Log in

Intoxicatiile cu ghinda la cai

Imprejurimile cu stejari prezinta un risc de sanatate pentru cal? In timp ce multe animale salbatice depind de ghinda pentru nevoile lor nutritionale, ghinda prezinta un risc de toxicitate la unele animale, inclusiv la cai, vite, capre si oi. Desi bovinele sunt mult mai sensibile la toxinele din ghinda, la cai, cantitati mari de ghinda ingerate pot provoca boli grave. Acest lucru se datoreaza acizilor si taninului galic din ghinda, care pot provoca daune grave sistemului gastro-intestinal si rinichilor.

Simptome si Tipuri

• Constipatie

• Anorexie

• Colici (dureri in abdomen)

• Sange in urina

• Deshidratare

• Acumularea de lichid in picioare (edem)

Cauze

Otravirea este cauzata de ingestia de cantitati mari de ghinde, frunze de stejar, sau ramuri. Ghindele sunt de multe ori ingerate accidental si in cantitati mici, ele sunt inofensive, mai ales atunci cand sunt combinate cu furaje de fan si iarba. Exista dovezi ca unii cai dezvolta o atractie pentru ghinda si o vor cauta, ajungand la starea de boala.

Diagnostic

Diagnosticul poate fi dificil daca calul nu are o istorie de ingestie evidenta a ghindei. Ocazional, resturile de ghinda pot fi gasite in gunoiul de cal.

Tratament

Nu exista nici un antidot pentru otravirea cu ghinda. Carbunele a fost cunoscut a fi un tratament eficient pentru otravirea cu ghinda, in cazul in care, imediat dupa ingestie se administreaza, astfel incat toxinele din intestin sa fie absorbite si eliminate din sistem. Deshidratarea este un semn al otravirii cu ghinda. Terapia cu IV lichide poate ajuta la vindecare.

Preventia

Singurele modalitati de a proteja calul de otravire cu ghinda sunt construirea de garduri si adapostirea calului din calea vantului, ferirea de accesul la ghinde si frunze.Ultima modificareMarți, 30 August 2016 13:51
Mai multe din această categorie: « Deshidratarea la cai

trclama pachet promo firme 600