Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Initiativa veterinara de ameliorare a sanatatii si bunastarii animalelor din ferma va reduce necesitatea utilizarii antibioticelor ca si mijloc de tratament. Expertii recomanda utilizarea analizei comparative pentru identificarea fermelor in care se utilizeaza frecvent antibiotice. Rezultatele asigura informatii suplimentare si potentiale cai prin care utilizarea antibioticelor poate fi redusa.

Un numar de ferme de vaci din Marea Britanie folosesc antibiotice extrem de frecvent pentru animalele lor, sustine un studiu recent. Cercetatorii sustin ca identifican---du-se aceste ferme in care folosirea antibioticelor este intensiva, se vor putea elabora strategii tintite de prevenire a bolilor infectioase, de reducere a consumului de antibiotice in fermele de lapte si de combatere a rezistentei la antibiotice din industria agricola. Rezultatul testarii unui numar mare de ferme din Regatul Unit indica faptul ca majoritatea fermelor de lapte folosesc antibiotice la o rata mai mica decat media pentru fermele britanice de crestere a animalelor pentru carne, insa exista cateva ferme periferice cu un consum mare de medicamente.

Pentru a identifica sectoarele in care consumul de antibiotice ar putea fi redus, modificat sau inlocuit, exista necesitatea masurarii nivelului de utilizare a antimicrobienelor (UAM) in fermele de lapte din Regatul Unit. Astfel, Disciplina de Sanatate a Animalelor din Fermele de Lapte (Dairy Herd Health Group) din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a Universitatii din Nottingham a stabilit necesitatea unei masurari a gradului de utilizare a antibioticelor intr-un numar de ferme de lapte din Marea Britanie.

Folosind registrele medicale ale fermelor si datele legate de vanzarea antibioticelor, acestia au analizat nivelul de utilizare a antimicrobienelor in 358 de ferme de lapte pe parcursul a 12 luni. Aceasta analiza a inclus peste 81.500 vaci de lapte (7% din totalul vacilor de lapte din Anglia). Rezultatele au evidentiat folosirea unei game largi de antibiotice in fermele respective. Majoritatea dintre acestea (78% din totalul celor folosite sau vandute catre ferme) au fost administrate prin injectii. Atunci cand fermele au fost clasate in functie de rata de utilizare a antibioticelor, primele 25% dintre acestea au folosit aproximativ jumatate (52%) din totalul antibioticelor folosite in fermele incluse in studiu. Utilizarea antibioticelor pe cale orala sau in bai pentru ongloane (pentru dermatita interdigitala, o afectiune care determina schiopaturi la vaci) a fost mai extinsa in fermele cu consum general mare al acestei clase de medicamente. Cercetatorii nu pot exclude posibilitatea ca alti factori neluati in considerare sa fi influentat aceste rezultate, insa sustin ca acest studiu „asigura niste rezultate de referinta pentru UAM in Marea Britanie si identifica cativa factori asociati cu o UAM ridicata".

Echipa a mai creat si o metoda gratuita de calcul pentru masurarea gradului de utilizare a antimicrobienelor, care permite veterinarilor sa compare cu valorile de referinta frecventa utilizarii antibioticelor in fermele de lapte. Acestia sugereaza faptul ca „vizarea reducerii UAM in cadrul numarului mic de utilizatori frecventi ai antimicrobienelor cu pastrarea unor standarde ridicate ale sanatatii, bunastarii si productiei animalelor de ferma, ar putea reprezenta un prim pas rapid si eficient catre reducerea UAM la nivel de ferma, de activitate veterinara si la nivel national. Intr-un comentariu relevant din acest punct de vedere, medicul veterinar Lucy Coyne confirma faptul ca analiza comparativa pentru utilizarea antibioticelor „poate fi o metoda utila de imbunatatire a gradului de constientizare a fermierilor in legatura cu nivelului lor actual de utilizare a antibioticelor si de identificare a mijloacelor de reducere a acestuia.” Aceasta sustine ca munca desfasurata de Hyde si colegii sai este „oportuna si bine-venita deoarece asigura niste informatii suplimentare legate de exploatatiile care practica intens tratamentele cu antimicrobiene si de potentialele mijloace de reducere a utilizarii acestora”.

La final trage concluzia ca „prin informatii imbogatite legate de utilizarea antimicrobienelor si prin continuarea acestui mod de abordare unitar si proactiv, ar trebui ca sectorul produselor lactate din Regatul Unit sa castige incredere daca obiectivul de reducere a consumului de antibiotice este atins pana in anul 2020”.