Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

: Bronsita infectioasa este o boala care apare clinic doar la puii de gaina. La gainile adulte, boala evolueaza aparent fara nici un simptom.

Sinonime: BI, bronsita, raceala.

Etilogie: Coronavirus cu structura antigenica complexa: 3 proteine structurale (S, N, M) dintre care proteina S1 este hemaglutinina, iar S2 produce raspuns imun celular.

Specii afectate:

Bronsita infectioasa este o boala care apare clinic doar la puii de gaina. La gainile adulte, boala evolueaza aparent fara nici un simptom. Este o boala costisitoare deoarece la pui poate provoca pagube insemnate prin mortalitate iar la animalele adulte printr-o scadere dramatica a productiei. O boala asemanatoare apare la prepelita de Virginia (bronsita prepelitelor), dar este cauzata de un virus diferit.

Semne clinice:

Severitatea infectiei bronsitice este influentata de varsta si de status-ul imun al efectivului, de conditiile de mediu si de prezenta altor boli. Consumul apei si al hranei scade. Puii afectati vor ciripi intens (galagios), avand o secretie apoasa la nivelul ochilor si narilor, cu o respiratie grea cu crize de sufocare la puii tineri. Zgomotele respiratorii sunt mai perceptibile in timpul noptii cand pasarile se odihnesc. Productia de oua scade dramatic. Productia va reveni in 5 sau 6 saptamani, dar la o rata mai scazuta. Virusul bronsitei infectioase poate afecta mai multe tesuturi ale organismului, inclusiv cel din tractusul reproductiv. Ouale sunt mici avand cojile aspre si neregulate, albusul devine apos.

Transmiterea:

Bronsita infectioasa este o boala a pasarilor de curte foarte contagioasa. Aceasta se raspandeste prin intermediul aerului, a sacilor furajeri, a pasarilor moarte infectate, a adaposturilor infectate si a rozatoarelor. Desi virusul poate fi transmis prin ou, embrionii afectati nu vor ecloza.

Diagnosticul:

Se realizeaza prin izolarea şi identificarea pe oua embrionate. Materialul patologic este reprezentat de inelele traheale cu zonele de mucoasa afectata. Izolarea se realizeaza pe substrat de ou embrionat de 9 – 11 zile (nanism embrionar). Identificarea se face prin virusneutralizare, ELISA, IHA (cel mai specific este testul SN). ELISA se utilizeaza numai pentru estimarea raspunsului imun postvaccinal (estimarea uniformitatii raspunsului imun vitelin).

Combaterea:

Tratament specific nu exista. Se imbunatatesc conditiile de microclimat (creşterea temperaturii, ventilatie, controlul noxelor). Datorita nefropatogenitatii se combate deshidratarea prin suplimentarea apei cu saruri (electroliti).

Profilaxia:

Vaccinuri vii adminsitrate prin apa, intraconjunctival, intranazal prin aerosoli la ventilatii mici;
Vaccinuri inactivate inainte de intrarea in ouat ce vor preveni tulburarile de reproductie.