Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Aprilie 29, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cresterea ovinelor reprezinta o traditie, multiseculara, fiind activitatea de baza in majoritatea judetelor din tara noastra, unde alaturi de cresterea acestei specii, se practica activitati traditionale privind prelucrarea unor produse din lapte, carne, lana, cu un pronuntat caracter specific local (branzeturi, sau alte sortimente din lapte si carne, imbracaminte, articole artizanale, instrumente pentru prelucrarea produselor (obiectele de inventar ale stanii, ateliere de cojocarie, confectionarea palariilor traditionale, ateliere pentru tesaturi, etc).


Avantajele economice (materiale si financiare) pe care le ofera aceasta specie de animale, au determinat ca in ultimii 10 ani dinamica efectivelor totale si de oi mame, sa aiba o evolutie constanta, cu unele cresteri naturale (mentinerea in efectiv a mielutelor de inlocuire a reformelor, sau a animalelor, vandute, moarte, disparute, etc), fata de alte specii de animale, respectiv bovine sau porcine.
O etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie activitatea de reproductie, activitate prin care se asigura atat cresterea efectivului, cat si inlocuirea animalelor valorificate, reformate sau moarte.
Pentru ca aceasta actiune importanta sa se desfasoare corespunzator, in consens cu normele zootehnice si sanitare veterinare, crescatorii de ovine trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
Toate ovinele din exploatatie trebuie sa fie identificate si inregistrate in Baza Nationala de Date, in comformitate cu prevederile O.U.G. nr. 23 /2010, a Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 40 / 2010, complectat cu Ord. 28 / 2011 si Ord. 48 / 2012, (implementarea procedurilor de identificare si inregistrare a animalelor)
Asigurarea unei furajari imbunatatite care sa comfere oilor o stare buna de intretinere.
Sa se asigure permanent sare bulgari si apa la discretie.
incetarea mulsului la oile mame cu minimum 3-4 saptamini inainte de monta pentru a se putea reface si a fi aduse in conditii optime de reproductie.
Efectuarea actiunilor sanitare veterinare specifice acestei perioade, prin :

  • examenul clinic privind starea de sanatate al intregului efectiv;
  • reformarea si eliminarea din lotul pentru reproductie a ovinelor imbatranite, neproductive, sau cu afectiuni cronice;
  • sacrificarea ovinelor reforma, cu exceptia celor destinate consumului familiar, este admisa numai in abatoarele autorizate;
  • ovinele destinate sacrificarii trebuie sa fie crotaliate si insotite de documentul de miscare si certificat de sanatate;
  • vaccinarea anticarbunoasa la efectivele care nu au fost imunizate in campania de vaccinare;
  • efectuarea tratamentelor antiparazitare externe, prin imbaieri generale si interne in functie de rezultatul examenului de laborator emis dupa afluirea probelor de fecale recoltate;

 

Pregatirea berbecilor reproducatori prin:

  • efectuarea bonitarii caracterelor de rasa, origine, parametrii corporali, aptitudini, etc;
  • achizitionarea berbecilor de reproductie numai in baza documentului de miscare si a documentului de atestre a starii de sanatate a acestora;
  • efectuarea examenului clinic, prelevarea de probe pentru supravegherea prin examen de laborator privind Brucella Melitensis si genotipizarea pentru Scrapie, comform programului stabilit de D.S.V.S.A. judeteana;
  • izolarea, castrarea si eliminarea din efectiv, obligatoriu a berbecilor seropozitivi, sau diagnosticati clinic cu orhiepididimita, pentru prevenirea transmiterii acestor boli;
  • in perioada montei este recomandat pasunatul numai pe racoare, dimineata cit mai devreme si seara tarziu (in functie de temperatura mediului ambiant)

Pentru monta naturala se repartizeaza 20-30 oi pentru un berbec tanar si 30-40 oi pentru un berbec adult, iar folosirea la monta a berbecilor se face prin rotatie asigurindu-se dupa 4 zile de activitate, 4 zile de repaus.


In aceasta perioada crescatorii de ovine, asociatiile profesionale trebuie sa colaboreze permanent cu personalul sanitar veterinar pentru consultanta si sprijin de specialitate, sa permita monitorizarea starii de sanatate a animalelor din proprietate, precum si efectuarea actiunilor sanitare veterinare mentionate.


{loadposition tab99}