Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Aprilie 29, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cel mai interesant aspect al exploatarii porcilor sunt grajdurile. Nu am inteles niciodata de ce, daca Natura sau Dumneazeu, cum vreti, a creat animalele afara, sub cerul liber noi ne chinuim sa la bagam in buncare de otel si beton.

 ferma porci eco

Pro si contra buncar de beton pentru porci.

 

Plecand de la acest concept, precum ca animalele sunt create sub cerul liber atunci cel mai bun mediu in care pot creste si dezvolta normal este sub cerul liber. Soarele, aerul curat, lipsa microcurentilor de aer, sunetele naturale pot constitui avantaje incontestabile. Exista si unele posibile dezavantaje printre care riscul crescut la transmiterea unor boli, mirosurile nu intotdeauna cele mai placute, suprafetele mari necesare unei feme in aer liber.

 

Mai poate exista si o abordare financiara legata de costuri. Costurile constructiei si a tehnologiei in cazul constructiilor sunt descurajante pentru un intreprinzator la inceput de drum dar si pe viitor pentru o afacere medie. Poate s-ar justifica in cazul complexelor industriale de sute de mii de porci. 

 

Ca o conluzie, noi nu suntem pentru o constructie de beton ca adapost pentru porci. Dar nu conteaza acest aspect ci conteaza cel mai mult cum luati decizia de a amenaja adapostul pentru porci. In final sunt banii si munca dvs. si asa cum am mai spus trebuie sa cantariti bine avantajele si dezavantajele functie de ceea ce aveti ca resurse. Desigur ca daca aveti pamantul pentru constructie in apropierea unei localitati sau aglomerari umane nu va recomandam sa faceti un grajd deschis sau eco. Este absolut necesar sa construti o ferma perfect izolata, ceea ce, cu tehnologia actuala este chiar simplu. Nu luati in considerare nici un criteriu stupid pentru a face intr-un fel sau altul ferma. Ferma trebuie sa fie construita si amenajata suficient de bine cat sa va puteti face treaba eficient economic. Povestile prin care sunt impuse reguli stricte de biosecuritate care nu va dau voie sa faceti intr-un fel sau altul sunt speculatii si ascund interese sau incompetenta. Daca aveti o ferma deschisa eco sau un complex super izolat daca este sa apara o boala ca urmare a unor brese de biosecuritate sau pur si simplu ca urmare a unei contaminari, bolile vor se vor manifesta. 

 

Daca aveti cateva hectare fara valoare economica intr-o zona izolata ar fi pacat sa va apucati sa creati buncare de beton cand, cu o investitie initiala mult mai mica puteti sa creati o ferma performanta exceptionala cu adaposturi din materiale usoare.

 

Cum gandim adapostul?

 

Intrebarile de baza trebuie sa fie:

1. dimensiunile grupului

2. modul de hranire

3. sistemul de microclimat/dejectii

4. tipul de paviment/saltea/paie

 

Grupul

 

Legislatia privind bunastarea si protectia animalelor stabileste clar dimensiunile minime care trebuie stabilite pentru o anumita categorie de varsta, stare fiziologica, greutate, numar de indivizi, etc. Indivizii aceluiasi grup trebuie in mod obligatoriu sa aiba stare fiziologica,  greutati si varste cat mai apropiate. Porcii sunt fiinte carora le place sa traiasca in turme si in mod cert vor crea ierarhii. Atentie la urmatorul aspect: bataile si agresiunea intre porci nu sunt date neaparat de stabilirea unei ierarhii. Pentru stabilirea ierarhiei intr-un grup animalele nu se vor rani grav in lupte interminabile. Nu confundati cu lupta pentru teritoriu si reproductie in comunitatile carnivorilor mari. De obicei luptele pentru stabilirea ierarhiei sunt scurte si precise, fara raniri inutile. La porci de obicei se consuma la hranire, adapare si asternut. O lovitura cu ratul, un grohait amenintator, o impingere sau miscari in plan vertical cu capul urmate de ceva lovituri in laterala si cam atat. In rest orice manifestare de agresivitate la porci este rezultatul unuia sau cumularii mai multor factori: deficiente alimentare, deficiente de microelemente, deficiente de adapare, aglomeratie excesiva, etc. In general este vorba de stress sub toate formele acestuia. Atunci intervine lupta pentru existenta si accesul la resurse care poate avea rezultate dramatice. 

 

De aceea grupul trebuie constituit corect pentru a permite fiecarui membru al grupului sa aiba acces nestingherit la mancare, apa, odihna, miscare. Daca unul dintre aceste elemente va fi defectuos organizat va crea cu siguranta o problema de comunicare intre membrii grupului. Aceasta nu inseamna ca daca aveti un grup de 30 de porci sa puneti 30 de guri de furajare si 30 de guri de adapare. Este total neeficient economic si risipa de resurse. In acest caz, sistemul de furajare trebuie conceput pentru a oferi mancare la discretie si apa la discretie la mai putine unitati. Ca principiu porcii sunt pofticiosi si cand unul mananca vor minca mai multi dar se vor stabili si respecta ierarhiile in cazul porcilor la ingrasat. Nu la fel este recomandat la scroafe. Atentia trebuie indreptata catre protejarea manifestarii ierarhice in timpul hranirii prin crearea unor culoare/protectii in timpul hranirii, creand mai multe zone de hranire sau protejand prin bare sau pereti zona individuala de hranire. Nu este de preferat nici o agresiune intre scroafele gestante.

 

Astfel functie de modul de gandire al grupului puteti sa incepeti sa ganditi cum sa arate ferma. Cati porci vor forma un grup, ce suprafata aveti nevoie, cum fixati sistemul de hranire si adapare, cum este sistemul de intretinere si asa, din aproape in aproape puteti sa va creionati o ferma eficienta.

 

Modul de hranire si adapare

 

Inovatiile tehnologice actuale sunt suficiente pentru a va permite sa gasiti cel  mai avantajos mod de a asigura o furajare si adapare corecta. In principiu, adaparea trebuie realizata prin pricurare sau duze de supt, dar nu este obligatoriu.

 

Hranirea se poate face de la un simplu jgheab si pina la sisteme de picurare complexe cu monitorizare individuala. Functie de fondurile pe care le aveti la dispozitie. Exista posibilitatea de a amenaja jgeaburi cu acces liber la hrana pentru porcii la ingrasat cu alimentare automata sau cu statii de hranire. Cert este ca putini fermieri acorda atentie la un aspect important. Intretinerea sistemului de hranire. Resturile de furaj, acumulate in timp, in mediu umed si cald duc la dezvoltarea microorganismelor care nu intotdeauna sunt cele favorabile. 

Exista de asemenea specialisti care nu recomanda hranirea la discretie ci la perioade de timp determinate pentru a stimula reflexele de hranire si consumul mai mare de hrana. Cert este faptul ca, daca porcii au un microclimat favorabil, zona de miscare si nu exista factori stresati atunci pofta lor de mancare este considerabila.

 

Sistemul de microclimat

 

Ca orice animal porcul are nevoie de spatiu, aer si lumina. La ce trebuie sa fiti foarte atenti: - microcurentii de aer - este cel mai periculos factor de microclimat. Acestia actioneaza in timp si insesizabil la prima vedere dar atunci cand incep sa apara manifestarile deja este prea tarziu. Organismul animal este facut sa reziste la temperaturi mari sau mici daca acestea se instaleaza constant. Dar imaginati-va ca intregul organism are o temperatura si apoi pe o anumita zona a corpului temperatura scade cu 3-6 grade. Organismul nu stie sa regleze temperatura doar in acea zona. Va incerca cumva sa compenseze scaderea de temperatura din acea zona prin mecanisme fiziologice care intereseaza organismul in ansamblu. Acest "joc" de-a reglatul temperaturilor supune organismul la un stres suplimentar extrem care daca se prelungeste atunci duce la slabirea capacitatii adaptative a organismului si astfel lasa loc la aparitia altor modificari metabolice. In timp, in afara de o scadere semnificativa a sporului in greutate, care pare inexplicabil, apar si manifestarile pulmonare sau digestive. Mecanismul fiziopatologic este mult mai complex dar in linii mari il puteti incerca si dvs - ceea ce nu recomandam. Deschideti geamul la masina si scoateti mana pe geam in mers si tineti-o asa cateva minute, de preferat iarna. Probabil ca experienta a ceea ce veti simti va fi suficient sa intelegeti cum actioneaza microcurentii cauzati de defecte de constructie sau proiectare defectuoasa a fermei de porci. Cu toate acestea daca iesiti iarna in pielea goala in zapada nu veti pati nimic chiar daca stati 10-15 minute si va frecati cu zapada. Chiar va veti intari intreg sistemul fiziologic. 

 

Dejectiile

 

Sunt doua alemente la dejectii care sunt exprem de nefaste: umezeala si mirosul. Nu mirosul de porc care va inconjura si patrunde in fiecare coltisor. Mirosurile date de gazele aparute in procesele care au loc in fecale si care pot genera substante si gaze extrem de toxice si iritante pentru mucoasa respiratorie. Mirosul si umezeala sunt doua elemente strans intrepatrunse. Fara umezeala nu exista fermentatie, gaze si nici miros. Ca urmare este necesar la realizarea si proiectarea fermei sa tineti cont de aceste aspecte importante: cum, cand si cat de des scoatem gunoiul, cum facem sa fie uscat in ferma si mai ales ce facem cu gunoiul rezultat.

 

Ca o sugestie - puteti sa deveniti antreprenor in domeniul energiei. Biogazul este o rezultanta tentanta a deseurilor.

 

 

Tipul de paviment

 

Functie de tipul de paviment veti avea porci mai curati sau mai murdari, mai sanatosi sau mai bolnavi, mai odihniti sau mai nervosi, cu un spor bun de crestere sau nu. Exista mai multe tipuri de paviment pe care puteti sa le folosite dar indiferent de tipul acestuia este deosebit de important sa il tineti uscat. Pe de alta parte, porcii sunt animale extrem de curioase si au in "sange" ramatul. Le face placere sa rame nu neaparat pentru a gasi ceva de mancare. Paiele sunt un element iubit de porci. Calduroase si absorbante ale umezelii sunt excelente daca sunt asezate in zona de odihna. Sunt de preferat pentru sistemele de crestere in mediul exterior in padocuri individuale sau pe grup. S-a observat ca rumegusul nu este un element bun pentru paviment mai ales la purceii mici. Este usor confundabil cu furajul. Exista covoare de cauciuc de diferite consistente si forme care pot inlocui cu succes rumegusul, cu avantaje multiple. Dar asa cum ati observat noi suntem adeptii naturalului, asa ca recomandam paiele dar daca aveti si un sistem de evacuare a dejectiilor care sa permita astfel de materiale si nu il infunde. 

 

In galeria foto aveti cateva imagini despre ferme

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}