Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cresterea porumbeilor de casa este un hobby agreat de foarte multi oameni. Porumbeii sunt animale bune de companie. Cresterea porumbeilor nu este un lucru usor de realizat. Pentru a fi in forma, acestia au nevoie de curatenie si hrana adecvata. Ei trebuie vaccinati la un interval regulat de timp; in cazul in care acestia nu sunt ingrijiti corespunzator sunt predispusi sa dezvolte o serie de boli.

 

Iata cateva din cauzele, simptomele si metodele de preventie ale bolilor porumbeilor:

Tricomonoza porumbeilor („cancerul porumbeilor”)

Cauza:

Aceasta este cea mai des intalnita boala a porumbeilor. Este cauzata de un protozoar microscopic mobil. Este transmis de la o pasare la alta prin intermediul apei de baut. Pasarea-parinte poate infecta puii odata cu realizarea procesului de hranire.

Simptome:

Pasarile infectate exprima o reducere clara a activitatii, pierdere in greutate, pene rupte, diaree si o crestere a aportului de apa. Apar depozite galbene branzoase la nivelul ciocului sau al gatului. Pasarile tinere sunt mai susceptibile la aceasta boala.

Preventie:

Mentinerea orarelor regulate de hranire si adapare. Sanitatia regulata a adapatorilor pentru porumbei. Supravegheati si izolati orice pasare nou achizitionata timp de cateva saptamani si administrati in mod regulat medicamente anti-tricomonoza sau suplimente.

Coccidioza

Cauze:

Aceasta este o boala des intalnita si foarte infectioasa a porumbeilor care este cauzata de un protozoar. Afecteaza intestinele pasarilor. De obicei, toti porumbeii sunt purtatori, dar pasarile adulte si-au dezvoltat sufienta imunitate impotriva bolii astfel incat sa ramana sanatosi si in forma. Porumbeii tineri sunt principalele tinte ale acestei boli. Pasarile predispuse la aceasta boala sunt cele care au fost supuse stresului cauzat de intreceri, prezentari sau de lipsa apei si a hranei.

Simptome:

Pasarile infectate manifesta prea putin sau chiar deloc dorinta de a manca sau de a bea apa. Acestea nu manifesta deloc dorinta de a se misca si frecvent stau cu ochii inchisi. Materiile fecale sunt de obicei moi, verzi si pot deveni apoase. La pasarile tinere poate sa apara pierderea in greutate si chiar moartea.

Preventia:

Mentineti cuibul uscat si curat. Nu permiteti intrarea hranei in contact cu materiile fecale. Nu permiteti ca pasarile sa bea apa din adapatori murdare si tineti apa si hrana departe de rozatoare.

Indicii:

  • Mentineti cuibul uscat si curat. Hraniti porumbeii cu diete care constau in pelete si seminte de doua ori pe zi. Asigurati porumbeilor apa curata.
  • Vaccinati porumbeii. Verificati materiile fecale eliminate in timpul noptii. Daca acestea sunt moi, albicioase sau verzi, atunci porumbelul este bolnav. Separati porumbelul bolnav de ceilalti.
  • Tineti porumbeii nou achizitionati separat pentru cateva zile astfel incat acestia sa nu se imbolnaveasca. Este important sa urmam acest pas intrucat boala vine in general din exteriorul cuibului.
  • Oferiti porumbeilor o baie cu substante antiparazitare la fiecare 4 luni pentru a scapa de purici. Scufundati-i in apa care este amestecata cu solutii antiparazitare pentru caini.
  • Inmuiati cerealele pentru pasari (hrana) in apa pentru o saptamana inainte ca acestea sa fie hranite. Acest lucru poate fi folositor pentru porumbeii care au un sistem digestiv sensibil.

Bolile bacteriene sunt contractate in cea mai mare parte prin ingerarea hranei infectate sau datorita intepaturilor, muscaturilor, ranilor sau a inhalarii. Bolile virale se nasc de la bautul apei infectate, de la stranutul unei pasari bolnave sau de la orice alt contact propagat prin intermediul aerului. Bolile fungice se raspandesc prin intermediul vantului, al apei sau prin contact direct. Protozoarele, precum Tricomonas, sunt adesea purtate de catre pasarile parinti fara ca acestea sa manifeste simptome si sunt transferate puilor la nivel bucal.

Bolile de natura parazitara sunt interne datorita faptului ca pasarile ingereaza viermi sau oua ale acestora, sau pot fi si externe prin contact direct cu pasarile care sunt purtatoare de paraziti. Este esential ca specialistul sa aiba cunostinte cu privire atat la parazit cat si la ciclul acestuia, intrucat trebuie intrerupt ciclul de viata pentru a putea tine boala sub control cu succes.

Bolile porumbeilor pot fi vindecate daca acestea sunt tratate in stagii timpurii. Proprietarul trebuie sa isi mentina porumbelul curat prin spalarea periodica regulata a acestuia in vederea prevenirii infectarii.

Preventia bolilor porumbeilor

Riscurile apar in momentul in care mai multe pasari sunt puse in spatii inchise, aglomerate si ventilate necorespnzator. Aceasta din urma asigura incurajarea raspandirii oricarui tip de boala, chiar si a celor de deficit, avand in vedere faptul ca pasarile in asemenea conditii nu se vor hrani si nu vor lua suplimente care sa le asigure fortifierea. Apa de baut devine contaminata si aerul uscat, ceea ce asigura un mediu propice pentru infectii. Infectiile parazitare sunt incurajate de contaminarea hranei cu materii fecale care transmit ouale, oocitele etc. de la o pasare la alta, iar parazitii externi sunt transferati prin contact direct. Cuiburile trebuie sa fie bine ventilate si uscate. Un cuib umed este un mediu propice pentru mai multe organisme care produc boli.

Specialistii ar trebui sa se asigure ca orice captuseala a pardoselii pe care o folosesc sa nu fie doar de ordin cosmetic ci sa aiba cel putin cateva proprietati antibacteriene. Pentru a mentine cuibul liber de paraziti externi precum puricii, trebuie folosit regulat un insecticid de buna calitate. Cel putin de doua ori pe an, cuibul ar trebui tratat cu unul din cele mai persistente insecticide pentru a asigura controlul impotriva capuselor. Nevoia ca specialistul sa cunoasca ciclul de viata al parazitului este evidentiat de urmatorul exemplu: daca cineva trateaza infestarea cu purici prin spray-erea cu o sobstanta insecticida, este esential sa se refaca manopera dupa 4 saptamani pentru a asigura faptul ca puricii tineri, care au eclozat de la prima spray-ere a pasarilor, sunt indepartati eficient. Acest lucru se datoreaza faptului ca ouale nu sunt distruse de catre spray, ci doar formele adulte. Daca acest lucru nu este stiut, tratamentul initial ar fi o pierdere de timp, avand in vedere ca reinfestarea va avea loc inevitabil.

Igiena adecvata a cuibului si tratamentul de rutina impotriva parazitilor interni, tricomonozei, coccidiozei si a parazitilor externi, alaturi de utilizarea rationala a mineralelor si vitaminelor, ar trebui sa fie tinta tuturor specialistilor. O conduita adecvata precum aceasta ar trebui sa previna boala pe termen lung, iar daca acest tip de igiena ar fi extins catre transportatoare si cosuri, incidenta bolii ar fi la nivel national aproape de nivelul minim. Acest tratamentul preventiv de rutina, este de obicei realizat inainte ca sezonul de crestere sa inceapa si, din nou, inainte de prima cursa. Medicamentele utilizate in general in acest scop sunt amprolium pentru cocidioza, aminonitrotiazolul pentru tricomonoza, metiridina si/sau piperazina pentru viermi rotunzi si piretrina pentru purici si paduchi.

Evitati utilizarea antiparazitarelor destinate pasarilor de curte precum mebendazolul, care este toxic pentru porumbei in momentul in care acestia isi hranesc puii. Mai controversata este utilizarea vaccinarii impotriva paramyxovirus-ului – o varianta a bolii Newcastle – care a fost recent raportata la porumbei. Se sustine faptul ca acest virus poate fi transmis de porumbei, la pasarile domestice, producand o forma usoara de infestantie.