Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Prelevarea probelor din mediu este o cale eficienta de a detecta febra aftoasa, in conformitate cu o lucrare publicata in Microbiologia Mediului si Microbiologie Aplicata, un jurnal al Societatii Americane de Microbiologie. 

 

Metoda de prelevare, tamponarea suprafetelor din mediul in care sunt tinute efectivele, poate fi realizata cu usurinta si poate detecta materialul genetic viral care poate persista in mediu mult peste momentul la care efectivul nu mai manifesta semnele clinice ale bolii. Spre deosebire de prelevarea probelor clinice, cei care preiau probele nu trebuie sa recunoasca semnele clinice ale febrei aftoase. 

Prin urmare, micii fermieri din tarile aflate in dezvoltare ar putea preleva probe in locul medicilor veterinari. 

In acest studiu, cercetatorii au preluat tampoane de pe mai multe suprafete de mediu, din 24 de ferme, din noua locuri diferite, din Kathmandu Valley, Nepal, unde tehnicienii veterinari locali au identificat semnele clinice ale bolii din efectiv. 

Cercetatorii au tamponat soproanele in care efectivele erau tinute, din zonele din jurul casei unde au fost legate si din alte locatii in care au fost animalele. 

Ei au trimis aceste probe pentru evaluare la Institutul Porbright din Porbright, Surrey, UK, unde Dr. Colenutt este un om de stiinta postdoctoral.

 „In viitor, speram sa fim capabili sa aplicam tehnologiile portabile de diagnostic pentru a obtine rezultate rapide in teren”, a spus Dr. Colenutt.

Majoritatea fermelor din studiu au fost „case de familie si o parte mica din terenul din jurul casei unde au fost tinute animalele”, a spus primul autor Claire Colenutt, PhD, explicand ca acestia au fost agricultori de subzistenta, „care ar putea avea cateva vaci si cateva capre”. 

Oamenii nu sunt susceptibili la febra aftoasa, iar boala in general nu omoara animalele. Totusi, boala poate reduce productia de lapte si de carne, creand dificultati pentru micii fermieri. 

Febra aftoasa poate avea de asemenea un impact major asupra economiei nationale. „In tarile indemne la febra aftoasa, o incursiune a acestei boli poate cauza pierderi semnificative datorita gradului de restrictie impus si masurilor de control necesare pentru a eradica boala”, a spus Dr. Colenutt. 

„In Regatul Unit, cand am avut un focar in anul 2001, animalele au trebuit sacrificate, creand costuri uriase pentru industria fermelor”. 

Focarul a fost estimat la un cost de 6 miliarde de lire (aproximativ 12 miliarde de dolari, sau un echivalent de aproape 200 dolari per cetatean britanic la momentul aparitiei focarului). 

„Dezvoltarea metodelor pentru supravegherea mediului are un beneficiu dublu; noile tehnici de supraveghere pot suporta un raspuns major fata de focare in tarile indemne la febra aftoasa, dar pot fi implementate si in tarile endemice ca si parte a programelor de supraveghere pentru a suplimenta informatia epidemiologica curenta”, a spus Dr. Colenutt. 

  • Febra aftoasa este in prezent endemica in unele parti ale Asiei, in Africa si Orientul Mijlociu. 
  • Febra aftoasa este cauzata de un agent al genului Aphtovirus. 
  • Cauzeaza aparitia unor vezicule la nivelul cavitatii bucale si ale membrelor bovinelor, caprinelor, suinelor si alte mamifere biongulate. 
  • Virusul contine un singur lant ARN care codifica genomul.