Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Ratele incidentei sunt, de regula, calculate anual pe baza inregistrarilor tratamentelor aplicate animalelor. Aceste date trebuie sa fie examinate cu atentie atunci cand sunt utilizate pentru a determina incidenta reala sau actuala a schiopaturilor. De exemplu, in unele cazuri, inregistrarile sunt pastrate numai pentru cazurile care au necesitat tratament cu antibiotice cu scopul evitarii reziduurilor.

In alte cazuri se raporteaza numai animalele care necesita interventia un medic veterinar. Aceste studii subestimeaza in mod invariabil incidenta schiopaturilor. Informatiile raportate de catre persoanele care toaleteaza ongloanele pot sa fie o sursa mai buna de date pentru determinarea incidentei schiopaturilor. Dar, aceste date nu sunt adesea inregistrate, deoarece nu sunt conforme cu sistemul de evidenta al fermei sau terminologia utilizata poate sa nu fie consecventa sau usor de inteles de catre mulgatori. In consecinta, exista variatii mari a ratei incidentei. Autorii de specialitate citeaza rate scazute ale incidentei pentru schiopaturile tratate medical chiar si de 2,5%, comparativ cu datele colectate din inregistrarile fermelor care arata rate de 55% sau mai mult.

Un studiu conceput pentru a evita unele dintre capcanele (descrise mai sus) in efectuarea de investigatii epidemiologice, a fost efectuat in Regatul Unit in perioada 1989-1991. Cercetatorii au colectat informatii de la 37 de ferme din patru regiuni ale Angliei si Tarii Galilor. Un formular individual a fost utilizat pentru introducerea datelor tuturor vacile, iar participantii la studiu (mulgatorii, vacarul si medicii veterinari) au fost instruiti pentru utilizarea adecvata a formularelor, precum si pentru identificarea si nomenclatura leziunilor. Persoanele care toaleteaza ongloanele au fost, in general, insotiti de un membru al echipei de cercetare care a completat formularele.

S-au obtinut datele utilizate pentru a determina incidenta schiopaturilor din inregistrarile examinarilor ale vacilor care schioapata si cele care au venit pentru ajustarea ongloanelor. Incidenta medie anuala a fost de 54,6 (interval 10,6-170,1) vaci care schiopata / 100 vaci / an. Incidenta medie in lunile de iarna, din noiembrie pana in aprilie a fost mai mare (31,7%) fata de lunile de vara, din mai pana in octombrie (22,9%). Dintre leziunile asociate cu schiopaturi, 92% au afectat membrele posterioare, 65% onglonul exterior , 20%  pielea si 14% partea interioara. Ulceratiile talpii (40%) si boala linie albe (29%) au fost cele mai intalnite afectiuni ale ongloanelor la vaci.

Dermatita digitala (40%) a fost cea mai frecventa tulburare a pielii. La membrul anterior, 46% dintre leziuni s-au produs in partea interioara a onglonului, 32% pe partea exterioara si 22% pe pielea membrului. Cele mai severe cazuri de schiopaturi au fost asociate cu fisuri verticale ale peretelui, intepaturi ale talpilor cu corpi straini si putrezirea onglonului.