul hematocritului (PCV) va spune medicului veterinar daca calul este anemic si, daca da, cat de grav este afectat. PCV nu va spune insa medicului veterinar de ce sau cum calul a devenit anemic. Uneori, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a gasi cauza, in special daca anemia este severa si calul este foarte slabit.

Tratament

Tratamentul va depinde in ultima instanta de cauza principala a anemiei. In caz de hemoragie acuta, sursa pierderii de sange trebuie sa fie oprita. Acest lucru poate necesita interventie chirurgicala si este, de obicei, o situatie de urgenta. Dupa ce sursa de pierdere de sange este identificata si, speram, corectata, calul va fi probabil pus pe fluide IV. Aceste lichide vor ajuta sustinerea sistemului circulator pana ce maduva osoasa este capabila sa produca mai multe celule rosii de sange. Pentru anemia cronica, gestionarea cauzei este cel mai bun mod de a ajuta calul. Ingrijirea In toate cazurile de anemie acuta, odihna stricta este necesara. Durata perioadei de odihna va fi dictata de cat de mult sange a pierdut calul. Pentru anemia cronica, medicul veterinar poate prescrie un supliment alimentar de fier si alte vitamine, cum ar fi vitamina B12.

Prevenirea

Dupa orice procedura chirurgicala invaziva, calul ar trebui sa beneficieze de odihna si de timp pentru recuperare si vindecare adecvat. Caii mai mari sau caii aflati in recuperare dupa boli cronice ar trebui sa fie alimentati cu furaje de buna calitate, impreuna cu suplimente nutritive.



Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:52
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele

Articole înrudite

  • Botulismul la cal

    Cel mai des botulismul se transmite prin consumul de alimente contaminate sau care au inceput sa se altereze. Toxina botulinica patrunde in circulatie prin tractul gastro-intestinal, de unde se raspandeste in tot corpul pe cale nervoasa. Toxina blocheaza eliberarea acetilcolinei, un neurotransmitator care trimite impulsuri de la celulele nervoase catre celulele musculare, afectand astfel functia nervoasa si cea motorie. Intrucat muschii nu se pot contracta, primele semne care apar in aceasta boala sunt: slabirea si incapacitatea de a se hrani. Deoarece deteriorarea motorie progreseaza spre paralizia muschilor si eventual a diafragmei, acest lucru poate afecta respiratia. Moartea poate sa survina rapid si poate avea loc la 1-2 zile de la introducerea bacteriei in organism. Botulismul apare atunci cand un cal ingera bacteria neorotoxica de Clostridium botulinum, bacterie care se gaseste in soluri, sedimente, materii vegetale si in tractul gastro-intestinal al animalelor.

  • Toxicitatea ionoforilor la cai

    Ce este toxicitatea ionoforilor? Ionoforii sunt antibiotice derivate in principal din micotoxine produse de ciuperci din genul Streptomyces. Acestea sunt utilizate ca coccidiostatice si stimulente de crestere in anumite tipuri de hrana pentru animale, cel mai frecvent in furajele pentru bovine si in hrana pentru pasarile de curte.

    Hrana cailor nu ar trebui sa contina niciodata ionofori. Caii care ingereaza cantitati mari de ionofori pot deveni extrem de bolnavi sau pot chiar sasi moara. Au fost unele cazuri in care hrana pentru cai a fost contaminata cu ionofori. Caii sunt mult mai susceptibili la ionofori decat alte animale. Din moment ce caii sunt mult mai susceptibili la ionofori, este imperativ ca hrana cestora sa fie tinuta separat si sa nu se foloseasca aceeasi scafa care se foloseste si la alte animale. Nu hraniti caii si bovinele impreuna pentru a evita orice contaminare incrucisata cu ionofori. Antibioticele cu ionofori sunt adaugate in hrana pentru rumegatoare, suine si pasari pentru a le imbunatati sporul de crestere si controlul coccidiozei. Exista mai multi ionofori diferiti care sunt aprobati pentru utilizare in anumite nutreturi. 

  • Deshidratarea la cai

    Deshidratarea apare atunci cand exista o pierdere excesiva a apei din corpul calului. In general, din cauza efortului fizic intens sau a unei crize lungi de diaree, aceasta pierdere de apa si electroliti - minerale ca sodiu, clorura, si de potasiu - este o urgenta grava, care poate duce la insuficienta renala, daca calul nu este rapid rehidratat.

  • Anemia la manjii nou-nascuti

    Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

trclama pachet promo firme 600