Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Vineri, Aprilie 26, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Ce poti scrie intr-un editorial despre Pesta Porcina Africana?

De cand a aparut in Romania expertii in aceasta boala au tot aparut in media, mai ales cei din mediul politic. Finantisti, zootehnisti, agronomi sau publicisti (a se citi ziaristi) au spus despre aceasta boala tot felul de „chestii" mai mult sau mai putin interesante. Unii, mai isteti s-au folosit de parghiile create de aceste discutii si oameni politici sa faca bani. Multi bani, poate mai multi decat va imaginati. Dar cu toata masa de „experti”, boala evolueaza asa cum stie ea, incet si sigur.In realitate, nici unul din acesti minunati oratori si politicieni nu intelege nimic, nu are nici cea mai palida urma de inteligenta pe care sa o foloseasca alaturi de influenta proprie, pentru a ajuta real oamenii napastuiti de aceasta cumplita boala. Pe langa asta, autoritatile parca sunt anesteziate si parca lipsesc din peisaj. Boala trece pe langa aceste autoritati de parca ele nici nu ar exista. Ceea ce este adevarat. Boala nu stie carte si nu stie absolut nimic despre dezinfectante, despre covoare rutiere, despre masuri de biosecuritate sau alte asemenea. Ea face ceea ce stie mai bine, contamineaza animale purtatoare pentru a ajunge la tinta, porcul, fie el domestic sau salbatic, pentru a se multiplica si rapandi. De obicei, vectorii care transmit aceasta boala nu stiu ca trebuie sa merga pe anumite sosele pe care sunt amplasate acele covorase minune, nu stiu ca trebuie sa se opreasca la filtrele de control.

Pe langa toate astea mai sunt si oamenii. Oamenii simpli care cresc porci. Daca esti informatician sau profesor universitar cu siguranta ca nu cresti porci si te interesezi despre PPA pe toate siteurile. Cei care cresc porci o fac tocmai pentru ca nivelul de informatie pe care il proceseaza si care ajunge la ei este limitat; ei fac ceea ce au facut si parintii lor pentru a exista. Nu au nici o vina ca nu citesc despre biosecuritate, trasabilitate, decontaminanti, masuri de preventie si alte bazaconii. si un astfel de om cand vede o sleahta de oameni imbracati in alb care intra in comuna si pun mana pe porcii oamenilor nu sta sa se gandeasca de doua ori ce sa faca pentru a se salva, pe el si porcul din batatura. Asa ca nu trebuie sa se astepte nimeni ca peste noapte, toti crescatorii de porci, traditionali din Romania sa stie si sa aplice masuri sofisticate de preventie sau de combatere.

Asa ca dragi colegi, medici veterinari, de care nu vorbeste nimeni si care sunteti in mijlocul celei mai mari mocirle fabricate de o administratie fara pic de discernamant medical, social sau de orice natura vreti voi, veti mai suferi inca mult timp alaturi de bietii crescatori de porci. Nimeni nu se gandeste la stresul pe care il aveti, la conditia cumplita de a ucide zeci de animale si a le ingropa, de injuraturile si blestemele babelor din satele in care munciti sa combateti o boala care nu stie politica.

Dar ce este mai cumplit este ca tocmai politica va putea sa opreasca PPA, nu medicii veterinari, nu mass-media si nici macar protestele. Politicieni responsabili care sa inteleaga dezastrul care este inca la inceput, care poate deveni o explozie de necontrolat si care, indiferent de partidul si interesele tribului din care face parte va pune umarul la votarea unor masuri cu adevarat reale, eficiente si care sa fie aplicate in fata bolii, nu dupa ce ea a trecut. Va fi nevoie de o vointa puternica, de oameni responsabili care sa fie barbati si sa ia masuri nationale ferme, Dar, am o veste proasta. Nu avem asa ceva si astfel probabil ca ne vom balaci in acest gunoi de grajd infectat cu PPA multi ani de acum incolo. Probabil ca doar o forta divina ne va proteja de un dezastru.

Cuprins Veterinarul Ferma numarul 5

Cai

Colici, rani, claudicatie - cand sa chemi medicul veterinar- pagina 06

Studii

  1. Virusul pestei porcine africane modificat va primele rezultate ca vaccin la porcine - pagina 10
  2. Teste mai rapide pentru depistarea salmonelozei - pagina 14

Pasari

  1. Tehnologii si programe destinate imbunatatirilor sustenabile ale productiei de pasari de curte - prima parte - pagina 16
  2. Vaccinarea impotriva variolei la porumbei - pagina 24

Suine

  1. Strategia de management a riscului biologic la suine- pagina 32
  2. Pesta porcina africana - tot ce trebuie sa stiti - pagina 44

Bovine

  1. O noua metoda de diagnostic pentru focarele de febra aftoasa - pagina 60
  2. Planificarea alimentației pentru vaci si oi - partea a doua- pagina 64

Ovine

Sanatatea mieilor - pagina 68

Diverse

A fost lansat o noua solutie injectabila cu doza minima de pentobarbital pentru animale de companie si animale de renta- pagina 70

 

Revista este acreditata cu 15 puncte CMVRo pentru abonamentele pe un an. Detalii legate de abonare se pot obtine la 0733969091 sau pe office@veterinarul.ro. Pretul unui abonament la Revista digitala Veterinarul ferma este 65 de lei pentru abonatii revistei Veterinarul Stiinta si Practica si 130 de lei pentru medicii veterinari neabonati ai revistei tiparite. Cei interesati de abonare pot profita de ofertele disponibile aici. 

Abonatii Revistei Veterinarul Ferma vor primi un email cu invitatie de a rasfoi toate numerele editate din aceasta publicatie pana la jumatatea lunii noiembrie. Sumarul revistei poate fi rasfoit mai jos.