Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Mai 06, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Procedurile de biosecuritate sunt puse in aplicare pentru a impiedica introducerea agentilor patogeni si reducerea impactului pericolelelor biologice si chimice. In operatiunile de crestere a animalelor in care se produce mancare, biosecuritatea este de asemenea importanta pentru protejarea lantului alimentar de boli cu impact asupra sanatatii publice.

Principiile biosecuritatii sunt: izolarea, salubritatea si miscarea restransa/restrictionata.


Exemple plecand de la aceste principii pe operatiunile cu animale includ: procedurile de carantina, curatarea minutioasa a echipamentelor si limitarea contactului intre grupurile de animale. La elaborarea unui plan de biosecuritate este important sa identificam mai intai riscurile si pericolele care ar putea duce la aparitia unor focare de boli. Acest lucru va varia in functie de speciile de animale, tipurile de adapost, apropierea de alte animale etc.

Practici generale de management

  • disponibilitatea de cizme pentru vizitatori pentru a fi folosite atunci cand ajung in ferma. Salopete curate pentru vizitatori sunt de asemenea extrem de importante in sistemele cu biosecuritate ridicata.
  • bai de picioare ar trebui plasate intre grupurile de animale sau la intrarea si iesirea din ferma. Acestea trebuie schimbate/inlocuite frecvent deoarece acumularea de materii organice limiteaza eficacitatea.
  • delimitarea unei parcari speciale pentru vizitatori va limita transferul agentilor patogeni de la cauciucuri, etc
  • pentru a descuraja animalele salbatice sa intre in ferma trebuie folosite garduri sau bariere bine construite.
  • cainii si pisicile nu trebuie sa aiba acces la zonele de adapat/hrana deoarece pot fi purtatori de boli care cauzeaza avortul la animale - neosporoza sau toxoplasmoza.
  • orice animal proaspat cumparat trebuie pus in carantina si testat pentru boli transmisibile specifice speciei sau uzului. De exemplu, taurii si berbecii ar trebui testat pentru bolile cu transmitere sexuala, inainte de imperechere.
  • toate zonele de maternitate trebuie sa fie departe de zonele cu animale bolnave pentru a limita expunerea nou nascutilor la boala. Aceste zone trebuie sa fie curatate zilnic sau ideal, dupa fiecare fatare.
  • vaccinati impotriva bolilor transmisibile, atunci cand acest lucru este posibil.
  • tineti echipamentele de manipulare a gunoiului de grajd separat de echipamentele care manipuleaza hrana de animale.
  • etichetati toate chimicalele si pastrati-le intr-un loc departe de furaj si de accesul animalelor.
  • separati toate animalele bolnave imediat ce le descoperiti si asigurati de indata tratamentul adecvat. Pentru aceste animale ar trebui sa se foloseasca furaj si apa separat.
  • fiti constient de bolile care sunt transmisibile la oameni din cadrul fermei - leptospiroza la bovine, ectima contagioasa a oilor si caprelor etc.

Biosecuritatea este importanta atat pe plan local, national cat si international. Este responsabilitatea fermierilor sa asigure siguranta animalelor lor, a vecinilor si a sursei de hrana.