Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Calitatea colostrumului – laptele bogat in nutrienti pe care viteii nou-nascuti ai vacilor de lapte il beau la inceput de la mamele lor – poate fi prevazuta in functie de performantele de lactatie precedente ale mamei si in functie de climatul ambiental, conform cu noile cercetari ale Statiei Agricole Experimentale NH a Universitatii din New Hampshire.

Cercetatorii UNH au descoperit faptul ca datele privind performantele de lactatie anterioare pot prezice calitatea colostrului; cu cat mai multe lactatii a avut vaca in trecut, cu atat mai mare va fi calitatea colostrului in viitor. Aceasta metoda permite producatorilor de produse lactate sa estimeze calitatea colostrului inainte ca vitelul sa se nasca si abilitatea de a estima continutul in imunoglobulina G (care reprezinta criteriul principal de evaluare a calitatii colostrului) fara a fi nevoie de recoltarea acestuia.

Colostrul este o sursa concentrata de nutrienti, care include grasimi, proteine, inclusiv imunoglobulinele cum ar fi imunoglobulina G (IgG), carbohidrati, vitamine si minerale. Este important in sustinerea sanatatii vacilor tinere de lapte. Cercetarile anterioare au constatat ca hranirea necorespunzatoare cu colostru de calitate la viteii nou-nascuti poate duce la rate de crestere reduse, risc crescut de boala si deces, risc crescut de a suferi traumatisme si scaderea productiei de lapte la prima si a doua lactatie.

Studiul a fost realizat de catre absolventul de doctorat de la UNH, Rosemarie Cabral; Studentii doctoranzi ai UNH, Coleen Chapman si Kayla Aragona; fost student al UNH, Elizabeth Clark; Michael Lunak, asistent universitar si specialist in lactate; si Peter Erickson, profesor de stiinte biologice si specialist in lactate. Cercetarea este prezentata in numarul curent al Journal of Dairy Science.

„Efectele pe termen lung ale colostrului determina succesul vacii, si, prin urmare, trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se asigura ca vitelului nou-nascut ii este furnizat colostru de cea mai inalta calitate ", a spus Erickson. În prezent, producatorii de lactate pot testa colostrul folosind doua instrumente: un colostrometru sau un refractometru. În timp ce aceste metode sunt eficiente in estimarea concentratiei de IgG, multi producatori de lapte nu au acces la aceste instrumente sau nu isi fac timp pentru a testa colostrul inainte de hranire. Potrivit Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), doar 5,75% din producatorii de lactate din SUA au evaluat calitatea colostru folosind un colostrometru.

Cercetatorii au descoperit ca, colostrul de cea mai slaba calitate a fost produs in timpul iernii. Cercetatorii sustin ca in timpul temperaturilor mai ridicate, vasele de sange ale vacii se dilata, devenind mai permeabile pentru IgG. Aceasta permeabilitate crescuta a vaselor de sange poate duce la imbunatatirea colostrului.

„Este evident din aceste studii ca temperatura mediului sau durata zilei are un impact asupra calitatii colostrului", au declarat cercetatorii.