Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Oamenii de stiinta aflati in subordinea Guvernului Regatului Unit au facut o descoperire genetica despre care sustin ca reprezinta un pas inainte in lupta impotriva unei boli grave si adesea fatala a porcinelor.

 

Cercetatorii de la Institutul Pirbright au descoperit faptul ca prin inlaturarea unei gene a virusului Pestei Porcine Africane (PPA) se creaza o noua tulpina virala cu abilitate redusa de infectare, care ofera protectie impotriva unei alte tulpini virale ce cauzeaza boala cu evolutie grava.

In cadrul acestui studiu, publicat in Jurnalul de Virusologie, cercetatorii de la Pirbright au realizat deletia unei gene a virusului PPA care codifica o proteina despre care se crede ca are rol in suprimarea sistemului imunitar al porcinelor. Virusul modificat ce rezulta astfel inca este capabil sa se replice, insa manifesta o abilitate mult diminuata de provocare a infectiei, ceea ce inseamna ca toate porcinele supravietuiesc bolii si ca acestea manifesta numai simptome minime. 

Tulpina virala modificata

Virusul Pestei Porcine Africane

Dupa expunerea la tulpina virala modificata, porcii au fost protejati impotriva unor infectii ulterioare cu tulpini salbatice ale PPA.

Linda Dixon, coordonator al grupului de cercetatori de la Pirbright care studiaza virusul PPA, a declarat: „Demonstrand deja ca virusul modificat prezinta abilitatea de a proteja porcinele impotriva infectiilor cu tulpini naturale, urmatorul pas consta in mai  multe deletii ale genelor, care vor reduce si mai mult simptomatologia manifestata de porci dupa vaccinare”.

„Vom investiga si rolul exact pe care aceasta proteina il are in timpul desfasurarii infectiei. Aceasta informatie ne va ajuta sa intelegem modul in care aceasta interactioneaza cu sistemul imunitar al gazdei, daca proteina blocheaza in mod direct procesul imun sau daca mai are si alte roluri inca neidentificate”.

„Stiind mai multe lucruri despre gena si proteina in cauza, va fi mai simplu pentru noi sa modificam si mai mult virusul pentru a crea un vaccin eficient si sigur”.

Vaccin inexistent

Impotriva PPA nu exista vaccin, deci eforturile continue ale cercetatorilor pentru identificarea candidatilor la vaccinare este esentiala. Boala se raspandeste si mai mult de-a lungul Europei, incluzand epidemii care au aparut in Romania pentru prima data.

PPA poate fi foarte dificil de identificat, deoarece se manifesta prin semne clinice similare cu alte boli ale porcinelor, iar cele mai virulente tulpini ucid porcinele inainte ca simptomele specifice sa fie vizibile. In regiunile in care este prezent porcul mistret, transmiterea virusului PPA la porcii domestici complica, de asemenea, masurile de profilaxie a bolii.