Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Marți, Mai 07, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Variatiile de crestere la porci ii costa pe producatori sume semnificative datorita pierderilor crescute suferite prin sortare. Desi variatiile au fost dintotdeauna o problema, aceasteia i se ofera o atentie mult mai mare, in parte datorita problemelor aparute la utilizarea hambarelor in sistemele „totul plin, totul gol”, utilizate in ziua de astazi. 

John Patience de la Prairie Swine Center a alcatuit si prezentat recent noutatile despre cum ar trebui administrate variatiile in hambarele de tip maternitate si crestere-finisare, aceste informatii prezentate fiind sumarizate in cele ce urmeaza. In majoritatea fermelor, nivelul de variabilitate nu este cunoscut, in principal datorita timpului si a fortei de munca mari necesare pentru cantarirea animalelor. Totusi, sa intelegi care este nivelul normal sau tipic al variatiei de crestere poate fi destul de util intr-o ferma, permitand astfel unui producator sa ia decizii de administrare pentru a gestiona sau minimaliza variatia si, astfel, de a imbunatati rentabilitatea economica. Datele de la Prairie Swine Center ar indica coeficientii de variatie (CV) a porcilor la intarcare de 20-25%, la sfarsitul perioadei de alaptare de 10-15% si la greutatea normala de vanzare de 8-10%, desi alte studii au indicat alt nivel, usor crescut. CV sunt o estimare a limitelor relative de greutate raportate proportional la greutatea medie a grupului si, prin urmare, un CV mai mare indica o variabilitate mai mare. 

Datorita faptului ca variabilitatea este mult mai crescuta la greutati mai mici, trebuie cantariti mai multi porci intarcati (probabil 200) pentru a masura variabilitatea greutatii, comparativ cu aproximativ 50 de porci aflati la finisare, in momentul in care grupul atinge greutatea ideala de vanzare si  prima tura destinata vanzarii este disponibila. Este de asemenea esential ca animalele sa fie selectate aleatoriu, selectarea a mai multe/putine animale usoare si/sau grele va supra/sub estima variatia grupului. De asemenea, utilizati aceasta metoda in momentul cantaririi porcilor pentru vanzare, moment in care porcii pot fi pusi pe categorii si nu mai tarziu, deoarece nu toti porcii pot fi inclusi in grupul de vanzare.

Sunt mai multe cauze ale variabilitatii greutatii corporale si a cresterii:

  • Exista o variabilitate prezenta la nastere. Au fost raportati CV de 22-26% pentru greutatea la nastere a purceilor, o greutate scazuta la nastere fiind asociata cu capacitate digestiva si metabolica scazuta si cu un numar scazut de fibre musculare.
  • Purceii mai grei sau mai dominanti consuma mai mult lapte, ceea ce conduce la o discrepanta in cresterea si sinteza proteinelor din intregul organism. Consumul de lapte poate juca un rol important in special pentru variatiile ulterioare, din moment ce cercetarile au aratat ca un consum crescut de lapte de pana la 3 ori in timpul primei saptamani de viata creste rata de depozitare a proteinelor cu pana la 4 ori.
  • Variabilitatea greutatii la intarcare este in stransa legatura cu variatiile ulterioare de greutate si crestere. Un studiu a indicat faptul ca 73% dintre aceste variatii la purceii ce parasesc sectorul de alaptare s-au datorat variatiilor anterioare ale greutatii la intarcare. Exactitatea greutatii la intarcare care afecteaza ulterior greutatea difera de la o ferma la alta, dar a fost raportat faptul ca o greutate la intarcare crescuta, de 0.45 kg, poate fi cu greu estimata a fi transformata intr-o greutate de 0.9 kg in plus la sfarsitul perioadei de alaptare si 1.8 kg aditionale la vanzare.
  • Status-ul bolii este probabil cel mai important factor extern care afecteaza variabilitatea greutatii si a cresterii porcului. Nu numai ca difera gradul de expunere la boala, ci si impactul pe care il are expunerea asupra sanatatii si performantei difera de la un individ la altul.
  • Limitarea disponibilitatii hranei si/sau apei poate de asemenea sa mareasca variatia de crestere. Daca este limitata, porcii dominanti vor utiliza o cantitate disproportionata din aceste resurse, diminuandu-se astfel cresterea la alte animale si crescand astfel variatia.

Cum se incearca reducerea? 

Cu siguranta imbunatatirea starii de sanatate a efectivului poate imbunatati uniformitatea generala. Un anumit numar de strategii pot fi incorporate pentru a reduce presiunea datorata bolilor, prin includerea productiei in sistemul totul plin/totul gol, izolarea surselor si a hambarelor de porci si a porcilor de aprovizionare de la fermele de scroafe cu un grad crescut de sanatate. Sunt de asemenea importante asigurarea unui nivel adecvat de nutritie, ventilatie si reducerea factorilor de stres.

Se poate de asemenea sa se incerce administrarea variatiei existente. Multe lucruri pot fi facute, dar constrangerea reala este cea economica si a altor resurse.

Se poate utiliza separarea anticipata sau despartirea grupului de porci in sub-grupuri in baza performantelor viitoare. Acest lucru ar include hranire divizata pe sexe si separarea porcilor mai slabi la intarcare. Totusi, separarea in sine nu va imbunatati variatia daca grupurile separate nu vor fi tratate ca si grupuri diferite. De exemplu, ar trebui asigurate diete diferite pentru scrofite si porci castrati, iar asigurarea dietelor Ph1 si Ph2 porcilor mai mici ii poate ajuta pe acestia sa ii ajunga din urma pe ceilalti indivizi. 

Unele cercetari au indicat faptul ca purceii de la scrofite vor creste mai repede daca sunt crescuti separat in comparatie cu purceii care vin de la scroafele mai in varsta. Acest lucru se crede ca se datoreaza unui status imun scazut al purceilor proveniti de la scrofite.

Cresterea varstei de intarcare cu siguranta va conduce la scaderea variatiei de greutate la porci. Acest lucru se datoreaza in parte greutatii totale mai mari a porcului, dar poate fi de asemenea partial atribuita faptului ca un porc mai matur poate administra mai bine intarcarea.

Cresterea greutatii totale va duce la o descrestere a numarului de probleme asociate variatiei din momentul in care porcii mai slabi vor creste mai repede, scazand astfel problemele reprezentate de golirea hambarului. 

Cantarirea porcilor pentru vanzare nu se realizeaza intotdeauna, desi pierderile economice cauzate de neindeplinirea greutatii preferate de catre unitatea care realizeaza ambalarea sunt substantiale.

Controlul greutatii este o provocare constanta pentru crescatorii de suine. Cheia succesului o reprezinta recunoasterea cauzelor care produc variatii in greutate si utilizarea strategiilor pentru minimalizarea acestora.