Log in

Hipotermia la vitei

Hipotermia la vitei

Un studiu facut de Sistemul National de Monitorizare a Sanatatii Animale din SUA a aratat ca, in 2007, media mortalitatii la viteii pre-intarcati in ferme a fost de 7,8%. Moartea viteilor a rezultat in mare parte ca urmare a unor infectii respiratorii sau a diareei. Infectiile respiratorii pot porni de la o distocie si de la conditiile precare de mediu, chiar de la fatare.

In timpul sezonului rece, distocia si hipotermia (stressul datorat frigului) sunt motivele principale de deces la vitei.

Tipuri de hipotermie:

Hipotermia treptata - aceasta forma de hipotermie consta intr-o pierdere constanta de caldura a corpului intr-un mediu rece, prin respiratie, transpiratie si lipsa blanii potrivite sau a protectiei impotriva vremii reci.

Hipotermia Acuta - este cea mai frecventa dupa fatare, cand exista o pierdere rapida a caldurii corpului din cauza stratului umed de pe blana, intr-un mediu rece. Cauze suplimentare ale hipotermiei acute pot include fatarea in conditii de zapada sau pe teren umed sau lasatul vitelului in ploaie, in mediu rece.

Niveluri de hipotermie

Hipotermia usoara - apare atunci cand temperatura corporală scade sub normal - care este 38.611ºC pentru viteii de lapte.
Hipotermia severa - apare atunci cand temperatura scade sub 17.778ºC.
In acest moment, organele vitale incep sa se raceasca iar semnele de viata pot fi dificil de detectat.

Cum sa detectezi si sa protejezi viteii de hipotermie

Viteii nu pot da semne vizibile intotdeauna ca sufera de hipotermie. De aceea, monitorizarea temperaturii corporale ale acestora te va ajuta sa determini nivelul de hipotermie de care sufera acestia. Adu temperatura corpului viteilor cat mai aproape de normal. Foloseste prosoape uscate si paturi pentru a usca viteii. Hranirea viteilor hipotermici cu colostru cald ajuta la incalzirea acestora de la interior spre exterior.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:55
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600