Log in
 1. Despre Cai:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Anemia la manjii nou-nascuti

Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Cele mai frecvente urgente la cai

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave...

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Cand sa apelati la veterinar: colici, rani si claudicatie

Colica se refera la orice durere abdominala. Semnele includ privirea indreptata spre flanc, lovirea cu copita, intinderea fortata, pozitie de...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Andalusianul

Andalusianul

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de...

next
prev

Toxicitatea ionoforilor la cai

Ce este toxicitatea ionoforilor? Ionoforii sunt antibiotice derivate in principal din micotoxine produse de ciuperci din genul Streptomyces. Acestea sunt utilizate ca coccidiostatice si stimulente de crestere in anumite tipuri de hrana pentru animale, cel mai frecvent in furajele pentru bovine si in hrana pentru pasarile de curte.

Hrana cailor nu ar trebui sa contina niciodata ionofori. Caii care ingereaza cantitati mari de ionofori pot deveni extrem de bolnavi sau pot chiar sasi moara. Au fost unele cazuri in care hrana pentru cai a fost contaminata cu ionofori. Caii sunt mult mai susceptibili la ionofori decat alte animale. Din moment ce caii sunt mult mai susceptibili la ionofori, este imperativ ca hrana cestora sa fie tinuta separat si sa nu se foloseasca aceeasi scafa care se foloseste si la alte animale. Nu hraniti caii si bovinele impreuna pentru a evita orice contaminare incrucisata cu ionofori. Antibioticele cu ionofori sunt adaugate in hrana pentru rumegatoare, suine si pasari pentru a le imbunatati sporul de crestere si controlul coccidiozei. Exista mai multi ionofori diferiti care sunt aprobati pentru utilizare in anumite nutreturi. 

 

Simptomele toxicitatii ionoforilor la cai

Simptomele toxicitatii ionoforilor la cai vor varia in functie de cantitatea ingerata. Daca observati faptul ca animalul se comporta ciudat sau exprima oricare din aceste simptome, contactati medicul veterinar pentru evaluarea imediata. Decontaminarea ar trebui realizata inainte de aparitia simptomelor pentru a-i oferi calului cea mai buna sansa de recuperare. 

Semnele sunt: 

 • apetitul slab, 
 • refuzul hranei, 
 • diareea, 
 • slabiciunea, 
 • ritm cardiac accelerat, 
 • mers incoordonat, 
 • depresie, 
 • colica, 
 • transpiratie profuza, 
 • decubit sau 
 • sprijinirea de anumite obicte, moarte brusca.

Cauzele toxicitatii ionoforilor la cai

Toxicitatea ionoforilor la cai implica antibioticele cu ionofori care sunt adaugate in hrana pentru vaci, suine, capre si pasari pentru promovarea cresterii si pentru controlul coccidiozei. Medicamentele care sunt adaugate sunt de obicei lasalocidul, monenzinul, laidlomicina, narazin si salinomicina. Monenzinul este un aditiv pentru mai multe nutreturi peletate si pentru hrana de jgheab a rumegatoarelor. Caii care intra in contact cu hrana care are ionofori pot deveni extrem de bolnavi si pot chiar sa moara. Este important sa tineti toata hrana care are aditivi pe baza de ionofori separat de cea a cailor sau separat de cai. Au existat cazuri in care caii au devenit contaminati pe parcursul productiei. Aceasta contaminare nu este observata pana cand produsul nu este distribuit si apoi se face retragerea. Țineti evidenta tuturor tuturor retragerilor care ar putea exista in cazul hranei pentru cai. 

Diagnosticul toxicitatii ionoforilor la cai

Daca suspicionati faptul ca un cal a ingerat hrana pentru animale care are aditivi pe baza de ionofori, chemati medicul veterinar pentru a realiza un examen fizic complet. Ar putea fi dificil ca medicul veterinar sa puna un diagnostic de toxicitate a ionoforilor, prin urmare, va trebui sa fiti proactivi si sa explicati toate simptomele pe care calul le-a exprimat. Daca au existat schimbari in hranirea calului sau a altor animale de pe proprietate, specificati-i medicului veterinar ce tip de hrana a fost introdus. Daca suspicionati faptul ca hrana calului este cauza bolii, indepartati hrana imediat si pastrati o proba pentru testare. De asemenea, notati orice alta hrana la care calul ar fi putut fi expus si daca exista aditivi pe baza de ionofori in acea hrana. Testarea in vederea diagnosticului poate fi realizata pe cal si pe hrana acestuia. Aceste teste vor ajuta la determinarea cauzei exacte a bolii calului precum si la nivelul de toxicitate din sistemul calului. 

Tratamentul toxicitatii la ionofori la cai

Odata ce calul a fost diagnosticat cu toxicitate a ionoforilor, medicul veterinar va trebui sa inceapa tratamentul imediat. Acest lucru inseamna ca animalul va trebui sa treaca printr-un proces de decontaminare. În majoritatea cazurilor, totusi, expunerea la aditivii pe baza de ionofori nu este observata pana cand nu apar semnele clinice. La acel moment, decontaminarea nu va fi eficienta. Odata ce semnele clinice sunt prezente, nu exista un antidot care poate fi administrat, iar medicul veterinar va institui tratamentul de sustinere. Acesta va include spitalizarea, fluidele intravenoase, NSAID si antibioticele. Asigurati-va ca urmati planul de tratament instituit e medicul veterinar pentru a va asigura ca animalul are cea mai buna sansa de supravietuire. Toate medicamentele prescrise ar trebui administrate dupa cum a fost scris. 

Recuperarea in cazul toxicitatii la ionofori la cai

Tratamentele nu sunt intotdeauna eficiente  si indiferent de tratamente, moartea poate aparea. Pentru acei cai care supravietuiesc acestei toxicitati, recuperarea va varia de la cateva zile la cateva luni. Unii cai nu se vor recupera complet si vor dezvolta insuficienta cardiaca cronica care conduce la un randament slab, la intoleranta fata de exercitiu si chiar la moarte. Preventia este cea mai eficienta cale pentru a evita aceasta toxicitate. Asigurati-va ca tineti toata hrana care contine ionofori departe de cal si departe de hrana calului. Asigurati-va ca verificati toate retragerile de hrana de la cai pentru a fi siguri ca hrana calului nu a fost retrasa. 

Ultima modificareMarți, 15 Ianuarie 2019 10:51
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Anemia la cai Botulismul la cal »

trclama pachet promo firme 600