Log in
 1. Despre BOVINE:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre BOVINE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor animale este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca animalele noastre nu pot spune ca le doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestora. Ele depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca animalul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata, sanatatea si castigurile aduse de animalele dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Bovine

Torsiunea uterina la vaci

  Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

Urgentele la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente bovine

Cele mai frecvente urgente la Bovine

Error: No articles to display

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab intretinere bovine

Cele mai citite articole despre ingrijirea Bovinelor

Fiziologia glandei mamare

Fiziologia glandei mamare

  Rolul biologic al glandei mamare este indeplinit prin produsele sale de secretie, colostru si laptele, produse indispensabile pentru hranirea nou-nascutului...

Registrul Raselor la BOVINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de bovine

Error: No articles to display

next
prev

Torsiunea uterina la vaci

 

Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

 

Diagnosticul

Diagnosticul poate confirmat pe mai multe cai.

 • Prin examen vaginal manual, peretele vaginal poate fi considerat a fi rasucit sau in spirala. Acest lucru poate fi vizualizat cu ajutorul unui speculum.
 • Prin examen rectal, ligamentele laterale pot fi simtite incrucisate si uterul rasucit. Vulva poate fi observata ca avand o usoara rasucire a portiunii dorsale.

Este importanta determinarea directiei de torsiune in timpul examinarii. Pentru a corecta distocia, daca vitelul este gasit rasucit(dorso-pubian), se ia in considerare posibilitatea unei torsiuni uterine.
Inainte si in timpul corectiei, asigurati-va ca procedurile decurg in directia corecta Daca cervixul este deschis, se poate utiliza o tija de detorsionare. Alternativ, torsiunea poate fi corectata manual prin balansarea fatului pana la expulzare. Daca cervixul este inchis pot fi utilizate alte metode, cum ar fi cea de"gater in flanc"sau metoda chirurgicala.

torsiune uterina vaci

Semne clinice

 • Normale pana la inceperea travaliului
 • Contractiile uterului incep si continua apoi pe o perioada indelungata de timp
 • Contractiile uterului se pot apoi opri. Acest lucru poate avea loc dupa o perioada relativ scurta de timp. Fatarea nu va mai inainta. Astfel vaca care a inceput fatarea poate trece neobservata, daca vacile care sunt aproape de termen nu sunt observate indeaproape.
 • Cervixul se poate de asemenea deschide si apoi opri.
 • Daca torsiunea nu este tratata, placenta se poate desprinde si vitelul poate muri.

rasucire vaca

Plasarea unei scanduri pe vaca in timpul rasucirii prin metoda de corectie a torsiunii numita Schaeffers

 

Tratament

Daca observi vreunul din simptomele de mai sus, trebuie sa chemi medicul veterinar cat mai repede posibil. Medicul va incerca sa rostogoleasca vitelul sau sa rostogoleasca vaca in jurul vitelului. Daca acest lucru nu este posibil, va fi nevoie de o cezariana pentru a corecta torsiunea. In unele cazuri, cervixul se va deschide de indata ce torsiunea a fost corectata. In astfel de cazuri, vitelul va trebui sa fie expulzat pe calea normala. Daca cervixul nu se deschide dupa corectarea torsiunii, este foarte probabil sa fie nevoie de o cezariana.

Prevenire


Reducerea numarului de vaci la fatare este singura metoda de incredere pentru reducerea numarului de torsiuni uterine care nu pot fi diagnosticate din timp si remediate. Torsiunea uterina nu este cauzata de deficiente de minerale, de supraalimentare sau de alti astfel de factori care sa tina de management.

In cele mai multe cazuri, torsiunea uterina pare sa fie cauzata de instabilitatea uterului combinat cu miscarea excesiva a vitelului in uter. Cei doi factori impreuna duc la torsiunea uterului in jurul ligamantelor sale.


Cauza cresterii incidentei acestei afectiuni nu este cunoscuta dar poate fi asociata cu o vaca mai inalta si mai mare, mai ales cea Holstein. Mai mult spatiu in abdomen combinat cu vitei mai grei, acest lucru poate creste riscul aparitie torsiunii.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.
Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt de popularizare stiintifica. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar sau o expertiza tehnica. 
Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa utilizati sistemul SENSA.
Aceste informatii fac parte din programul de informare a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii sai.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Probleme postpartum la bovine

Media

Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:57
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600