Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Marți, Mai 07, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Scroafa are temperatura mare si este pe cale sa se imbolnaveasca? Acest fapt reprezinta o informatie importanta – in special atunci cand scroafa abia a fatat si vietile purceilor nou-nascuti depind de sanatatea ei.

Departamentul de cercetare din cadrul Universitatii Aarhus a dezvoltat o metoda care utilizeaza o camera cu infrarosu pentru a masura temperatura scroafei de la distanta cu o acuratete mai mare decat orice alta metoda de pana acum. In practica de zi cu zi, asta inseamna ca orice probleme de sanatate ce apar in perioada de fatare pot fi inabusite in fasa fara a deranja scroafa inutil.

Persoana responsabila pentru dezvoltarea acestei metode este Dennis Dam Sørensen din cadrul „Departamentului pentru stiinta animalelor”. Primul lucru pe care l-a facut in acest studiu de doctorat a fost sa noteze modalitatile prin care metoda poate fi imbunatatita.

Radiatia termica

„Este foarte important sa cunoasteti radiatia termica a pielii – sau asa-zisa emisie – daca masuratorile in infrarosu vor fi convertite in temperatura corporala”, explica Dennis Dam Sørensen. Daca citirea valorilor emisiei are o marja de eroare de doar 0,05°C, aceasta determina o eroare a estimarii temperaturii corporale de 0,5°C. El a facut poze in infrarosu la doua scroafe si le-a luat temperaturile corpurilor cu ajutorul unor termometre. Coreland fotografiile in infrarosu cu masuratorile facute cu termometrul, a putut realiza un esantion de referinta.

Cand masurati temperatura unei scroafe de la distanta, trebuie sa luati in calcul particulele aflate in suspensie deoarece pot perturba valorile masuratorilor. Urmatorul pas pe care l-a facut Dennis Dam Sørensen a fost sa vada daca amoniacul si praful afecteaza valorile masuratorilor. A descoperit ca exista o relatie invers proportionala intre cantitatea de amoniac si praf din aer si temperatura masurata.

„Acest lucru indica ca radiatia infrarosie eliberata de scroafa a fost absorbita de particulele din aer”, spune Dennis Dam Sørensen. A examinat de asemenea si influenta pe care o au parul scroafei si umezeala pielii asupra masuratorilor. Prezenta parului nu a avut niciun efect, dar pielea umeda a determinat – nu in mod surprinzator – temperaturi mai scazute.

„Acest fapt demonstreaza ca este important sa masuram temperatura cand pielea este uscata daca ne dorim sa inregistram valori exacte”, spune Dennis Dam Sørensen. Este de asemenea important sa masuram temperatura in locul potrivit la scroafa. Studiul sau a aratat ca cel mai bun loc din care se poate lua temperatura este cel de la baza urechii fata de regiunea spetei sau cea mamara.

Momentele oportune pentru luarea temperaturii

O analiza costuri-beneficii a demostrat ca masuratorile termice in infrarosu pentru a evalua starile febrile la scroafe pot fi economice pentru fermieri, in special daca tehnica este utilizata de un sistem de monitorizare automat.

Studiul de doctorat s-a concentrat asupra scroafelor aflate in pragul fatarii si asupra sindromului de disgalaxie postpartum (SDP) la scroafe care cauzeaza un numar de probleme, cum este mastita, metrita si agalaxia sau lipsa productiei de lapte. Detectarea timpurie a problemei cu ajutorul masuratorilor in infrarosu poate salva vietile purceilor si reduce consumul de antibiotice.

„Monitorizarea sistematica sau automata a tuturor scroafelor cu ajutorul unei camere cu infrarosu ar fi foarte utila in detectarea scroafelor care ar putea avea probleme, iar apoi sa se verifice exactitatea informatiei cu ajutorul unui termometru” sugereaza Dennis Dam Sørensen.