Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cercetatorii de la Institutul National de Sinteza Matematicasi Biologica (Institute for Mathematical and Biological Synthesis/NIMBioS) din cadrul Universitatii Tennessee din Knoxville, au identificat un test mai sensibil pentru detectarea stadiilor incipiente ale paratuberculozei, o boala fatala care afecteaza in mare parte vacile de lapte, cauzand o pierdere anuala a industriei produselor lactate, estimata la 250 milioane de dolari, numai in SUA.


Mijloacele curente de testare a prezentei bacteriilor care cauzeaza aceasta boala diagnosticheaza adesea gresit animalele aflate in stadiul incipient al bolii, care nu prezinta tratament. In Statele Unite, s-a estimat ca 20% dintre fermele de lapte si 8% dintre fermele de carne de vaca au cel putin un animal infectat cu aceasta boala, iar 68% dintre ferme sunt contaminate cu patogenul ce cauzeaza paratuberculoza. 

Transmiterea bolii are loc prin ingestia furajelor si pasunilor contaminate cu balegar sau prin colostru transmis de la o femela infectata la vitelul sau. Boala se manifesta de obicei dupa 2-3 ani de la infectia initiala, insa in unele cazuri, pot trece si 10 ani pana cand boala incepe sa se manifeste. In aceasta perioada de timp, animalele infectate elimina bacteria, punand in pericol sanatatea intregului efectiv de animale.

In prezent, detectarea agentului patogen prin mijloace precum culturile bacteriene din probe de fecale, reprezinta metode standard de diagnosticare a animalelor ce elimina bacteria si de determinare a stadiului bolii, in special in cazul stadiilor avansate.

Totusi, cercetarile publicate in „Nature’s Scientific Reports”, au descoperit faptul ca testele efectuate din probe de fecale nu pot determina in mod corect infectiile persistente sau stadiile incipiente ale acestora. Detectarea animalelor bolnave aflate in stadiul subclinic al infectiei este dificila deoarece aceste animale excretain mod normal bacterii intr-un numar mic si nu apuca sa dezvolte anticorpi impotriva bacteriilor care ar putea fi detectate.

„Eliminarea si potentiala transmitere a bolii poate avea loc inainte ca rezultatul unui test din fecale sa iasa pozitiv, deci este nevoie de alti parametri de detectie a bolii, in special in timpul stadiilor incipiente ale infectiei”, sustine autorul principal al studiului, Gesham Magombedze, care a condus acest studiu in timpul proiectului de cercetare postdoctorala la NIMBioS. Magombedze este in prezent asistent universitar si asistent de cercetare stiintifica la Institutul de Cercetare Baylor din Dallas, Texas.

Utilizand o serie de modele matematice si simulari statistice, cercetatorii au descoperit faptul ca testele bazate pe un tip de celule ale imunitatii numite macrofage determina un diagnostic mai precis.
„Testul bazat pe activitatea macrofagelor poate reprezenta un marker mai exact pentru diagnosticul paratuberculozei, in special in cazul infectiilor cu evolutie lenta sau neprogresive, dar si in cazul celor cu evolutie rapida catre stadiul terminal”, sustine Magombedze.

Raspunsul imun impotriva agentului patogen este complex si in prezent nu este complet inteles. Testele curente care folosesc raspunsul imun al animalului sunt folosite mai eficient pentru predictia evolutiei bolii sau a stadiului acesteia, sustine cercetatorul. Cercetatorii recomanda ca experimentele tintite sa fie conduse pentru testarea noului mijloc de diagnostic bazat pe activitatea macrofagelor. „Controlul paratuberculozei este important nu numai din punct de vedere agricol, ci si din punct de vedere al sanatatii publice, deoarece agentul patogen este suspect de provocarea sindromului Crohn la oameni”, sustine co-autorul studiului, Shigetoshi Eda.
Cercetatorii au sugerat asocierea dintre bacteria paratuberculozei cu sindromul Crohn al oamenilor, o boala intestinala inflamatorie severa care afecteaza celulele tractului digestiv. Totusi, exista anumite controverse privind aceasta conexiune dintre cele doua procese morbide.