Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Aprilie 29, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Fermele belgiene de porci care au participat la un studiu pe scara larga a curbei de dozare a antibioticelor, au reusit sa reduca dozele de antibiotic, in medie, cu 52 %, de la fatare pana la faza de finisare.

 

Aceste rezultate au fost prezentate astazi la Facultatea de Știinte Veterinare din cadrul Universitatii din Ghent, Belgia. Studiul a fost coordonat de catre medicul veterinar Merel Postma, care si-a obtinut doctoratul cu o lucrare intitulata “Consumul de antibiotice in productia de porcine; verificare, imbunatatire si scadere in Belgia si in Uniunrea Europeana”. 

Intr-un comunicat de presa eliberat de catre universitate, s-a explicat faptul ca Dr. Postma a facut un studiu comparativ intre 227 ferme de porci din Belgia, Germania, Franta si Suedia, concluzionand ca Belgia a fost al doilea mare utilizator de antibiotice, dupa Germania. Aceasta  a fost urmata indeaproape de catre Franta si, la distanta mare, de catre Suedia. 

Instruirea producatorilor de carne de porc

De aceea, Centrul Belgian de Expertiza al Consumului Substantelor Antimicrobiene si al Rezistentei Acestora (AMCRA), a luat diverse initiative pentru reducerea consumului de antibiotice in aceasta tara. Pentru a favoriza acest lucru in continuare si pentru a instui producatorii de carne de porc, proiectul “AB rosu” (Red AB) a fost initiat prin sprijin financiar din partea unor diverse organizatii agricole. 

In cadrul acestui proiect, utilizarea antibioticelor a fost evaluata la 61 ferme de porci din Flandra, teritoriul vorbitor de olandeza din Belgia. Statutul de biosecuritate, managementul general si starea sanatatii au fost criteriile luate in calcul. Folosind aceste date, impreuna cu un coordinator medic veterinar si alti consilieri specializati, a fost elaborat cate un plan specific fiecarei ferme.       

Nutritie, genetica si echipamente

Au fost aduse multe imbunatatiri pentru a maximiza eficienta productiei de porcine, avand insa in vedere ca prim target redefinirea intregilor strategii de igiena a fermelor de porci. MS Schippers a realizat exact acest lucru.

Utilizarea responsabila si redusa a antibioticelor

Interventiile au constat in reducerea si responsabilizarea consumului de antibiotice, prin trecerea de la doze preventive la doze curative si utilizarea unui numar restrans de antibiotice de importanta critica. In plus, s-a pus accentul pe imbunatatirea statutului de biosecuritate, a schemelor de vaccinare si a managementul fermei.   

In medie, fermele au fost consiliate pe o durata de timp de aproximativ opt luni. In aceasta perioada, a fost inregistrata o crestere prununtata a biosecuritatii, si in mod similar, o reducere semnificanta, cu 52 %, a utilizarii antibioticelor in perioada dintre fatare si sacrificare. In plus, a existat o reducere de 32 % in cazul scroafelor. Acesti factori s-au combinat si cu o reducere semnificativa, cu 80 %, a utilizarii antibioticelor cu importanta critica si o imbunatatire a rezultatelor practice, precum cresterea numarului de purcei intarcati per scroafa per an (+1,1), o crestere in greutate zilnica mai mare (+7,7 g/d) si o mortalitate mai mica (-0,6 %) in timpul perioadei de finisare.