Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Ultimele descoperiri din domeniul codului genetic al oilor ar putea ajuta fermele de reproductie sa imbunatateasca starea de sanatate si productivitatea animalelor. Oamenii de stiinta de la Institutul Roslin din cadrul Universitatii din Edinburgh au mapat genele care se activeaza sau dezactiveazain diverse tesuturi si organe din corpul unei oi. Descoperirile lor au adus intr-o lumina noua complexitatea biologiei animale, incluzand si descoperiri legate de functia unor gene responsabile pentru imunitate si pentru calitatea carnii.

Ultimele descoperiri din domeniul codului genetic al oilor ar putea ajuta fermele de reproductie sa imbunatateasca starea de sanatate si productivitatea animalelor. Oamenii de stiinta au mapat genele care se activeaza sau dezactiveaza in diverse tesuturi si organe din corpul unei oi. Descoperirile lor au adus intr-o lumina noua complexitatea biologiei animale, incluzand si descoperiri legate de functia unor gene responsabile pentru imunitate si pentru calitatea carnii. Cercetatorii sustin ca aceste descoperiri ar putea eventual sa ajute cu informatii pretioase pepinierele care au ca scop imbunatatirea efectivelor de animale ale fermierilor.

Oile prezinta mai mult de 20.000 de gene diferite, insa nu toate se exprima in fiecare tip de tesut din corp. Echipa de cercetatori s-a concentrat pe materialul genetic numit ARN, care reprezinta un produs intermediar in procesul de decodificare a ADN-ului in sinteza proteinelor si moleculelor care alcatuiesc celulele si tesuturile.

ARN-ul serveste la decodificarea functiei de exprimare a genelor la nivelul fiecarui tesut in parte, la un moment dat. Cercetatorii de la Institutul Roslin din cadrul Universitatii Edinburgh au analizat ARN-ul total produs in fiecare tip de tesut din corpul oii. Rezultatele lor reprezinta un urias pas inainte catre descifrarea modului in care informatia genetica a oilor le influenteaza trasaturile fizice.

Aceste descoperiri aduc si informatii noi legate de functia a sute de gene al caror rol nu era pana atunci cunoscut. Pe baza rezultatelor studiilor a fost alcatuita o baza de date online, accesibila cercetatorilor care lucreaza oriunde in lume. Oamenii de stiinta spera ca aceste resurse sa ajute la intelegerea mai aprofundata a structurii genetice a oilor. Proiectul aduce o contributie uriasa la initiativa globala FAANG (Functional Annotation of ANimal Genomes).

Acest studiu, publicat in PLOS Genetics, a fost sustinut de Consiliul pentru Cercetare in Biologie si Biotehnologii (Biotechnology and Biological Research Council / BBSRC) Institutul Roslin a mai beneficiat si de finanţare strategica din partea BBSRC.

Profesorul David Hume, de la Institutul Roslin din cadrul Universitatii din Edinburgh, cel care a initiat acest proiect, a precizat: ”Proiectul reprezinta cea mai consistenta resursa de acest tip. Analiza comparativa ulterioara va oferi informatii care sa ne ajute sa intelegem functiile genelor la toate speciile de animale mari, inclusiv la om.”

Dr. Emily Clark, de la Institutul Roslin din cadrul Universitatii din Edinburgh, coordonatoarea acestui proiect, a precizat: ”Oile stau la baza economiei rurale in Regatul Unit si joaca un rol esential in agricultura sustenabila din toata lumea. Noile resurse reprezinta un pas important catre intelegerea modului in care informatia genetica a oilor influenteaza trasaturile fizice ale acestora si asigura o baza pentru utilizarea acestor informatii in generarea unor imbunatatiri sustenabile ale productivitatii animalelor de renta.”