Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Duminică, Aprilie 28, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Viteii tineri infrunta multe provocari pe masura ce se dezvolta pana la maturitate. Un vitel tanar poate sa arate bine in timpul hranirii de dimineata, sa nu arate la fel de bine la pranz si sa fie mort pana la sfarsitul zilei.

Care este cel mai des intalnit motiv pentru aceasta moarte brusca? Mai mult decat probabil, bacteriile din genul Clostridium au gasit un mediu propice de dezvoltare in intestinul vitelului si toxinele puternice produse de cresterea bacteriana au omorat vitelul.

Deci ce putem face cu privire la aceasta problema? Ce decizie urmarim sa luam in managemntul acestui agent patogen? Contactarea medicului veterinar local este un bun inceput. El/ea este cel mai bun profesionist calificat sa va ajute in gestionarea bolii infectioase din ferma dumneavoastra. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate intrebari si raspunsuri cu privire la problema bacteriilor din genul Clostridium:

 De unde vin bacteriile din genul Clostridium?

Bovinele pot fi infectate chiar si de noua tipuri diferite de bacterii din genul Clostridium. Clostridium perfringens tipul A, B si C tind sa fie tipurile primare care cauzeaza cele mai multe infectii in randul viteilor tineri. Clostridium perfringens este companionul nostru constant. In cantitati foarte mici, ele sunt cel mai probabil prezente in intestinul majoritatii bovinelor, tinere si adulte. Depinzand de tip, ele pot proveni din sol, de la nuntreturile insilozate necorespunzator si/sau din mediul de locuit. Ganditi-va ca sunt peste tot, doar ca in concentratii mici.

De ce sunt bacteriile din genul Clostridium o problema?

Dintre toate tipurile de Clostridium perfringens, tipul C este cel mai patogen si mai frecvent implicat in moartea viteilor tineri. Viteii refuza sa manance si devin slabi si au foarte des un abdomen destins sau acut. Moartea este subita. Frecvent, un vitel nou-nascut moare chiar inainte ca el sa manifeste diaree. Succesul tratamentului este foarte scazut. Infectiile cu Clostridium perfringens tipul A sunt mai putin frecvente in randul viteilor tineri comparativ cu tipul C. Dar cand este intalnit, durerea si criza sunt simptome comune. Precum infectiile cu tipul C, infectiile cu tipul A sunt adesea acompaniate de inflamarea intestinului, refuzul de a manca si incapacitatea de a sta in picioare. Moartea survine de obicei pana la o zi din momentul aparitiei primului simptom. Similar cu infectiile cu tipul C, succesul tratamentului infectiilor produse de tipul A este foarte scazut.           

De ce s-a imbolnavit acest vitel si nu cel de langa el?

 Spre deosebire de infectiile produse de Salmonella sau Mycoplasma, bolile produse de bacteriile din genul Clostridium nu se transmit de la un vitel la altul. Majoritatea cazurilor in care viteii mor din cauza bacteriei Clostridium perfringens, sunt probleme de administrare care ajuta la dezvoltarea unui mediu propice in intestin. Odata mediul propice dezvoltat, bacteriile din genul Clostridium perfringens oportuniste trec intr-o faza de multiplicare exploziva. De exemplu, viteii pot fi expusi la o doza de bacterii extraordinar de mare din sursele comune de contaminare ale colostrului sau ale locuintei. O cantitate mare de Clostridium perfringens poate oricand sa copleseasca sistemul de aparare imun al unui vitel. In mod alternativ, chiar si cand expunerea la bacterii este scazuta, metodele de crestere pot crea conditii la nivelul intestinului care sunt perfecte pentru dezvoltarea bacteriei Clostridium perfringens.

Ce poate o ferma de lapte sa faca diferit?

In primul rand, oferiti-le viteilor suplimente imune puternice. Metodele cele mai eficiente folosite de catre noi sunt reprezentate de vaccinare. Luati legatura cu medicul veterinar de turma cu privire la programul de vaccinare al intregii turme impotriva clostridiozei. Include injectii initiale si de rapel pentru juninci? Acesta ar trebui sa aiba, de asemenea, injectii de rapel pentru vacile adulte. Cunoscand istoricul medical al turmei, dumneavoastra si medicul veterinar puteti alege produsele potrivite si orarul pentru vaccinare.