Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Mai 06, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

De aici lucrurile vor lua o cu totul alta dimensiune. Daca ati dapasit cu bine stadiul anterior si aveti idee ce si unde veti construi acum va veti convinge ca a creste porci este in fapt o industrie care tine de sanse, tehnologie, experienta si multa planificare.

Ce optiuni avem?

Functie de tipul de ferma:
- deschisa
- inchisa
Functie de sistem de crestere
- traditional
- industrial
- semiindustrial
- ecologic
Functie de modul de asezare in ferma
- uni-locativ
- multi-locativ
Functie de sistemul de reproductie
- traditional
- sincronizat
Functie de specializare de carne:
- ingrasare
- finisare

ferma sistem inchis

Clasificarile ar putea continua in multe variante. Noi vom dezbate doar pe cele mai importante si nu ne vom ocupa de fermele de tip industrial. Pentru a vorbi de o ferma industriala vorbim de mii si sute de mii de porci. Aici tehnologiile sunt clare. Ferma este conceputa pe sectiuni clare, bine delimitate ca tip productiv, ca spatiu fizic si tehnologie. Totul functioneaza matematic iar opiniile si parerile trebuie foarte bine cantarite deoarece o mica eroare poate darama un intreg sistem. Pentru astfel de sisteme trebuie o finantare importanta, experti din mai multe domenii. Noi de vom acupa de aspectele privind deciziile referitoare la celelalte tipuri de ferme de porci.
Spre exemplu, daca optati pentru o ferma ecologica atunci costurile cu constructiile sunt extrem de mici dar investitiile vor fi in garduri electrice, zone de protectie epidemiologica, drumuri si cai de acces si sisteme de furajare. Cu toate ca pare ciudat sa stiti ca este o afacere extrem de profitabila daca este realizata cu inteligenta si in trendul ECO.
Sistemul traditional, cu toate ca este blamat de multi, putin ajustat cu noi tehnologii poate constitui o resursa financiara importanta pentru sistemul agricol romanesc. Nu este de neglijat o ferma de pana in 150 de capete cu toate categoriile de varsta si cu un grajd modernizat care sa poata fi gestionat usor si care sa nu constituie preocuparea de baza a familiei. In schimb, in acest sistem se pot creste cu succes rasele pretentioase sau nespecializate dar traditionale cum ar fi Bazna, Mangalita, Vietnamez, etc, sistem care poate aduce beneficii importante.
Pentru o afacere dedicata, care sa constituie o afacere este totusi recomandata conceperea unei ferme in sistem semiindustrial. Se pot creste la ingrasat pana la 1500 de porci cu o tehnologie adecvata si cu un efort bine dozat pentru un profit substantial.

Ferma inchisa sau deschisa?

In sistemul de ferma inchisa se cresc toate categoriile de animale: scroafe, vieri, tineret, porci la ingrasat. Cresterea se poate realiza in una sau mai multe cladiri - uni-locativ sau multi-locativ.

In sistemul deschis se tin ori scroafele si tineretul ori doar porcii la ingrasat pe diferite categorii sau doar intr-o singura categorie de varsta. Modul in care se gandeste ferma are o importanta deosebita daca ne luam in considerare modul de transmitere a bolilor, tehnologia utilizata si furajele necesate. Fiecare tip are avantajele si dezavantajele aferente. Spre exemplu daca optam doar pentru sistemul deschis cu crestere pentru ingrasare generala atunci segmentul de posibile afectiuni este mai redus si masurile de prevenire se vor concentra pe acestea, furajarea este unica si atunci putem obtine discounturi importante de volum sau economisim timp substantial si energie la realizarea furajului, tehnologia de crestere si exploatare este unitara fapt care duce la costuri moderate de echipare si costuri mici de intretinere. Pe de alta parte, aceasta inseamna o ferma mare, care sa ne permita cresterea unui numar important de produsi la ingrasat, riscul este crescut la achizitia de produsi pentru ingrasare si preluarea din efective diferite, etc.
Daca optam pentru un sistem de ferma inchis cand avem toate categoriile de varsta atunci putem gestiona timpii de productie functie de eficienta fara goluri de productie, avem controlul genetic al fermei si putem manipula acest aspect functie, avem costuri mici de populare, putem controla mai bine timpii de vaccinare, efectivele pot fi moderate etc. Pe de alta parte, cresc costurile de constructie si amenajare initiale, costurile de reparatii, diversificarea tipurilor de hrana, etc.

Sistem uni sau multi-locativ

Intr-un sistem pluri-locativ exista o separatie stricta intre zona de scrofe, tineret si crestere-ingrasare prin constructii diferite. Variante de la aceasta organizare pot corespunda amenajarii unor zone comune sau constructii comune. La scoafe spre exemplu, zonele de monta, pre monta si zona de gestatie sa fie un spatiu comun separat doar prin bare, alaturi de zone in care pot sa fie si tineretul dupa intarcare sau alte categorii. Modul de organizare interna trebuie sa tina cont de tehnologia folosita. In cazul cresterii ecologice a porcilor, in sistem liber atunci zonele nu mai sunt scrict delimitate prin constructii ci, cel mult, prin garduri electrice. Organizarea zonelor si spatiilor trebuie sa tina cont de numarul indivizilor pe suprafata si volum, avand in permanenta grija si de presiunea infectioasa, nu numai de conditiile de microclimat.

Sistemul de reproductie

Acesta poate fi organizat traditional, cand scoafele sunt aduse in zona corespunzatoare in functie de starea fiziologica pe masura de acestea se manifesta respectiv la insamantare, fatare, intarcare. Cand se aplica un sistem controlat, sincronizat atunci ciclul scroafelor este sincronizat. Aceasta inseamna ca aceste operatiuni se desfasoara dupa un program bine structurat pe grupe de varste si greutate permitand realizarea unor loturi de produsi. Timpul de lucru este mai bine gestionat si concentrat pe actiunea in derulare. Costurile medicale sunt pe masura dar sunt justificate de eficientizarea si ciclizarea fluxului de productie, aspecte extrem de importante intr-o ferma de porci. Acest mecanism permite si organizarea fatarilor, gruparea corecta a purceilor pe loturi si efectuarea intre operatiuni a unor programe eficiente de decontaminare. Acest mecanism permite eliminarea substantiala a presiunii microbiologice in ferma ceea ce constituie un real avantaj.

Fiecare sistem are avantajele si dezavantajele lui. Daca sunteti un crescator experimentat de porci stiti ce si cum trebuie sa faceti. Daca sunteti la inceput este bine sa incepeti cu ceva pe masura experientei si cunostintelor. Nu va hazardati la lucruri marete. Afacerile cu porci cresc in 3-10 ani. Puteti incepe cu ingrasatul a 10-30 de porci intr-un cotet semideschis si in acest timp sa ajungeti la o ferma de 1500 - 2000 de capete fara sa aveti sincope sau esecuri rasunatoare financiar. Cresterea trebuie sa fie normala si naturala pe masura ce castigati experienta. Experienta este cel mai important lucru pentru un crescator de animale. In al doile rand, nu uitati sa va ganditi ca aceste "lucruri" sunt fiinte vii care oricand pot avea un traseu de viata care difera de dorinta sau aspiratiile dvs. Este absolut necesar sa le intelegeti si le cunoasteti in amanuntime.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}