Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Pentru cei care nu inteleg termenul „biosecuritatii”, vom oferi urmatoarele lamuriri. In termeni simpli, „biosecuritatea” este ceea ce faci pentru a opri raspandirea bolii in interiorul si catre crescatoria ta. Pe o scara mai larga, aceasta este un sistem formal de oprire a miscarii unei bacterii sau virusuri de la un animal la altul, de la o crescatorie la alta, sau, in unele cazuri, de la o persoana la alta. Masurile de biosecuritate nu sunt neaparat scumpe. De fapt, cu exceptia costului unor produse dezinfectante si, probabil, pentru cei care si le doresc, halate de unica folosinta, palarii si invelitoare de pantofi, costurile de biosecuritate pot fi controlate, iar acestea ar trebui sa fie minime. In cele mai multe cazuri, crescatoriile pot fi adaptate foarte ieftin si rapid pentru a pune in aplicare masuri de biosecuritate adecvate, chiar daca este necesara construirea de baricade sau garduri.

 

Cele mai multe crescatorii aplica deja o anumita forma de masuri eficiente de biosecuritate:

  1. Curatenia fantanilor de doua ori pe zi inseamna biosecuritate;
  2. Curatarea si razuirea stinghiilor inseamna biosecuritate;
  3. Dezinfectia si dezinsectia crescatoriei impotriva parazitilor inseamna biosecuritate;
  4. Depozitarea hranei pentru animale in pubele din otel rezistente la rozatoare este dovada securitatii biologice;
  5. Purtarea unei palarii in crescatorie inseamna biosecuritate;
  6. Izolarea stocului nou timp de cel putin paisprezece zile inseamna biosecuritate.

Acestea sunt masuri comune de biosecuritate pe care cei mai multi dintre noi le facem in fiecare zi - o facem pentru a preveni raspandirea bolii. Doar ca nu ne-am gandit niciodata in acesti termeni - in sensul termenilor „biosecuritatii”! Uneori, pur si simplu schimbarea ordinii in care abordati o sarcina ofera biosecuritate corespunzatoare, cum ar fi modul in care va ocupati de sacii pentru hrana animalelor (in cazul in care acestia sunt stocati in pod).

Bazate pe intelegerea noastra a surselor si a cailor de transmitere a diferitilor agenti patogeni, urmatoarele recomandari au fost create pentru a preveni raspandirea virusurilor si a bacteriilor intre crescatoriile de porumbei de curse si introducerea de noi infectii la pasari sensibile. Recomandarile noastre au fost impartite in cele mai bune practici si alternative, astfel incat aceste recomandari pot fi adaptate la fiecare crescatorie. Noi am prezentat aceste recomandari bazate pe cele trei principii cheie ale biosecuritatii, izolarea, controlul traficului, si sistemul sanitar.

Izolarea se refera la restrangerea pasarilor dumneavoastra intr-un mediu controlat. Un gard pastreaza pasarile din, dar pastreaza, de asemenea, si alte animale afara.

1. Controlul in perimetru. Fiecare efectiv trebuie sa fie izolat de TOATE celelalte pasari, in special de orice fel de pui.

a. Cea mai buna practica: Cel mai bun mod de a izola o crescatorie este de a instala complet, garduri in jurul perimetrului crescatoriei, care vor tine alte pasari afara.

b. Metode alternative pentru a realiza izolarea:

i. In cazul in care nu exista pasari in vecinatate sau nu aveti vecini, atunci aveti deja o zona tampon care stabileste izolarea.

ii. In cazul in care vecinul are puii intr-o incinta apropiata de crescatorie, s-ar putea sa-i cereti sa o mute, ori mutati-va crescatoria, sau mai bine, mutati-va amandoi pe cat mai departe posibil fizic.

c. Solutii in vederea realizarii izolarii:

i. Portile pot contribui la realizarea izolarii, uneori fara garduri de perimetru. O poarta care traverseaza un drum de acces este un mod foarte eficient pentru a opri traficul de vehicule. Dar, portile trebuie mentinute inchise, pentru a fi eficiente.

ii. O zona neutra intre crescatorii sau efective trebuie sa fie stabilita, indiferent daca exista sau nu ingradire de perimetru buna. Stabilirea unei zone neutre poate necesita negocieri cu vecinii pentru a adaposti pasarile lor intr-o parte a proprietatii lor, departe de o crescatorie existenta sau relocarea unei crescatorii intr-o alta parte a unei proprietati.

2. Introducerea de noi pasari efectivului dumneavoastra. Pasari noi care intra intr-o crescatorie pot aduce agenti patogeni nedoriti cu ei.

a. Puneti in carantina pasarile noi pentru un minim de paisprezece zile - aceasta este o necesitate.

b. Testarea pre-cumpararii, daca este fezabil economic si disponibil.

3. A se evita contactul cu alte pasari, in special cu puii de gaina. Alte specii de pasari pot transporta agenti de boala pe care proprietarii de porumbei nu si-i doresc in crescatoriile lor. Urmatoarele contacte sunt listate in ordinea descrescatoare importantei lor de pericol a unei boli.

i. Pietele de pasari vii, licitatii si spectacole.

ii. Pasari moarte, mai ales porumbei.

iii. Pet shopuri sau magazine de furaje care vand in exces furaje pentru porumbei de curse.

iv. Vanatoarea (orice specie de pasari sau animale).

a. Cele mai bune practici: A se evita contactul cu toate celelalte pasari, in special, cu puii de gaina. Atunci cand exista un contact, schimbati hainele si faceti dus inainte de a reveni la crescatorie. Aceasta practica este critica atunci cand au avut loc cele mai periculoase contacte de pe lista.

b. Practica alternativa: Evitati cele mai periculoase contacte cu alte pasari. Dupa contactul cu pasarile detinute de catre pasionatii sau prietenii de incredere, schimbati-va in haine de protectie dedicate, care vor fi lasate in creescatorie si spalati-va bine pe maini cu apa si sapun inainte de a reveni la crescatoria dumneavoastra. Spalarea pe maini este una dintre cele mai simple si mai eficiente masuri de biosecuritate disponibile pentru noi.

4. Pregatiti un plan de auto-carantina. Atunci cand un membru al clubului are boala sau de imbolnavire in crescatoria lui, el ar trebui sa fie pregatit sa ia masuri suplimentare pentru a preveni raspandirea bolii la alti membri ai clubului. Aceste masuri ar trebui sa includa nedeplasarea pasarilor, oprirea tuturor vizitelor neesentiale, precum si notificarea altor crescatorii care ar fi putut fi expuse accidental.

Controlul traficului include atat traficul pe incintele / proprietatile dumneavoastra si tiparele de trafic atat ale dumneavoastra cat si ale vizitatorilor pe si in interiorul spatiilor / proprietatilor dumneavoastra. Uneori, pur si simplu schimbarea ordinii in care abordati o sarcina ofera suficienta biosecuritate.

1. Politica vizitatorilor. Cel mai simplu mod de a preveni raspandirea bolii de vizitatori este de a limita vizitatorii. Vizitatorii pot aduce agenti de boala in crescatorie.

a. Limitati vizitatorii la crescatorie. Acest lucru este deosebit de important in perioade cu risc ridicat, de exemplu, in timpul reproducerii si in timpul seriei de curse active in zona dumneavoastra.

b. Echipament de protectie. Vizitatorii adapostului trebuie sa fie obligati sa poarte imbracaminte de protectie, inclusiv galosi sau invelitoare care vor impiedica urmarirea materialului pe pantofi.  Igienizarea mainilor trebuie sa fie incluse pentru vizitatori, deoarece oamenii nu se pot abtine de la atingerea porumbeilor de curse atunci cand viziteaza.

c. Trebuie plasate semne pentru a opri vizitatori accidentali. Un semn ar trebui sa fie plasat pe porti sau usi pentru a opri ratacirea accidentala a oamenilor intr-o crescatorie, si cu toate ca acesta este un pas simplu, un semn poate fi foarte eficient.

Igienizarea abordeaza dezinfectarea materialelor, a persoanelor si echipamentelor care intra in proprietatea dumneavoastra si crescatorie, si curatenia personalului de pe proprietatea dumneavoastra si crescatorie.

1. Dezinfectarea vehiculului. Vehiculele care au fost aproape de alte pasari pot transporta cu usurinta agenti patogeni in vecinatatea sau direct in crescatorie. Vehicule utilizate pentru transportul hranei pentru animale de la casele de aprovizionare cu furaje sunt deosebit de sensibile la contaminare si rutina dumneavoastra pentru tractarea hranei pentru animale trebuie sa fie analizata cu atentie catre cele mai eficiente masuri de biosecuritate.

a. Pastrati tot traficul de vehicule, departe de crescatorie, prin utilizarea de porti si semne. Conducatorii vehiculelor care trebuie sa intre in crescatorie ar trebui sa fie intrebati pentru a va asigura ca nu au fost aproape de orice pasare in ultimele patruzeci si opt de ore. Vehiculele care sunt acoperite in noroi sau alta forma de contaminare bruta trebuie sa fie spalate inainte de a intra in proprietatea sau in imediata apropiere a crescatoriei.

2. Dezinfectarea echipamentului. Echipamentul care este folosit si adus intr-o crescatorie poate transporta agenti patogeni in cazul in care a fost in jurul altor pasari.

a. Pastrati echipamentul care a fost in jurul altor pasari in afara crescatoriei. In cazul in care echipamentul trebuie sa vina in crescatorie si a fost in jurul altor specii de pasari, atunci curatati-l complet si dezinfectati-l inainte de a intra in crescatoria dumneavoastra.

Biosecuritatea si cursele

S-ar parea ca sportul de porumbei de curse distruge toate incercarile de a realiza biosecuritatea intr-o crescatorie. Mai multe dintre lucrurile pe care le-am spus ca ar trebui sa le evitati, se intampla intr-o cursa. Cu toate acestea, biosecuritatea poate fi, de asemenea, aplicata la curse pentru a reduce sansele ca agentii de boala sa fie introdusi la curse.

Biosecuritatea pentru pasarile care se intorc de la curse

Exista doua modalitati posibile de abordare a curselor, ambele sunt legitime si fiecare are propriile sale argumente pro si contra. Care metoda este selectata, ramane la alegerea individuala a proprietarului crescatoriei, dupa o analiza atenta a riscurilor si beneficiilor asociate fiecarei abordari. Cele doua posibile abordari ale biosecuritatii urmaresc: 

1. Luati in considerare clubul de curse sau combina ca si o singura unitate de biosecuritate. Cu alte cuvinte, pasarile dintr-un club sau combina sunt tratate ca si cum acestea apartin aceleiasi crescatorii. Deci, atunci cand introduceti o noua pasare in crescatoria dumneavoastra daca aceasta a venit de la o crescatorie din clubul de zbor, atunci aceasta nu este considerata ca un strain. Atunci cand pasarile vin dintr-o cursa, acestea pot fi introduse imediat inapoi in crescatorie, pentru ca a fost doar afara zburand cu colegii lor de pod.

a. Pro: Aceasta metoda este usor de aplicat, deoarece nu necesita carantina suplimentara pentru pasarile care se intorc dintr-o cursa.

2. Contra: Orice membru al clubului poate introduce boala in club si toti cei care practica aceasta metoda de biosecuritate vor primi boala.

2. Luati in considerare toate celelalte, mai putin propria crescatorie, ca surse de boala. Toate pasarile care se intorc dintr-o cursa sunt introduse in carantina timp de paisprezece zile inainte ca acestea sa fie reintroduse in pod.

a. Pro: Aceasta metoda pune proprietarul in controlul sortii crescatoriei. In general, aceasta este o metoda mai sigura.

b. Contra: Exista o anumita cantitate de munca suplimentara si de planificare, care este necesara pentru a realiza acest tip de biosecuritate.

Biosecuritatea la transport si la club

In functie de ce strategie de biosecuritate alegeti pentru propria dumneavoastra mansarda, exista anumite lucruri de simt al realitatii, care trebuie sa fie o parte a biosecuritatii intr-un club.

1. Transportatorul trebuie sa fie curat si igienizat inainte ca pasarile sa fie plasate in el.

2. Transportatorului nu ar trebui sa i se permita sa se apropie de orice pod individual. Transferul pasarilor trebuie sa aiba loc departe de crescatoriile individuale, astfel incat transportatorul sa nu raspandeasca boala intre mansarde.

3. Nici un fel de pasari bolnave nu ar trebui sa fie vreodata plasate in transportator sau aduse la club.

4. Mainile trebuie spalate inainte de manipularea pasarilor. Pasarile de la o crescatorie pot fi tratate ca un grup fara spalare de mana sau igienizare a mainilor intre pasari, dar igienizarea mainilor trebuie sa aiba loc inainte de manipularea pasarilor dintr-un alt pod.

Biosecuritatea la transportatori

Transportatorii trebuie sa fie pe deplin curati si dezinfectati intre utilizari.

1. Trebuie sa aiba loc indepartarea tuturor materialelor organice (fecale, pene, noroi) de pe toate suprafetele, inclusiv rezervor, roti si trenul de rulare. Cu toate ca nu e esentiala, jetul cu presiune inalta de apa calda cu detergent functioneaza foarte bine pentru procesul de curatare.

2. Dezinfectarea tuturor suprafetelor. Exista mai multe dezinfectante, care functioneaza bine, pentru a inactiva agenti patogeni, dar, nici unul dintre acestea nu functioneaza bine daca curatarea este inadecvata. Majoritatea dezinfectantilor sunt inactivati in prezenta materiei organice.

3. Inspecţia. Este foarte important ca cineva sa arunce o privire critica la modul de curatare si dezinfectare, care a fost facut pentru a se asigura ca toate materialele organice au fost eliminate.

4. Uscati complet transportatorul inainte de utilizare. Uscarea in sine este o modalitate buna de a ucide agenti patogeni si permiterea transportatorului sa se usuce ii va asigura igienizarea inainte de a fi utilizat din nou.