Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

 

Torsiunea uterina apare de obicei in apropierea termenului fatarii din cauza unei distocii subsecvente. Elementele de fixare ale uterului si modul in care vaca fata joaca un rol important in aparitia si dezvoltarea acestei stari. 

 

Diagnosticul

Diagnosticul poate confirmat pe mai multe cai.

  • Prin examen vaginal manual, peretele vaginal poate fi considerat a fi rasucit sau in spirala. Acest lucru poate fi vizualizat cu ajutorul unui speculum.
  • Prin examen rectal, ligamentele laterale pot fi simtite incrucisate si uterul rasucit. Vulva poate fi observata ca avand o usoara rasucire a portiunii dorsale.

Este importanta determinarea directiei de torsiune in timpul examinarii. Pentru a corecta distocia, daca vitelul este gasit rasucit(dorso-pubian), se ia in considerare posibilitatea unei torsiuni uterine.
Inainte si in timpul corectiei, asigurati-va ca procedurile decurg in directia corecta Daca cervixul este deschis, se poate utiliza o tija de detorsionare. Alternativ, torsiunea poate fi corectata manual prin balansarea fatului pana la expulzare. Daca cervixul este inchis pot fi utilizate alte metode, cum ar fi cea de"gater in flanc"sau metoda chirurgicala.

torsiune uterina vaci

Semne clinice

  • Normale pana la inceperea travaliului
  • Contractiile uterului incep si continua apoi pe o perioada indelungata de timp
  • Contractiile uterului se pot apoi opri. Acest lucru poate avea loc dupa o perioada relativ scurta de timp. Fatarea nu va mai inainta. Astfel vaca care a inceput fatarea poate trece neobservata, daca vacile care sunt aproape de termen nu sunt observate indeaproape.
  • Cervixul se poate de asemenea deschide si apoi opri.
  • Daca torsiunea nu este tratata, placenta se poate desprinde si vitelul poate muri.

rasucire vaca

Plasarea unei scanduri pe vaca in timpul rasucirii prin metoda de corectie a torsiunii numita Schaeffers

 

Tratament

Daca observi vreunul din simptomele de mai sus, trebuie sa chemi medicul veterinar cat mai repede posibil. Medicul va incerca sa rostogoleasca vitelul sau sa rostogoleasca vaca in jurul vitelului. Daca acest lucru nu este posibil, va fi nevoie de o cezariana pentru a corecta torsiunea. In unele cazuri, cervixul se va deschide de indata ce torsiunea a fost corectata. In astfel de cazuri, vitelul va trebui sa fie expulzat pe calea normala. Daca cervixul nu se deschide dupa corectarea torsiunii, este foarte probabil sa fie nevoie de o cezariana.

Prevenire


Reducerea numarului de vaci la fatare este singura metoda de incredere pentru reducerea numarului de torsiuni uterine care nu pot fi diagnosticate din timp si remediate. Torsiunea uterina nu este cauzata de deficiente de minerale, de supraalimentare sau de alti astfel de factori care sa tina de management.

In cele mai multe cazuri, torsiunea uterina pare sa fie cauzata de instabilitatea uterului combinat cu miscarea excesiva a vitelului in uter. Cei doi factori impreuna duc la torsiunea uterului in jurul ligamantelor sale.


Cauza cresterii incidentei acestei afectiuni nu este cunoscuta dar poate fi asociata cu o vaca mai inalta si mai mare, mai ales cea Holstein. Mai mult spatiu in abdomen combinat cu vitei mai grei, acest lucru poate creste riscul aparitie torsiunii.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.
Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt de popularizare stiintifica. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar sau o expertiza tehnica. 
Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa utilizati sistemul SENSA.
Aceste informatii fac parte din programul de informare a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii sai.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Probleme postpartum la bovine