Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cunoscuta oficial ca Rasa pura spaniola, Andalusianul isi are originile in Spania secolelor trecute. Andalusianul, rezultat partial al eforturilor de colonizare spaniole, a fost responsabil pentru imbunatatirea mai multor rase de cai din lumea intreaga.

Caracteristici fizice

Andalusianul este un cal frumos, elegant si gratios. Cu o statura de 154 cm, calul se inalta superb cu musculatura sa minunata, membrele robuste si articulatiile bine definite, precum si cu copitele dense. Cu toate acestea, nu se poate spune ca Andalusianul este un cal greoi, ci dimpotriva, putem spune ca se misca usor si cu o armonie iesita din comun.

In functie de liniile sale de sange, capul poate fi precum cel Arab sau cel Barb, desi este, de obicei convex. Ochii sunt plini de viata, urechile sunt scurte si drepte. Andalusianul are un gat arcuit, pieptul masiv, fundul rotunjit. In mod normal, andalusianul are o firul de par gros, la coama si la coada. Culorile obisnuite sunt gri deschis sau alb, desi poate fi la fel de bine si murg.

Personalitatea si temperamentul

Andalusianul invata rapid, este istet si loial. Este un cal calm si a fost calul ideal pentru ofiteri in timpul razboaielor.

Istoric si background

Andalusianul poate fi numit calul de rasa pura spaniola, dar stramosii sai au genele multor rase de cai din lume precum: Sorraia, Galician, Pottok, Garrano sau Asturian.

Aceste rase straine au fost aduse in Spania in diferite perioade de timp si sub diverse pretexte, de exemplu, in timpul invaziei asupra Peninsulei Iberice. In timpul invaziilor, invadatorii isi aduceau proprii lor cai cu ei. Asa se face ca in Peninsula Iberica au trecut atat cai cu sange fierbinte, din est, cat si cai cu sange rece, din nord. Alte rase care au contribuit la fondul genetic Andalusian sunt: Camargue, Arab, Gotland.

Ca rezultat al incrucisarilor, Andalusianul poate fi inclus in doua mari tipuri: andalusianul clasic, cu un profil convex si andalusianul cu capul tipic de arab. Andalusianul clasic a fost pastrat de catre calugarii Carthusian, in timp ce andalusianul cu cap de cal arab este rezultatul eforturilor din sec. 19, de incrucisare intre andalusian si arab.
Acest cal a fost folosit in toata lumea, astfel ca este cunoscut sub diferite nume: saddle, Jennet sau Zapta sunt cateva dintre ele.

Andalusianul modern pastreaza capacitatea de a se adapta la orice mediu, acesta fiind unul din motivele pentru care este una din cele mai folosite rase in scolile de calarie din lume.

 


{loadposition tab99}

Alte informații despre cabaline