Log in
  1. Despre BOVINE:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

 


Pentru informații de calitate, Pentru a fi alături de noi, Pentru a ne susține efortul, Donează o cafea echipei Veterinarul. Mulțumim pentru aprecierea ta.


 

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Schiopaturile la bovine - Introducere

Schiopaturile sunt una dintre cele mai importante afectiuni ale bovinelor. La bovinele de lapte, exista putine cauze la fel de comune sau costisitoare ca cele care afecteaza locomotia.

La vacile care prezinta dificultati ale mersului, scade productia de lapte, randamentul reproductiv si longevitatea acestora. In cirezile mari, animalele grav afectate trebuie sa suporte dureri mari si disconfort in timpul mersului pâna la jgheabul de furajare, sala de muls,  jgheabul de apa, etc.

In consecinta, schiopaturile reprezinta o problema importanta a bunastarii animalelor.

La efectivel de bovine, schiopaturile reduc conversia hranei si cresterea in greutate. La operatiunile vaca-vitel, schiopaturile limiteaza capacitatea de a se hranii sau de a pasuna si prin urmare scade productia de lapte si conditia corporala, care limiteaza capacitatea vacii de a avea grija de vitelul ei sau sa devina gestanta. Din aceste motive si din multe altele, identificarea rapida  si tratarea vacilor care au probleme de deplasarea trebuie sa fie o prioritate majora.

Dupa ce boala a fost identificata si s-a inceput tratamentul, urmatorul pas este sa incercati sa identificati cauza problemei. Chiar si o investigatie sumara a vacilor care schioapata arata ca este vorba de o problema multifactoriala. Poate fi legata de hranire si nutritie, de conditiile adapostului, de factorii de mediu, de practicile de gestionare sau a mai multor cauze dintre acestea. Indepartând cea mai importanta cauza in orice situatie data, necesita informarea si intelegerea relatiilor dintre fiecare cauza si schiopaturile vacilor.

Prevalenta schiopaturilor

Determinarea prevalentei sau a incidentei vacilor cu schiopatura este frecvent utilizata cu  scopuri de a se compara sau de a estima pierderile economice. De asemenea, aceste calcule pot fi utilizate pentru stabilirea unor criterii de referinta si pentru monitorizarea progresului sau a schimbarilor care pot justifica necesitatea interventiei.

Prevalenta  reprezinta numarul de cazuri de animale afectate, la un moment dat, in cursul evaluarii si, prin urmare, are restrictii ca un indicator precis al numarului de animale care au probleme cu schiopatatul, care au mai avut si in trecut, sau care sunt predispune in viitor la aceasta afectiune. In orice caz, un studiu a aratat ca o singura masura de prevalenta a fost bine corelata cu o prevalenta pe o anumita perioada si, prin urmare, poate fi utila ca instrument de evaluare a ratei de extindere a schiopaturilor la animalele dintr-un septel sau ca mijloc de determinare a efectului interventiilor pentru a stopa aceasta afectiune. Ca si in cazul incidentei, prevalenta depinde, de asemenea, de sensibilitatea sau nivelul de detectare a metodei de depistare.

In efectivele unde metoda de detectare are o sensibilitate mare, prevalenta sau incidenta pot fi destul de mari sau chiar supraestimate. In cazul in care toleranta testului pentru schiopaturi este mai mare, prevalenta sau incidenta pot fi subestimate. Prin urmare, un anumit procent al detectarii inevitabil va fi gresit in cazul in care nu exista o standardizare a criteriilor de evaluare. Evaluarea locomotiei este instrumentul cel mai frecvent aplicat atunci când se efectueaza evaluari ale prevalentei schiopaturilor.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600