Log in

Gestatia toxica la oi

Preventia este cea mai ieftina cale de mentinere a sanatatii efectivelor.  Consultarea medicului veterinar este esentiala atunci cand vine vorba de sanatatea efectivelor de animale. Oile se imbolnavesc si ele, dar mor mai putine daca producatorii recunosc problema existenta, pun diagnosticul corect si trateaza oaia in cel mai eficient mod. Diagnosticul corect este cel mai dificil. Acesta necesita experienta, iar singura cale de a obtine experienta este de a cunoaste cat mai multe informatii corecte legate de sanatatea animalelor. 

Urmatoarele comentarii scurte au intentia de a va oferi un ajutor in diagnosticarea si prevenirea unora dintre cele mai prevalente probleme de sanatate ale oii

Gestatia toxica reprezinta o dereglare sau tulburare a metabolismului ciclic al carbohidratilor; nu are nicio legatura cu doza de miscare de care are parte oaia. Prin convertirea in glucoza a acizilor grasi si a unor grasimi, corpii cetonici se acumuleaza in sange, iar cantitatea de glucoza serica scade. Corpii cetonici sunt extrem de toxici pentru oaie, provocand moarte dupa doua, pana la cinci zile.     

Toxiemia de gestatie are loc numai la oile care poarta fetusi multiplii, si de obicei doar in ultimele patru sau cinci saptamani de gestatie. Oaia inceteaza sa mai manance, lucru care ii reduce aportul de carbohidrati. Se separa de turma, deseori ratacind fara tinta, si poate ajunge sa se sprijine cu capul de peretii tarcului sau de jgheabul de furajare. 

Daca oaia nu este tratata rapid dupa aparitia primelor semne de boala, aceasta nu mai poate fi ajutata prea mult. Separati-o de restul turmei, administrati-i pe cale orala 300 ml de propilen-glicol de doua ori/zi pana cand incepe sa manance, si oferiti-i apoi graunte de cereale si fan. Administrarea orala de glucoza, miere sau melasa, sau administrarea subcutanata a 40-50 ml de glucoza 5 % sau 10 % pot fi metode de succes. Daca oaia nu este tratata din prima zi, totusi, prognosticul este negativ.

Pentru a preveni toxiemia de gestatie, asigurati ingrasarea oilor in timpul ultimelor patru saptamani de gestatie. Cresteti aportul de energie administrandu-le in plus, zilnic, cate 1-2 kg de cereale. Oile supraponderale sunt de obicei mai susceptibile, deoarece le este mai greu sa creasca in greutate in ultimele patru saptamani de gestatie, au o capacitate de hranire mai mica in raport cu volumul corpului si prezinta o cantitate abundenta de grasimi pe care sa le transforme in energie. 

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600