Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Variola apare atat la porumbeii de casa cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede, dar si in zilele calde de toamna. Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii, dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu se transmite la oameni sau mamifere. In forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului si a ochiilor, respectiv pe picioare. Virusul patrunde in piele prin mici leziuni (in urma scarpinarii sau la intepaturi de insecte)

Tehnica de vaccinare

Atunci cand primiti vaccinul impotriva variolei de la porumbei, veti obseva un flacon mic cu un strat uscat portocaliu la baza sa si fie un al doilea flacon, fie o seringa cu capac ce contine un lichid clar. Toate acestea ar trebui depozitate in congelator (nu in frigider) pana la utilizare. Atunci cand vine momentul de vaccinare a pasarilor, desprindeti capacele flacoanelor sau ale seringii si turnati lichidul peste substanta uscata portocalie. Aceasta se va dizolva in aproximativ un minut. Rezultatul este un lichid portocaliu gros, nu foarte diferit de o supa de rosii. Acesta este vaccinul. Cel mai bun loc de vaccinare a pasarilor este in exteriorul coapsei. Evitati utilizarea pielii de deasupra muschilor pieptului – se poate impinge acul prea departe si se lezioneaza muschii ce ajuta la zbor. Pliati cateva pene de pe spate in partea opusa sau trageti cateva pene pentru a expune zona de piele. Scopul inocularii este de a nu injecta vaccinul ci mai degraba de a crea o punctie in piele care sa amestece vaccinul cu aer si sange. Inmuiati acul furnizat in vaccin si impingeti varful acului in piele astfel incat sa se formeze o picatura de sange. Retrageti acul, lasand in urma o parte mica din vaccin. Vaccinul este facut. Majoritatea pasarilor vor dezvolta o reactie mica la vaccin – un nodul alb ingrosat in piele care ar putea sau nu sa fie acoperit de o crusta in 7-14 zile. Acesta se vindeca apoi pe parcursul a 2-4 saptamani. Pasarea inoculata este factor infectios pentru porumbeii nevaccinati atat timp cat are acest nodul. Dupa 2-4 saptamani (pana la 6 saptamani dupa vaccinarea originala), nodulul se vindeca. Pasarea nu mai este un factor infectios si dezvolta o imunitate pe tot parcursul vietii. 

Este vaccinarea daunatoare?

Categoric nu. In principiu, exista doua tipuri de vaccinuri – cel viu si cel inactivat. Vaccinurile vii contin virusuri vii care infecteaza voit pasarile cu o forma usoara a bolii. Virusurile vii din aceste vaccinuri au fost modificate astfel incat sa nu mai poata cauza boala. Ele, totusi, stimuleaza dezvoltarea imunitatii nu doar pentru ele ci si pentru boala mai avansata, formand tulpini. 

Vaccinurile inactivate contin virusurile omorate. Pasarile nu devin infectate cu aceste virusuri dar sistemele lor imune sunt expuse si se formeaza o imunitate. 

Ca si regula generala, nivelul de imunitate format este mult mai mare si dureaza mult mai mult in cazul vaccinurilor vii. 

Cat de des ar trebui sa imi vaccinez pasarile?

O singura vaccinare confera o imunitate pe viata, deci o singura data este suficient. 

Ce se intampla daca se vaccineaza o pasare care a mai fost vaccinata anterior?

Nu este nicio problema. Daca pasarile imune sunt vaccinate din nou, tot ceea ce se intampla este ca ele nu vor reactiona la vaccin, de exemplu nu va aparea nodulul ingrosat sau crusta la locul de inoculare. Deoarece ele sunt imune, virusul viu modificat din vaccin nu le poate infecta. Daca exista vreun dubiu cu privire la faptul ca pasarea a fost vaccinata sau nu, este mai sigur sa revaccinati pasarea pentru a va asigura ca este imuna. 

Cat de tanar poate fi un porumbel pentru vaccinare?

Recomandarea este ca toti porumbeii sa aiba peste 6 saptamani cand sunt inoculati. Deseori, totusi, se vaccineaza si porumbeii mult mai tineri, chiar si la varsta de 1-2 saptamani, din cuiburile fara semne de boala. Pe masura ce porumbeii cresc, sistemul lor imun devine in mod natural din ce in ce mai matur si astfel ei sunt capabil sa formeze o imunitate impotriva virusului variolei dupa vaccinare. De asemenea porumbeii in crestere au de a face cu multipli factori de stres. 

Vaccinarea cu un vaccin viu, desi este modificat, este un alt factor de stres. Toti acesti factori de stres au potentialul de a compromite dezvoltarea porumbeilor aflati in crestere. Recomandarea generala este de a astepta pana cand puii sunt in boxa pentru curse, pana cand acestia mananca si beau apa cum trebuie. 

De obicei pana la varsta de 6 saptamani acest lucru are loc. Totusi, daca exista riscul unui focar, este mai bine sa se vaccineze pasarile tinere. Daca ele sunt sanatoase si sunt bine ingrijite, este putin probabil ca acest lucru sa le dauneze. 

Pot sa imbaiez pasarile dupa vaccinare?

 

Daca toate pasarile au fost vaccinate – nu este nicio problema. Virusul variolei se poate raspandi prin apa si poate infecta pasarile nevacinate. Prin urmare, pasarile recent vaccinate (de exemplu in ultimele 6 saptamani si cele care inca au nodulul sau crusta) si pasarile nevaccinate nu ar trebui imbaiate impreuna. Daca totusi toate pasarile au fost vaccinate, nu este nicio problema. 

Pasarile recent vaccinate pot zbura?

Intre 7 si 14 zile dupa inoculare o reactie la vaccin se va dezvolta la locul de inoculare. Acest lucru poate varia de la o umflatura foarte mica in piele pana la un nodul mai mare, acoperit de o crusta. 

Aceasta reactie se dezvolta pe masura ce pasarea reactioneaza la vaccin si incepe sa isi formeze un raspuns imun la acesta. Unele pasari dezvolta o usoara stare de febra in acest timp. Aceste pasari vor avea un aspect usor scamosat si vor fi mai putin active in cuib. Aceste pasari ar putea consuma mai multa apa si ca rezultat ar putea avea fecale apoase. 

Acest stadiu este unul tranzitoriu si usor. Odata ce nodulul s-a oprit din dezvoltare, pasarile isi revin din nou. Pana la 7 zile si dupa 14 zile pasarile pot fi gestionate normal. Intre 7 si 14 zile nu este nicio problema ca pasarile sa zboare in cuib, dar este bine ca acestea sa nu zboare in afara cuibului in aceasta perioada. Dupa vaccinare, gestionati echipa de porumbei tineri normal, dar sa fiti atenti deoarece intre 7 si 14 zile unii ar putea fi mai apatici. 

Pasarile recent vaccinate pot participa la curse?

Nu. Cluburile si federatiile nu permit pasarilor cu semne evidente de transmitere ale bolii sa participe la curse. Porumbeii care inca au crusta dupa inoculare sunt factori infectiosi fata de alti porumbei (care nu au fost inoculati) si prin urmare nu ar trebui permisa intrarea la curse. 

Am auzit ca vaccinarea pasarilor le poate oferi un impuls si le poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor cursei. Este adevarat?

La un anumit nivel, da. Pe masura ce porumbelul trece de stadiul de 14 zile dupa inoculare si reactia lui la locul de inoculare incepe sa se vindece, sistemul imun este „activat” si la unele pasari apare un moment trecator in care este obtinuta o perioada scurta de „sanatate maxima”. 

Unii crescatori au avut rezultate bune in aceasta perioada si au atribuit aceste rezultate, cel putin partial, acestui lucru. 

Aceasta practica ar trebui evident descurajata. Pasarile vor reactiona diferit la vaccin si in timp ce unele pasari ar putea reactiona foarte bine, altele ar putea avea o reactie foarte lenta, ar putea avea febra si o stare de apatie. 

Aceste pasari ar putea fi suspuse riscului de pierdere daca sunt supuse cursei. Pasarile vaccinate ar trebui detectate de catre cei care le manipuleaza pe parcursul marcarii pentru cursa. Vor exista intotdeauna crescatori, care vor cauta un avantaj si care vor inocula in locuri imperceptibile. Federatiile trebuie sa fie atente in ceea ce priviste acest aspect. 

Ar trebui sa vaccinez pasarile care nu par sanatoase?

Categoric nu, din doua motive. Pasarile care au semne evidente de boala, precum inflamarea mucoaselor, nu vor avea o imunitate buna la un al doilea vaccin, de ex. impotriva virusului variolei. 

De asemenea, vaccinarea este un alt factor de stres si poate exacerba problemele deja existente de sanatate, de ex. daca un grup de porumbei se chinuie sa isi formeze imunitatea si se recupereaza dintr-un focar de gangrena sau inflamare a mucoaselor, vaccinarea le va face si mai dificila situatia si cel mai probabil va precipita un focar cu privire la aceasta problema. 

Daca pasarile mele se imbolnavesc dupa vaccinare le pot trata medicamentos? 

Da, variola porumbeilor este o boala virala si medicamentele des utilizate, chiar si antibioticele, nu au efect asupra acesteia.Daca porumbeii se imbolnavesc dupa vaccinare, cauza ar trebui evaluata si tratamentul adecvat instituit. De fapt, imunitatea pe care si-o formeaza va fi mai buna in acest fel. 

Mi-am vaccinat pasarile si nu observ niciun semn. Vaccinul si-a facut efectul?

Probabil ca nu. Pasarile ar trebui verificate la 10-14 zile dupa inoculare pentru aparitia semnelor, de exemplu ingrosarea cu sau fara crusta la locul de inoculare. Nu este obligatoriu ca fiecare pasare sa aiba acest semn, dar majoritatea ar trebui sa il dezvolte. 

Neavand acest semn ne ridica suspiciunea ca vaccinul nu si-a facut efectul. De departe, cea mai des intalnita cauza a acestei esuari este ca vaccinul s-a incalzit si s-a inactivat inainte de utilizare. Vaccinul reprezinta o cultura virala vie care este distrusa de caldura si lumina UV. Vaccinul ar trebui depozitat in congelator, reconstituit imediat inainte de utilizare si tinut rece si in afara actiunii razelor solare in timp ce este utilizat. Expunerea prelungita la caldura si la lumina UV distruge gradual virusul din vaccin, insemnand ca din ce in ce mai multe vaccinuri trebuie administrate la locul de inoculare pentru ca virusul viu sa formeze un raspuns imun. La un moment dat, virusul va muri. Nu va fi nicio reactie a porumbelului si imunitatea nu se va forma. De obicei nu este nicio problema in ceea ce priveste utilizarea sau depozitarea vaccinului odata ce acesta a ajuns in cuib, dar pastrarea vaccinului rece pe parcursul transportului si expedierea pot fi o problema. 

Fiind spuse aceste lucruri, atunci cand este comparat cu alte virusuri, virusul variolei este mai puternic si exista cazuri in care vaccinul nu a fost refrigerat pentru mai multe zile (chiar fiind reconsituite cu apa calda) si inca a fost bun. Ar trebui sa facem orice efort pentru a mentine vaccinul rece.

Alte cauze ale esuarii vaccinarii includ tehnica slaba de vaccinare sau inocularea pasarilor care au afectiuni ce interfereaza cu functionarea sistemului imun. In special, circoviroza devine din ce in ce mai relevanta pentru acest caz. 

Este bine sa impart vaccinul cu alti membri ai clubului?

Categoric nu. Aceasta este o activitate fara sens care a devenit acceptabila in unele parti ale tarii. Sunt multe boli ale porumbeilor tineri care se raspandesc prin intermediul sangelui – cele mai comune includ circovirusul, chlamydia si salmonella. 

Daca sunteti „capat de linie” in acest proces, va inoculati pasarile cu toti germenii care se gasesc la porumbeii care au fost vaccinati anterior cu acel lot de vaccin. 

Inocularea directa in circulatia sangvina este o cale foarte buna de a introduce aceste boli. De dragul costului vaccinului, cumparati propria sticla de vaccin sau daca tot trebuie sa impartiti, impartiti doar cu un crescator care stie ca pasarile sale nu au probleme. 

Pot recongela si reutiliza acelasi vaccin?

Acest lucru nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat vaccinul nu a fost expus la razele solare pentru o perioada lunga de timp sau nu a fost incalzit pe parcursul utilizarii. Un indiciu bun este de a impacheta gheata si de a pune vaccinul in mijlocul acestui pachet in timp ce inoculati pasarile. Daca la sfarsit considerati ca vaccinul este bun, puneti capacul peste sticla de vaccin si puneti-o inapoi in congelator. Atunci va fi depozitat satisfacator. Se intampla sa reutilizati flaconul in acest mod si mai apoi sa observati ca nu a fost eficienta metoda. 

Din acest motiv, cand reutilizati vaccinul, este o idee buna sa vaccinati initial 2-3 pasari si sa le verificati apoi la zece zile. Daca prezinta semne, atunci veti sti ca vaccinul este inca bun si puteti continua vaccinarea cu restul echipei. 

Exista vreun tratament pentru porumbeii cu variola? 

Nu. Nu exista nu tratament direct pentru virusul variolei. Uneori totusi, acolo unde veziculele de variola se formeaza in interiorul cavitatii bucale, datorita mediului umed si cald de acolo, ele pot deveni infectate secundar cu bacterii si organisme gangrenoase. Uneori aceste pasari vor beneficia de un tratament scurt antigangrenos si de un antibiotic. 

Acest lucru va ajuta la uscarea leziunii si la confortul pasarii pe masura ce virusul isi urmeaza cursul. Este recomandat ca leziunile de pe piele sa fie lasate in pace. Incercarea de a le indeparta sau de a le trata cu diversi topici tinde sa cauzeze mai multa distructie tisulara si sa intarzie vindecarea.