Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Aprilie 29, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Viteii de lapte au nevoie de atentie speciala in lunile de primavara si vara ce vor veni pentru a menține un randament ridicat. Iarna din acest an le-a priit viteilor de lapte, determinand un volum minim de substanta uscata din lapte si o crestere a volumului necesare pentru a echilibra zilele foarte reci de iarna. Pe masura ce intram in lunile mai calde de primavara si vara, apar provocari si factori de stres in plus ce necesita atentie pentru a ajuta la cresterea randamentului la vitei.

Asociatia pentru viteii de lapte si junici din SUA a stabilit „standardele de aur” in privinta cresterii viteilor de lapte de la nastere pana la varsta de 60 de zile cu scopul de a le dubla greutatea corporala si a inregistra o crestere de 10,16 cm in constitutie in aceasta perioada. 

Multi vitei au indeplinit aceste standarde in cadrul Universitatii Minnessota SROC. Intr-adevar, randamentul la vitei in cadrul SROC in timpul lunilor de primavara si vara ar trebui sa fie la fel de ridicat si in celelalte perioade ale anului, dar de obicei este mai scazut decat in timpul lunilor de iarna.

  1. Rezumatul a opt studii realizate in timpul sezonului cald (primavara – vara) si noua studii realizate in sezonul rece (toamna – iarna); viteii au fost hraniti cu 566 gr/zi cu un raport de 20:20 proteine din lapte:inlocuitor lapte ajustate in anotimpul rece atunci cand temperatura este de -17°C sau mai jos (in cadrul a 14 studii, s-au administrat intr-un raport de 2:1 neomicina:oxitetraciclina iar in cadrul a 3 studii, s-au administrat intr-un raport de 1:1 pentru doar 14 zile) totul din hrana de tip starter pentru vitei cu 18% proteina bruta.
  2. Proportia greutatii corporale la 56 de zile impartita la greutatea initiala inregistrata la 2 pana la 4 zile.
  3. Viteii nascuti intre sfarsitul lunii mai si luna august dau randamentul cel mai mic.

vitei lapte tabel1

Ce putem face pentru a ameliora factorii de stres in lunile de primavara – vara?

Factori de stres legati de rutina – reduceti stresul prin amestecarea activitatilor de rutina cum sunt ecornarea, vaccinarile, hranirea, taierea cozilor atunci cand este necesar, socializarea sau gruparea. Dimineata este cel mai bine de realizat activitatile de rutina, in special in lunile calde. 

Stresul termic – viteii cu frecvente respiratorii inalte, respiratie sacadata, temperatura ridicata a corpului, fara pofta de mancare si in general indispusi, prezinta semne clare ale stresului termic. Punctul critic de temperatura (UCT) pentru vitei este de 25,5°C, peste acest prag apare riscul de stres termic, dar totul depinde de umiditate si radiatie. Stresul termic apare la o temperatura ambientala ridicata, umiditate relativa ridicata si radiatie in exces, acestea impiedicand scaderea temperaturii corporale la animale.

Un bun indicator al stresului termic il reprezinta indicele de temperatura – umiditate (ITU). La vaci, daca ITU depaseste 22,2°C se instaleaza stresul termic, acesta accentuandu-se la valori de peste 24,4°C (tabelul 2). Principiile ITU se aplica si la vitei, dar ei pot tolera valori mai mari ale indicelui. 

  • tabel2
  • S-a sugerat ca stresul termic duce la o crestere a nevoilor energetice ale viteilor deoarece gafaitul si statul in picioare consuma energie. 
  • Consumul de hrana scade iar cantitatea de energie necesara pentru activitatile de intretinere va creste cu 20 pana la 30%. 
  • Consumul de apa ar trebui ridicat pentru a preveni deshidratarea si poate ar trebui crescut si consumul de hrana de tip starter. Pentru a preveni scurgerea apei in vasul pentru hrana, este sugerata utilizarea unor separatoare si schimbarea frecventa a apei murdare. 
  • Factorii materni au o influenta asupra viteilor care sufera de stres termic. Vacile stresate termic vor avea un consum scazut de hrana, adeasea rezultand fatari premature sau vitei cu o greutate mica. 
  • Stresul termic in ultima parte a gestatiei poate reduce calitatea colostrului, ceea ce poate face ca viteii sa fie mai mici si mai putin vigurosi la nastere. 
  • Vremea calduroasa poate slabi functia sistemului imun la vitei si determina dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate provoca boli mult mai contagioase si deshidratare secundara.

Managementul stresului termic

  • Minimalizati expunerea in lumina directa a soarelui (mutati tarcurile expuse la soare) si oferiti-le conditii de a sta la umbra. Imbunatatirea circulatiei aerului este o cerinta de baza pentru toate sistemele de crestere. Cercetari recente demonstreaza eficacitatea utilizarii ventilatoarelor in timpul zilei intr-o maternitate ventilata natural, ajutand la racorirea viteilor. Ridicarea partii din spate a custilor viteilor imbunatateste circulatia aerului si reduce riscul de contaminare bacteriana. 
  • In general, rata de circulare a aerului pentru viteii de pana la 2 luni trebuie sa fie intre 1,4 si 2,83 mcm, daca acestia sunt adapostiti in conditii de temperaturi ridicate. 
  • Luati in considerare asternutul pentru custile viteilor. Asternutul din nisip este un izolator slab si nu retine caldura dar ajuta la tinerea sub control a mustelor. Pentru asternutul de vara, rumegusul este mai bun decat asternutul din paie. 

Asigurati-va ca viteii sunt manevrati corespunzator si cu grija. 

Implementati practici de control asupra mustelor pentru a le intrerupe ciclul de viata cu scopul de a preveni concentrarea lor in zonele de crestere.