Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 


Comisarul Hogan invita regiunile UE sa contribuie la consultarea privind politica agricola comuna


„Varsta lucratorilor din agricultura este din ce in ce mai ridicata. Pentru fiecare tanar fermier in varsta de pana la 35 ani, exista circa noua fermieri care au depasit varsta de 55 de ani. Problema reinnoirii generatiilor este departe de a putea fi rezolvata prin scaderea varstei medii a agricultorilor din UE. Ea implica si dotarea noii generatii de fermieri tineri si inalt calificati cu capacitatea de a pune toate avantajele tehnologice in slujba practicilor agricole durabile in Europa.” Acestea au fost cuvintele cu care comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a deschis dezbaterea cu liderii locali si regionali pe tema viitorului politicii agricole comune, desfasurata in cursul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor, din 9 februarie.

„Scaderea cu 20% a numarului de exploataţii agricole intre 2007 si 2013 arata ca se impune modernizarea si imbunatatirea acestui pilon esential al Uniunii Europene. Pentru a-l face atractiv pentru generatiile viitoare si pentru a proteja modul de trai al tuturor comunitatilor noastre locale, este necesar sa construim o PAC cu adevarat durabila si finantata corespunzator. Comunitatile noastre agricole trebuie sprijinite prin eforturi reinnoite de a crea o agenda rurala europeana inovatoare”, a declarat dl Markku Markkula, presedintele Comitetului European al Regiunilor.

Cu prilejul dezbaterii, membrii Adunarii UE a reprezentantilor autoritatilor locale si regionale au adoptat un aviz pe tema „Acordarea de sprijin tinerilor agricultori din Europa”, elaborat de dl Arnold Hatch (UK-CRE), membru al Consiliului Local Alderman, Armagh, Banbridge & Craigavon din Irlanda de Nord. „Tinerii se indeparteaza de agricultura si de mediul rural, indreptandu-se catre zonele urbane. In prezent, aproximativ 72% dintre cetatenii UE traiesc in zone urbane, si se preconizeaza ca, pana in 2020, aceasta cifra va creste in mai multe tari la peste 90%. Suntem cu totii de acord cu privire la importanta comunitatilor rurale, dar nu facem destul pentru a le sprijini. O economie rurala sanatoasa presupune un sector agricol sanatos, dar aceasta implica reforme ale sistemului de sprijin financiar pentru tinerii fermieri. Sistemul de subventii ar trebui mai degraba sa vizeze nevoile agricultorilor cu experienta, precum si ale celor mai noi, decat sa aiba legatura cu proprietatea asupra terenului. Sistemul actual ii favorizeaza pe fermierii existenti, fapt care face mai dificila intrarea tinerilor in acest sector. Trebuie sa investim mai mult in competente, iar aici autoritatile locale si regionale au un rol esential de jucat, oferind consiliere pentru tinerii fermieri in privinta aspectelor tehnice, juridice si financiare”, a declarat dl Arnold Hatch.

Dl Hatch a subliniat, de asemenea, ca prevederile PAC trebuie sa recunoasca mai bine importanta tinerilor fermieri in contextul juridic si economic de la fata locului (cum ar fi transferul drepturilor, persoanele mai varstnice care au inceput abia de curand o activitate agricola), cu luarea in considerare a situatiei tinerilor fermieri care isi incep cariera alaturi de membri mai in varsta ai familiei sau a altor intreprinzatori din domeniul agricol.

Raportorul avizului CoR privind viitorul PAC dupa 2020, dl Guillaume Cros (FR-PSE), vicepresedinte al Consiliului Regional Occitanie, a afirmat ca factorii de decizie locali si regionali si-au manifestat preocuparea fata de viitorul zonelor rurale care nu pot tine pasul cu cele urbane. El a indemnat Comisia Europeana sa sporeasca sprijinul financiar destinat dezvoltarii rurale, care a scazut de la 32,6% din bugetul fondurilor structurale ale UE in perioada 2007-2013, la 21,3% in perioada 2014-2020. Dl Cros a sustinut ca procentul actual este prea mic si nu reflecta ponderea geografica, demografica si economica a zonelor rurale.

Dezbaterea a avut loc la cateva zile dupa lansarea consultarii publice a Comisiei Europene, care a durat trei luni, aceasta fiind prima etapa a lucrarilor de modernizare si simplificare a politicii agricole comune. in luna iulie 2017, comisarul Hogan va prezenta rezultatele consultarii, care vor constitui punctul de plecare pentru propunerile oficiale ce urmeaza a fi publicate mai tarziu in cursul acestui an.