Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cel mai des botulismul se transmite prin consumul de alimente contaminate sau care au inceput sa se altereze. Toxina botulinica patrunde in circulatie prin tractul gastro-intestinal, de unde se raspandeste in tot corpul pe cale nervoasa. Toxina blocheaza eliberarea acetilcolinei, un neurotransmitator care trimite impulsuri de la celulele nervoase catre celulele musculare, afectand astfel functia nervoasa si cea motorie. Intrucat muschii nu se pot contracta, primele semne care apar in aceasta boala sunt: slabirea si incapacitatea de a se hrani. Deoarece deteriorarea motorie progreseaza spre paralizia muschilor si eventual a diafragmei, acest lucru poate afecta respiratia. Moartea poate sa survina rapid si poate avea loc la 1-2 zile de la introducerea bacteriei in organism. Botulismul apare atunci cand un cal ingera bacteria neorotoxica de Clostridium botulinum, bacterie care se gaseste in soluri, sedimente, materii vegetale si in tractul gastro-intestinal al animalelor.

 

Toxinele sunt produse de aceasta bacterie intr-un mediu cu plante si animale in descompunere care pot afecta functia nervilor. In timp ce, uneori, nu se observa simptome inainte ca un animal sa fie gasit mort, in mod obisnuit, exista o deteriorare progresiva a functiei motorii  care duce la paralizie. Desi aceasta  boala nu este una obisnuita, este fatala si trebuie tratata imediat.

Simptomele botulismului la cai

Simptomele botulismului care apar la cai sunt cauzate de paralizia musculaturii si includ: slabire, incapacitatea de a se ridica, dificultati la mestecarea si inghitirea hranei, salivare excesiva, scurgere nazala de culoare verzuie, alimente care ies din gura sau din nas, inapetenta, sindromul de colica, depresie, agitatie atunci cand sta, deplasare greoaie, scaderea tonusului muscular al cozii, limbii si maxilarului, limba deplasata sau retragerea acesteia,  tremuraturi musculare, paralizia progresiva a muschilor si motorie, tonus slabit al pleoapelor, dilatarea pupilelor, scaderea reflexului pupilar, paralizia respiratorie, cardiaca, moarte. Alte simptome observate la manji includ: deplasrea incordata, incapacitatea de a sta in picioare, constipatie, urinari frecvente, slabirea in timpul alaptarii, incapacitatea de a inghiti laptele. Exista trei tipuri de botulism observat la cai, cu cateva subgrupe.

Furajarea botulinica.

Numite si furaje otravitoare, acest lucru se refera la momentul in care toxina botulinica este ingerata prin consumul de fan sau de siloz contaminat.

Contaminarea poate sa apara in urma contaminarii accidentale a furajelor cu materii vegetale in descompunere sau carcase degradate. Acesta este cel mai frecvent tip de botulism.

Toxiinfectia cu Clostridium botulinum

Aceasta apare atunci cand bacteriile se dezvolta in interiorul unor tesuturi animale vii, unde produc toxine. Toxinele pot provoca ulcere gastrice, leziuni la nivelul tractului  gastro-intestinal, abcese in plamani si alte leziuni.

Exista cateva subtipuri de botulism care se incadreaza in acest tipar. Sindromul manzului agitat este o forma de botulism care afecteaza manjii mai mari de 4 saptamani, adesea cei care nu au fost vaccinati. Tremuraturile musculare dau numele acestei forme care cauzeaza simptome similare cu paralizia functiei motorii.

In general, moartea se produce dupa 24-72 ore de la aparitia primelor semne clinice.  Boala consumului de iarba la ecvine sau disautonomia ecvina apare atunci cand bacteria este ingerata din sol si produce toxine in interiorul tractusului gastro-intestinal.

Botulismul lezional 

Este cea mai rara forma intalnita si rezulta in urma leziunilor care se contamineaza cu spori bacterieni. Apoi, bacteria se dezvolta si produce toxina in rana, urmand ca toxina sa fie absorbita  si transportata prin circulatia sangvina.

Cauzele botulismului la cabaline

Exista 3 posibilitati prin care caii se pot infecta cu toxina bacteriei Clostridium botulinum. Ingerarea fanului sau a altor furaje care au fost contaminate cu toxina de  Clostridium botulinum, ingerarea de spori botulinici care germineaza in tractusul gastro-intestinal, ranile care contracta spori de clostridium si le creeaza conditiile necesare pentru dezvoltarea bacteriei.

Diagnosticarea botulismului

La cai, botulismul poate fi greu de diagnosticat, fie pentru ca poate fi fatala inainte ca simptomele sa fie prezente, fie pentru ca poate imita alte probleme, cum ar fi socul sau colica.

Adesea, diagnosticul se poate pune dupa eliminarea altor cauze posibile ale paraliziei. O alta problema este aceea ca bacteriile sunt greu de detectat prin metodele curente de testare. Relatarea tuturor informatiilor despre simptomele si comportamentul calului catre medicul veterinar poate fi foarte importanta, deoarece aceasta boala progreseaza rapid. Dupa un examen de general, se fac teste de sange, de rutina, inclusiv hemoleucograma completa si testarea serului. Adesea, rezultatele negative ale acestor teste pot dau un indiciu medicului veterinar cu privire la un posibil caz de botulism.

Se poate face un test PCR, dar din cauza faptului ca rezultatele pot dura cateva zile, in cazul in care suspectam ca animalul are botulism, tratamentul trebuie inceput imediat, inainte de primirea rezultatelor.  Se pot lua probe din furajele calului pentru a se identifica toxina, in caz ca aceasta exista. 

O proba din tesutul calului dumneavoastra poate fi, de asemenea, testata pentru depistarea  toxinei. Pentru a face diferenta intre botulism si sufocare, medicul veterinar poate incerca sa introduca o sonda naso-gastrica pe gatul calului pentru a vedea daca exista o obstructie la acest nivel.

Daca nu exista, ar putea fi botulism. Testele diferentiale suplimentare includ: un test de incordare a limbii, care evalueaza capacitatea calului tau de a-si retrage limba si un test al furajarii, care masoara cat timp are nevoie calul pentru a se hrani.

Tratamentul botulismului la cai

Tratamentul principal pentru botulism la cai este administrarea rapida si timpurie a unei plasme hiperimune care contine un antidot. Este important sa stiti ce toxina trebuie neutralizata, dar din moment ce timpul de reactie pentru rezultatele testului este mai lung decat durata de viata a unui cal afectat, trebuie administrat un antidot care este cel mai probabil sa functioneze pentru a asigura supravietuirea calului.

Plasma este obtinuta de la cai imunizati si antitoxina functioneaza prin legarea moleculelor de toxina inainte ca acestea sa se poata lega de celulele nervoase. Odata legata, toxina nu poate fi libera. Cu toate acestea, caii pot face noi jonctiuni neuromusculare pentru a le inlocui pe cele de care toxinele sunt legate, in decurs de 7 pana la 10 zile.

In acest timp, calul dumneavoastra va avea nevoie de ingrijire in timp ce se afla in decubit si eventual este incapabil sa se hraneasca si sa bea. Caii adulti pot dezvolta leziuni in urma unei  presiuni si leziuni musculare si ar putea fi nevoie sa fie bandajate. Mentineti animalul hidratat prin administrari intravenoase sau prin itnermediul sondei gastrice cu o suspensie de alimentara.

I se pot prescrie antibiotice pentru tratarea leziunilor si a pneumoniilor ulterioare. Orice alta ingrijire de sustinere, cum ar fi unguente pentru ochi, bandajare sau cateter urinar, sunt date pe baza necesitatii animalului. In cazul in care muschii respiratori sunt afectati, calul va avea nevoie de ventilatie artificiala.  La un manz ventilatia artificiala se poate face usor, in timp ce la animalele adulte in prezent nu se poate face ventilarea unui cal adult. In aceste cazuri, este deseori recomandata eutanasia animalului.

Tratarea botulismului la cai

 Tratamentul este eficient daca i se administreaza la timp antidotul.  Daca boala este intr-un stadiu avansat si calul nu poate respira, situatia poate fi fatala. Asigurati-va ca toate problemele legate de alimentatie sunt luate in considerare si ca orice alimente contaminate sunt eliminate. Furajele degradate ar trebui eliminate. Impiedicati aceasta infectie fetala prin vaccinare. Vaccinarea iepelor gestante poate preveni botulismul la manji.

Alte informații despre cabaline