Log in

Porumbeii si virusurile gripale

Porumbeii au fost inoculati experimental cu virusul gripei aviare (AIV) in cateva studii. Aceste studii demonstreaza ca porumbeii sunt destul de rezistenti la infectii.

Porumbeii au fost inoculati cu AIV izolate obtinute de la gaini si unul de la emu. La porumbeii intre opt si treizeci si doua de luni inoculati intravenos sau intranazal cu AIV, nici un titru de anticorpi nu a fost detectat dupa douazeci si unu de zile si nici nu a fost vreun virus izolat din mostre din regiunea pasajului nazal sau cloacal ori de la organele interne. 

Porumbeii inoculati nu au raspandit virusul la puii de gaina susceptibili, prin contact direct. Ambele virusuri de joasa si inalta patogenitate au fost utilizate in acest studiu (Panigrahy si colab., 1996). Perkins si colab., (2002) a inoculat porumbeii in varsta de patru saptamani (concomitent infectati cu circovirus de porumbel) cu H5N1 de Hong Kong izolat, intranazal.

Nici un virus nu a fost izolat de la porumbeii inoculati si nici nu s-au detectat leziuni. Serologia nu a fost efectuata in acest studiu. Slemons si Easterday (1972) au demonstrat ca izolatul A / Tk / Ontario H5N9 AIV de curcan cu patogenitate inalta poate fi izolat la doi dintre nouasprezece porumbei experimental inoculati, cu toate acestea, nu a putut fi determinat daca virusul izolat a fost direct din inocul, sau porumbeii s-au infectat. Porumbeii inoculati oculonazal cu 10E6 de A / Anhui / 1/13 (H7N9) sau cu A / curcan / Germania / AR534 / 13 (H7N7) au fost infectati cu ambele virusuri si au eliminat niveluri scazute intre zilele a doua si a saptea post-inoculare. 

Cea mai mare eliminare a fost din arborele respirator, desi A / curcan / Germania / AR534 / 13 (H7N7) a fost, de asemenea, detectat in fecale. Nici un antigen viral nu a fost detectat in organele interne (Kalthoff si colab., 2014). Singurul studiu realizat cu ajutorul unui virus recuperat dintr-un porumbel infectat in mod natural (H5N1, clade 2.2.1 / C, Egipt) a aratat ca acesta cauza semne neurologice si diaree verzuie la pasarile infectate experimental. Interesant, pasarile infectate nu par a fi eliminat mult virus cu titruri variind de la 10e1.6-10e3.16 din studiile experimentale (Shimaa et al., 2014).

Sondajele la animale salbatice, inclusiv 480 de porumbei si porumbei salbatici dupa focarul din 1983 PA AI a rezultat cu nici o izolare de AIV. Virusul H5N2 Ck / PA nici nu a replicat, nici nu a obtinut anticorpi la porumbeii inoculati experimental (Nettles, si colab., 1985). Un numar suplimentar de 309 porumbei studiati in timpul epidemiei nu au avut anticorpi fata de virusul H5N2 (Tudor, 1991). Sondajele recente la pasarile de pe pietele de pasari vii din New York nu au relevat vreodata un porumbel cu anticorpi la AIV (Trock, comunicare personala).

Cateva izolari au fost facute de la punerea unor placi sub custile de porumbei pe pietele din Hong Kong. In comparatii genetice, aceste virusuri sunt foarte asemanatoare cu cele izolate din pui de matase japoneza, prepelite si alti pui de pe pietele de pasari vii din Hong Kong (Guan si colab., 2000, Cauthen si colab., 2000, Guan si colab., 2002, Peiris si colab., 2001). Nu s-au efectuat inoculari experimentale la porumbei cu aceste izolate.

O linie descendenta din virusurile H5 (clade 2.2.1 / C) a fost cauza unui focar de HPAI la porumbei in Egipt. Acest virus a fost similar cu virusurile care circula concomitent in efectivele de pasari de curte si rate si care provoaca infectii umane. Doi pui de porumbel (in varsta de patruzeci de zile) de la un efectiv de 50, de diferite varste, intr-o curte, au fost prezentati si diagnosticati cu HPAI. Efectivul a prezentat moartea subita (mortalitate 50%), semne neurologice si diaree verzuie (Shimaa, si colab., 2014).

In concluzie, porumbeii sunt, probabil, destul de rezistenti la infectia cu AIV in mod normal. Cu toate acestea, ar putea fi posibil ca AIV sa se adapteze la porumbei. Infectiile care apar in mod natural si care au fost documentate au fost limitate ca numar si nu au cauzat focare. Porumbeii au fost infectati cu mai multe virusuri descendente din H5 care indica faptul ca acestea sunt o gazda potentiala. Cand sunt infectati, semnele clinice au fost in primul rand neurologice si diareea verzuie.

Ultima modificareMiercuri, 25 Septembrie 2019 17:09
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Vaccinarea impotrivei variolei la porumbei

trclama pachet promo firme 600