Adaptarea modului de suplimentare cu minerale in functie de administrarea cerealelor distilate
Furnizarea tipului adecvat de minerale impreuna cu furajele bazate pe cereale distilate, poate ameliora unele potentiale probleme de sanatate, putand fi si mai economica din punct de vedere financiar. (Karla Jenkins, delegat din partea Universitatii din Nebraska)
- Detalii
- Accesări: 1036

Majoritatea producatorilor sunt constienti de faptul ca cerealele distilate reprezinta o sursa foarte ieftina si foarte concentrata de proteina si de energie. Cerealele distilate reprezinta, de asemenea, si o sursa adecvata de fosfor, care adesea poate elimina necesitatea suplimentarii furajelor cu acesta prin premixuri minerale.
Desi este important ca necesarul de fosfor al vitelor sa fie indeplinit, este important sa va si asigurati ca raportul dintre calciul si fosforul (Ca:P) din ratie este corect. Raportul recomandat pentru Ca:P este in mod normal de 1,5:1 sau de 2:1, dar nu mai mic de 1:1. Daca acest raport se inverseaza, bovinele incep sa manifeste calculi urinari, la care majoritatea fermierilor se refera prin termenul de „pietre la rinichi”. Apare un blocaj la nivelul tractului urinar, care impiedica golirea vezicii urinare.
Atunci cand animalelor li se administreaza fosfor in exces, riscul ca acestea sa dezvolte aceasta afectiune creste. De aceea, inlaturarea surplusului de fosfor din pachetul mineral si/sau adaugarea calciului la ratie pot fi necesare in cazul administrarii in furaje, ca sursa de proteina, a cerealelor distilate.
Pe langa riscurile legate de sanatatea animalului, adaosul de fosfor in ratia acestuia creste si costurile. Daca cerealele distilate indeplinesc acest necesar, atunci costurile cresc nejustificat.
O vaca de 540 kg aflata in ultima parte a gestatiei necesita 0,26% Ca si 0,16% P in raport cu materia uscata din ratie. Daca ratia de baza a acestei vaci este suplimentata cu aproximativ 12 kg de fan de calitate slaba si cu jumatate de kg de cereale distilate, atunci nu numai ca necesarul sau proteic si energetic va fi satisfacut, dar si nivelul de Ca si P din alimentatie va ajunge la 0,26%, respectiv la 0,2%. Astfel i se vor furniza Ca si P in raport de 1,3:1, deci adaosul de fosfor la premixul mineral nu va fi necesar.
Un vitel de 135 kg aflat in crestere, care ia in greutate cate 0,7-0,9 kg/zi, necesita 0,4% Ca si 0,2% P, raportate la materia uscata. Daca furajul de baza al vitelului este compus din 4 kg de fan de calitate slaba, 9 kg de siloz de porumb si 1,1 kg cereale distilate, atunci acesta va beneficia de 0,29% Ca si 0,36% P, raportate la materia uscata. Acest raport nu este chiar de 1:1, iar astfel un fermier ar putea dori sa achizitioneze premixuri minerale fara adaos de fosfor, dar cu adaos de calciu.
Cerealele distilate sunt bogate si in sulf. Sulful poate inhiba absorbtia cuprului atunci cand este administrat in concentratii mari. De aceea, fermierii ce administreaza cereale distilate ca si sursa de energie (de exemplu, mai mult de 30% din materia uscata), ar trebui sa ia in considerare si niste minerale cu un continut mai mare de cupru, pentru a asigura asimilarea acestuia.
Multe companii producatoare suplimente minerale ofera produse destinate administrarii in paralel cu furajele pe baza de cereale distilate, imbogatite cu calciu, fara adaos de fosfor sau sarace in acest element, precum si cu adaos suplimentar de cupru.
Furnizarea tipului adecvat de minerale impreuna cu furajele bazate pe cereale distilate, poate ameliora unele potentiale probleme de sanatate, putand fi si mai economica din punct de vedere financiar.
Alte informații despre bovine
- Detalii
- Ingrijirea bovinelor
Adaptarea modului de suplimentare cu minerale in functie de administrarea cerealelor distilate
- Stefan Alexandru
- 2019-01-14 09:46:36
- Detalii
- Ingrijirea bovinelor
Amplasarea fermelor
- Veterinarul Ferma
- 2016-03-08 13:21:08
- Detalii
- Ingrijirea bovinelor
ANSVSA avertizeaza: Masuri obligatorii pe care trebuie sa le respecte crescatorii de animale in perioadele caniculare
- Veterinarul Ferma
- 2017-06-22 08:29:22
- Detalii
- Bolile bovinelor
Artrita infectioasa la vitei
- Super User
- 2018-11-19 14:07:48
Alte informații despre oi si capre
- Detalii
- Bolile Ovinelor & Caprinelor
Avortul la oi - cauze si tratamente posibile
- Stefan Alexandru
- 2019-02-03 08:54:23
- Detalii
- Ingrijirea Ovinelor & Caprinelor
Descoperirile din domeniul geneticii ovine ar putea ajuta fermierii sa produca animale mai sanatoase.
- Monica Nita
- 2019-11-04 15:48:29
- Detalii
- Bolile Ovinelor & Caprinelor
Gestatia toxica la oi
- Stefan Alexandru
- 2019-03-05 05:46:40
- Detalii
- Bolile Ovinelor & Caprinelor
Limfadenita cazeoasa la oi
- Stefan Alexandru
- 2019-03-12 07:37:22