Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cercetatorii descriu modul prin care bacteriile periculoase ce ameninta sanatatea rumegatoarelor au devenit atat de infectioase. O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat Iowa a identificat mutatiile specifice care au dus la instalarea virulentei unei bacterii foarte agresive ce ameninta rumegatoarele precum bovinele si ovinele. ”Descoperirea poate deschide drumul pentru noi optiuni de tratament si posibil chiar pentru un vaccin care sa ajute producatorii de bovine si ovine sa elimine aceste bacterii”, sustine Qijing Zhang, decan asociat pentru cercetare si studii postuniversitare la Facultatea de Medicina Veterinara ISU si profesor de microbiologie veterinara si medicina preventiva.

Bacteria numita Campylobacter jejuni poate provoca avort la oile si vacile gestante. Aceasta poate provoca si intoxicatii alimentare la oamenii care consuma lapte crud nepasteurizat provenit de la animalele afectate.

Zhang sustine ca aproape toate cazurile de avorturi ovine din SUA, care au avut loc in ultimii 13 ani si care au fost provocate de bacterii, au fost determinate de o anumita tulpina bacteriana care a fost capabila sa penetreze sistemul digestiv al animalului si sa patrunda in circulatia acestuia si ulterior in placenta femelelor gestante. Alte tulpini bacteriene nu au manifestat boala, astfel ca echipa doctorului Zhang a decis sa stabileasca prin ce anume difera aceasta tulpina de restul bacteriilor patogene.

Pentru a realiza acest lucru, echipa a purificat genomul tulpinei virulente si a inoculat ADN-ul acesteia intr-o cultura de bacterii lipsite de virulenta, pentru ca acestea sa capteze ADN-ul respectiv si sa devina capabile sa provoace boala. Utilizand o tehnologie de secventiere de ultima generatie, echipa de cercetatori a putut izola mutatiile genetice unice responsabile pentru virulenta bacteriilor.

„Este ca si cum ai oferi unei armate o arma specializata nemaivazuta si ai astepta sa vezi daca armata respectiva devine mai puternica”, sustine dr. Zhang. „In acest caz, arma este reprezentata de mutatia care ofera mai multa virulenta bacteriei”.

Echipa dr. Zhang a inclus cercetatori de la Universitatea ISU si anume pe Zuowei Wu, Orhan Sahin, Michael Yaeger, Paul Plummer, Zhangqi Shen si pe Lei Dai, precum si colaboratori din Singapore. Acestia si-au publicat rezultatele studiului in publicatia „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Ceea ce face acest studiu chiar mai important este faptul ca tulpina virulenta este rezistenta la tetraciclina, unicul medicament aprobat pentru tratamentul avortului la oi. Zhang a sustinut ca identificarea caracteristicilor care fac aceasta tulpina atat de periculoasa va pregati terenul pentru noi descoperiri in ceea ce priveste controlul bolii, inclusiv pentru potentialul de a crea un vaccin protector.

„In fiecare primavara, inainte de sezonul fatarilor, vedem un val de avorturi ovine cauzate de aceasta bacterie”, spune Zhang. „Speranta noastra consta in descoperirea unui mijloc de a stopa acest fenomen, iar prin acest lucru vom contribui la imbunatatirea calitatii alimentelor”.