Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Oile se imbolnavesc si ele, ca orice alt animal, dar mor mai putine, daca producatorii recunosc problema existenta, pun diagnosticul corect si trateaza oaia in cel mai eficient mod. Diagnosticul corect este cel mai dificil. Acesta necesita experienta, iar singura cale de a obtine experienta este de a depune efort. Consultarea medicului veterinar specialist este singura metoda prin care veti ajunge la un diagnostic cat mai aproape de adevar.

Consultati medicul veterinar cu privire la diagnosticarea corecta. Ca si producator, trebuie sa stiti ce boli corespund unor stagii de productie sau sezoane si trebuie sa va amintiti ca unele bacterii sunt sensibile la anumite antibiotice. Medicul veterinar este cel in masura sa prescrie si sa va recomande folosirea unui antibiotic pentru orice problema de sanatate o are un animal sau mai multe din septelul dvs. 

1. Luati temperatura oii. Normalul se incadreaza intre 38.3 ° C si 39.4° C. Daca nu are temperatura, atunci nu exista infectie, deci nu ar trebui sa utilizati un antibiotic. Febra ar putea preceda alte semne.

2. Tratati din timp. Organismele devin mai rezistente dupa ce ele s-au stabilizat bine. Un antibiotic nu va indeparta cicatricile tisulare de pe plamani. Preveniti-le prin tratamentul timpuriu si adecvat.

3. Mentineti dozele timp de doua pana la cinci zile. Identificati mieii tratati anterior.

4. Prevenirea problemelor. Nu va bazati pe medicamente pentru a inlocui un management adecvat. Verificati deficientele de management ale efectivului ca si cauza a problemei inainte de a utiliza medicamente. 

5. Cereti medicului veterinar sa variati antibioticele. Bacteriile dezvolta rezistenta. 

6. Aveti grija de medicamente. Refrigerati-le, tineti-le in afara contactului cu soarele si nu le inghetati. Cititi instructiunile.

7. Recunoasteti limitele antibioticelor. Acestea nu vor cauza un abces la cap si sunt ineficiente in tratatrea bolilor cauzate de un virus.

8. Administrati antibioticele corect, asa cum v-a fost indicat de medicul veterinar. Tineti minte ca animalele bolnave de obicei nu mananca. Amestecarea antibioticelor cu mancarea ar putea preveni atacurile viitoare dar nu vor ajuta animalele bolnave sa manance. Daca animalele bolnave beau apa, puteti administra tratamentul cu sulf prin administrarea sulfului prin apa. 

9. Utilizati metode injectabile eficiente. Tratamentul intravenos ajuta la o absorbtie mai rapida a unui medicament in sange, dar antibioticele administrate intravenos (IV) sunt de asemenea eliminate mult mai repede. Administrarea intramusculara (IM) sau subcutanata (SC) necesita cea mai mica pricepere si dureaza mai mult.

10. Tineti minte ca administrarea unui medicament necesita un dozaj adecvat. Nu toate medicamentele sunt absorbite imediat. De aceea, este impetuos necesar ca administrarea medicamentelor de uz veterinar sa se faca in urma consultarii cu medicul veterinar si dupa o examinare de catre acesta a animalelor bolnave.