Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Tetania de iarba este considerata o problema care de obicei apare atunci cand vaca sau oaia consuma verdeata bogata, iarba de primavara sau furaje anuale din cereale precum secara, grau sau triticale; dar poate de asemenea sa apara si cand vacile sunt hranite cu furaje culese. 

Tetania de iarba, uneori numita hipomagneziemie, este o tulburare metabolica a vacilor care are legatura cu o deficienta de magneziu (Mg). Magneziul este un mineral critic pentru sistemul nervos si functia musculara. Nivelurile scazute de magneziu pot sa apara la vacile care exprima hiperexcitabilitate, aport redus de hrana si spasme musculare, in special in jurul fetei si al urechilor. Vacile ar putea de asemenea sa aiba un aspect necoordonat si sa aiba un mers rigid. 

Tetania de iarba este deseori asociata cu pasunarea vacilor a ierburilor imature din sezonul rece sau a furajelor anuale bogate. Totusi, tetania poate de asemenea sa apara si iarna cand vacile sunt hranite cu fan de iarba, fan alfalfa sau furaje anuale recoltate pentru fan. Acest lucru este in general valabil daca aceste fanuri sunt administrate intr-un lot uscat acolo unde reprezinta singura sursa de hrana. 

Iarba, alfalfa si boabele de cereale recoltate pentru fan pot avea un continut redus de magneziu. O analiza a mineralelor care exprima un procent mai mic de 0.15% magneziu in fan este considerata scazuta. Atunci cand fanul are o cantitate redusa de magneziu si calciu in timp ce are o cantitate mare de potasiu, apare tetania. Furajele care provoaca probabil tetania de iarba sunt deseori la limita inferioara a magneziului si a sodiului, in timp ce potasiul se afla in exces. Datorita nivelurilor mari de potasiu care interfereaza cu absorbtia magneziului, tetania este indusa de potasiul aflat in exces. Un dezechilibru al potasiului, calciului si fosforului in hrana poate impiedica absorbtia magneziului din sistemul digestiv in circulatia sangvina, amplificand problema unui aport redus de magneziu. Sodiul este important in transportarea magneziului in celule, deci este crucial sa se asigure o cantitate adecvata de sodiu (sare) pentru a asigura utilizarea corespunzatoare de magneziu. 

Pentru a preveni tetania de iarna de la furaje, luati in considerare urmatoarele:

  1. Testarea fanului pentru concentratiile de minerale pentru a identifica daca este prezent un dezechilibru al magneziului, potasiului si calciului.
  2. Daca testele fanului sunt reduse in magneziu si calciu si crescute in potasiu, luati in calcul administrarea unui supliment mineral cu continut crescut de magneziu.
  3. Examinati concentratia de potasiu din suplimentele minerale. Daca hrana este deja bogata in potasiu, administrarea potasiului suplimentar prin intermediul unui mineral, doar va agrava problema. 
  4. Luati in calcul administrarea fanului care este bogat in calciu si magneziu, cu fanul care este scazut in magneziu. Alfalfa poate fi bogat in potasiu, deci este bine sa testati inainte sa administrati. Tetania de iarna poate fi o problema neasteptata, avand in vedere ca majoritatea producatorilor nu o observa la acest moment al anului. Prin testarea furajelor pentru nivelurile de calciu, potasiu, fosfor si magneziu, producatorii pot determina daca actiunea ar putea fi necesara pentru a preveni aparitia tetaniei de iarna. 

Verificati lista pentru planificarea de succes a hranirii:

1. Priviti in detaliu sistemul dvs.

  • Sistemul de hranire este corect?
  • Pierderea este minimalizata?
  • Exista schimbari majore care pot fi realizate pentru a imbunatati performanta, cum ar fi schimbarea pasunatului sau a sistemului de hranire pe timp de iarna? 

2. Revizuiti cerintele energetice ale efectivului pentru un an de productie.

3. Revizuiti eficienta conversiei de hrana din prezent.

4. Trebuie sa cunoasteti continutul nutritional al ierbii, silozului, furajului si al hranei achizitionate

  • Continut energetic
  • Continut proteic
  • Digestibilitate
  • Minerale

5. Monitorizati randamentul efectivului pentru a va asigura ca regimul de hranire este potrivit pentru sistem. 

  • Laptele inregistrat
  • Masurarea limitelor de greutate vie si de castig in greutate
  • Scorul de conditie corporala
  • Profilele sangvine

6. Revizuiti planul de hranire al intregii ferme

  • Pasul 1 – revizuiti cerintele energetice anuale.
  • Pasul 2 – revizuiti furnizarea energetica anuala din pasunea de iarba, furajele conservate, concentrate cumparate.
  • Pasul 3 – Faceti diferenta dintre pasul 1 si pasul 2 si evaluati unde sta echilibrul energetic.

7. Stabiliti tinte pentru imbunatatire.

  • Este posibila productia mai mare din pasunea de iarba si hrana realizata din alimente facute ”in casa”?
  • Utilizati hrana achizitionata cat mai eficient posibil.
  • Focalizati-va atentia pe detalii.

8. Luati in calcul si alti factori.

  • Sanatatea animalelor
  • Protejarea mediului