Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Mitul 1: Boala sacului aerian poate fi diagnosticata prin materiile fecale: este adevarat sau nu? 

Examinarea microscopica a materiilor fecale este un pas util pentru diagnostic, dar este important ca si crescatorii sa realizeze limitarile acestui test. Unii medici veterinari se intalnesc la clinica cu o situatie neobisnuita. Unii crescatori sunt interesati sa diagnosticam daca pasarile sale au sau nu boala sacului aerian (de ex. o infectie a sacilor aerieni) prin examinarea materiilor fecale ale pasarilor. Unii sunt chiar convinsi ca acest lucru era posibil. Permiteti-mi sa afirm, chiar categoric, ca acest lucru nu este posibil.

 

In materiile fecale putem descoperi problemele de natura parazitara, precum viermii si coccidiile si in probele foarte proaspete Hexamita. Putem primi informatii (in special prin coloratii speciale) cu privire la bacteriile prezente si putem detecta orezenta fungilor. Daca pasarile nu se simt bine, din orice motiv, astfel ca abilitatea lor de a rezista in cazul unei boli este una scazuta, bacteriile capabile sa determine aparitia unei boli vor profita de acest lucru, vor creste ca si numar si populatia bacteriana din intestin se va schimba. Orice problema de sanatate (si inclusa in aceasta lista este si boala sacului aerian) sau orice eroare de gestionare sau de mediu (de ex. cuib rece si umed, alimentatie slaba, suprapopulare) poate conduce la aceste schimbari. Orice medic veterinar care examineaza materiile fecale microscopic si se bazeaza pe acest aspect, diagnosticand boala sacului aerian, nu este pur si simplu onest. Și daca un medic veterinar sugereaza faptul ca antibioticele pentru aceasta afectiune ar trebui sa inceapa dupa realizarea acestui test, trebuie sa fim sinceri, este momentul sa va gasiti un alt medic veterinar. Cele doua cauze principale ale infectiei respiratorii la porumbei sunt Chlamydophila si Mycoplasma. Chlamydophila este diagnosticata de obicei la pasarile vii fie prin testul imunologic pentru Chlamydia (care detecteaza anticorpii de Chalmydia din circulatia sangvina, cu costuri de aproximativ 90 de dolari si cu durata de timp pentru efectuare de 5 ore) sau alternativ PCR pentru Chlamydia (care masoara ADN-ul Clamydiei din circulatia sangvina, costa aproximativ 80 de dolari si dureaza aproximativ 10 zile). Pentru Mycoplasma, desi simptomele exprimate de pasari si schimbarile vizibile la examinarea microscopica a unui tampon faringian ar putea fi sugestive, de obicei este necesara o autopsie combinata cu histopatologia (examinarea microscopica a tesuturilor). 

Mitul 2: Problemele fungice ale cerealelor pot fi detectate prin simpla realizare a culturii din cereale

Atunci cand este realizata cultura din cereale pentru fungi, sporii de fungi de pe cereale se vor dezvolta si cerealele vor mucegai. Acest lucru nu inseamna neaparat ca cerealele nu sunt bune si blamarea cerealelor pe baza acestui test pur si simplu nu este corecta. Testul nu este valid. Sporii de mucegai (echivalentul fungic al unei seminte) se gasesc destul de des in probele de cereale si legume si apar natural in aceste probe. Deseori mucegaciul este prezent sub forma de spori care nu ar deveni activi daca nu ar intra in contact cu umezeala. Prezenta mucegaiului in sine nu este un factor important ci vremea sau faptul ca muegaiul nu a fost activ si face parte dintr-o specie care prezinta risc pentru toxinele fungice (numite micotoxine). Pentru a masura nivelurile de micotoxine se parcurge o procedura de laborator. Asteptati-va la costuri de 100 de dolari pentru acest test sau intrebati comerciantul zonal de cereale daca a realizat acest test pe cerealele sale. Daca oricine se ofera sa testeze cerealele pentru un pret mai mic dectt acesta, intrebati-va pur si simplu de ce este atat de ieftin. Probabil cerealele sunt supuse culturii si rezultatele nu va sunt de niciun ajutor. 

Mitul 3: Streptococul (o bacterie) poate fi diagnosticat prin examinarea microscopica a fecalelor sau prin realizarea culturii din materiile fecale. 

Streptococul este considerat un organism normal al intestinului la porumbei. Astfel este gasit atat in materiile fecale ale porumbeilor bolnavi cat si in cele ale porumbeilor sanatosi. Descoperirea acestuia in materii fecale nu inseamna nimic. Orice medic veterinar care il gaseste in materiile fecale si punea pasarii dvs. diagnosticul de infectie cu Streptococcus pur si simplu, glumeste. Streptococul poate cauza totusi boala, acesta devenind o problema cand invadeaza peretele intestinal (canducand la o diaree verde apoasa) sau cand intra in circulatia sangvina. Odata ce se afla in circulatia sangvina, poate infecta o varietate de locuri. Pentru a diagnostica infectia cu Streptococcus, trebuie sa identificam bacteria in alta zona a corpuluo (de ex. nu in intestin) sau sa o asociem direct cu inflamatia peretelui intestinal. 

Diagnosticul corect conduce la medicamentatia corecta si la intelegerea biologiei problemei curente. Acest lucru inseamna ca vom cunoaste modul in care problema a survenit si ce masuri trebuie sa adoptam pentru a preveni reaparitia. Diagnosticul incorect conduce la utilizarea inadecvata (de obicei utilizarea excesiva) a medicamentatiei si la incapacitatea de a intelege problema cum trebuie.