Log in

Dilatarea si obstructia gastro-intestinala la iepuri

Obstructia gastro-intestinala si un stomac destins cu gaz si fluid sau “dilatat” este o problema de sanatate grava la iepuri.

Care sunt cauzele obstructiei si dilatatiei?

In multe cazuri, obstructia este cauzata de un “ghemotoc” din blana (bezoar).  Iepurii cu par lung sau iepuri crescuti impreuna cu rasele cu parul lung prezinta un risc crescut pentru aceasta boala. Indivizii hraniti cu alimente care contin putine fibre sunt susceptibili de a face boala ca urmare a faptului ca tractusul intestinal nu este ajutat sa elimine in mod natural firele de par adunate in mod normal in tubul digestiv. Boala apare mai putin in mod obisnuit, cand sunt ingerate materiale straine cum ar fi covor, fibre de panza, cauciuc sau material plastic care, de asemenea, pot bloca intestinul.

De ce este aceasta bloala o afectiune grava?

Orice blocaj care implica tractul gastro-intestinal poate deveni rapid critica la iepure, deoarece iepurii nu pot vomita sau ragai. In cazul in care stomacul nu se poate goli, saliva si secretiile din stomac se extind rapid si afecteaza chiar stomacul. Deoarece peretele stomacului este intins si apoi, prin agravare, se intinde si mai mult, fluxul sanguin se suprima, iar peretele stomacului poate muri. Stomacul dilatat poate bloca fluxul de sange la organe vitale, cum ar fi rinichii. Fara tratament, moartea poate avea loc rapid. De fapt, obstructia gastro-intestinala este cea mai frecventa cauza de moarte subita, neasteptata la un iepure aparent sanatos. Cu exceptia cazului in care aceasta boala este diagnosticata foarte devreme, prognoza pentru iepuri cu dilatare si obstructie intestinala este buna chiar si cu ingrijire medicala.

Cum se manifesta boala?

Simptomele apar in general, foarte brusc. Un iepure care pare complet sanatos se va opri brusc din mancat, defecarea se va opri, si iepurele devine foarte obosit sau letargic. Pe masura ce boala continua, semne de dureri abdominale, cum ar fi o postura cocosat, scrasnirea sau “macinarea” dintilor, si reticenta la incercarea de a fi mutat pot fi usor observate. Iepure va deveni progresiv mai slab, in cele din urma prefera sa stea timp indelungat intr-o pozitie de culcat sau de intins.

Ce se intimpla la cabinetul medical?

Aceasta boala este considerata o urgenta medicala si medicul veterinar va dori sa efecteze teste de laborator si imagistica abdominala (raze X si ecografie). In multe cazuri, sunt necesare mai multe radiografii pentru a vedea daca obstructia se misca. Iepurele va necesita o ingrijire de sustinere agresiva, inclusiv de diminuare a durerilor puternice si terapie cu fluide. Desi ingrijirea si terapia medicala incurajeaza eliminarea naturala a obstructiei, cei mai multi iepuri necesita o interventie chirurgicala exploratorie.

Ingrijirea dupa interventia medicala

Din pacate, pericolul nu a trecut odata ce interventia chirurgicala a fost efectuata. Medicul veterinar va trebui sa monitorizeze iepurele foarte atent sa se asigure ca intestinul incepe sa se miste. Personalul veterinar va asculta tractul intestinal al iepurelui cu un stetoscop si va palpa usor burta. Pofta de mancare si fecale iepurelui vor fi, de asemenea, observate cu atentie. Pacientii care se recuperareaza bine dupa 3 zile par a avea un prognostic bun pentru recuperare completa.

Profilaxie

O dieta cu continut de fibre adecvat, prin care sa maximizeze fanul si sa fie minimizate peletele, permite iepurelui sa elimine mai bine parul colectat in mod normal in intestin. Perierea regulata si frecventa poate reduce, de asemenea, riscul de obstructie. Unii medici recomanda tunderea regulata a iepurilor cu blana lunga pentru a minimiza riscul.

 Ultima modificareMarți, 30 August 2016 14:11
Veterinarul Ferma

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin, exploateaza si iubesc animalele de ferma. 

Website www.ferma.veterinarul.ro

trclama pachet promo firme 600