Log in

Deshidratarea la cai

Deshidratarea apare atunci cand exista o pierdere excesiva a apei din corpul calului. In general, din cauza efortului fizic intens sau a unei crize lungi de diaree, aceasta pierdere de apa si electroliti - minerale ca sodiu, clorura, si de potasiu - este o urgenta grava, care poate duce la insuficienta renala, daca calul nu este rapid rehidratat.

Simptome si Tipuri

Un cal isi pierde elasticitatea pielii atunci cand lichidul din organismul sau nivelurile de electrolitice sunt epuizate. Un mod simplu de a identifica acest lucru este sa prindeti un pliu de piele de-a lungul spatelui calului. La un cal cu piele deshidratata, pielea va ramane intr-o creasta, in timp ce pielea sanatoasa ar trebui sa revina usor inapoi la loc.

Alte semne de deshidratare includ:

• Letargie

• Depresia

• Tristete in ochi

• Pielea uscata si gura uscata

• Saliva groasa si lipicioasa

• Nivelul ridicat de proteine in sange

Cauze

Pierderea excesiva de lichide si pierderea de electroliti din cauza diareei sau exercitiilor fizice intense pot provoca deshidratarea, precum si o temperatura a corpului anormal de mare (hipertermie) sau febra.

Alte cauze de deshidratare includ:

• distanta lunga de echitatie / cursa

• evenimente atletice

• traseul de echitatie

• arsuri grave

• endotoxemia (boala care provoaca insuficienta renala)

• colita-X (boala care cauzeaza diaree apoasa si soc hipovolemic)

• soc anafilactic (soc declansat de o reactie alergica)

Diagnostic

Medicul veterinar va efectua diferite teste de sange pentru a determina daca calul este deshidratat. Astfel de teste vor identifica o reducere a continutului de apa din celulele tesutului calului prin examinarea cantitatii de proteine din sange si volumul de sange in sine. Examinarea urinii animalului va ajuta, de asemenea, in diagnostic si poate dezvalui probleme secundare, care au avut loc in rinichi.

Tratament

Administrarea de fluide si solutii electrolitice este vitala in tratarea si stabilizarea cailor care sufera de deshidratare. Cu toate acestea, solicitati sfatul medicului veterinar- administrarea de lichide in exces poate duce la o afectiune numita intoxicatie cu apa. In general, un medic veterinar va administra solutie de electroliti pe gura si, in cazuri severe, fluide injectabile intravenos. Metoda care este aleasa depinde de atitudinea, temperamentul, si de sanatate animalelor deshidratate. Dupa ce echilibrul de electrolitic este adus inapoi in "zona de siguranta", orice alte probleme care pot fi cauzate de deshidratare pot fi tratate.

Prevenirea

Apa este forta de viata a tuturor lucrurilor vii si in cazul in care caii sunt impinsi pana la punctul de epuizare, fara posibilitatea de a se rehidrata, ar putea fi daunator pentru sanatatea calului, cauzand chiar moartea. Prin urmare, asigurati intotdeauna surse adecvate pentru furnizarea de apa proaspata, pentru a impiedica deshidratarea.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:51

Articole înrudite

 • Botulismul la cal

  Cel mai des botulismul se transmite prin consumul de alimente contaminate sau care au inceput sa se altereze. Toxina botulinica patrunde in circulatie prin tractul gastro-intestinal, de unde se raspandeste in tot corpul pe cale nervoasa. Toxina blocheaza eliberarea acetilcolinei, un neurotransmitator care trimite impulsuri de la celulele nervoase catre celulele musculare, afectand astfel functia nervoasa si cea motorie. Intrucat muschii nu se pot contracta, primele semne care apar in aceasta boala sunt: slabirea si incapacitatea de a se hrani. Deoarece deteriorarea motorie progreseaza spre paralizia muschilor si eventual a diafragmei, acest lucru poate afecta respiratia. Moartea poate sa survina rapid si poate avea loc la 1-2 zile de la introducerea bacteriei in organism. Botulismul apare atunci cand un cal ingera bacteria neorotoxica de Clostridium botulinum, bacterie care se gaseste in soluri, sedimente, materii vegetale si in tractul gastro-intestinal al animalelor.

 • Toxicitatea ionoforilor la cai

  Ce este toxicitatea ionoforilor? Ionoforii sunt antibiotice derivate in principal din micotoxine produse de ciuperci din genul Streptomyces. Acestea sunt utilizate ca coccidiostatice si stimulente de crestere in anumite tipuri de hrana pentru animale, cel mai frecvent in furajele pentru bovine si in hrana pentru pasarile de curte.

  Hrana cailor nu ar trebui sa contina niciodata ionofori. Caii care ingereaza cantitati mari de ionofori pot deveni extrem de bolnavi sau pot chiar sasi moara. Au fost unele cazuri in care hrana pentru cai a fost contaminata cu ionofori. Caii sunt mult mai susceptibili la ionofori decat alte animale. Din moment ce caii sunt mult mai susceptibili la ionofori, este imperativ ca hrana cestora sa fie tinuta separat si sa nu se foloseasca aceeasi scafa care se foloseste si la alte animale. Nu hraniti caii si bovinele impreuna pentru a evita orice contaminare incrucisata cu ionofori. Antibioticele cu ionofori sunt adaugate in hrana pentru rumegatoare, suine si pasari pentru a le imbunatati sporul de crestere si controlul coccidiozei. Exista mai multi ionofori diferiti care sunt aprobati pentru utilizare in anumite nutreturi. 

 • Anemia la cai

  Anemia la cai este definita generic ca diminuarea volumui de sange. Exista o varietate de cauze diferite care produc anemia si de obicei apare ca efect secundar al altor afectiuni de care sufera calul.

 • Anemia la manjii nou-nascuti

  Isoerythyolysis neonatala (sau NI) este o boala de sange a manjilor nou-nascuti. Ea se manifesta in primele zile de nastere si este rezultatul unei discrepante intre sangele iepei si cel al manzului, datorata faptului ca femela produce anticorpi diferiti de cei ai manzului.

Mai multe din această categorie: Intoxicatiile cu ghinda la cai »

trclama pachet promo firme 600